Back to top

Célzott málnanemesítés

Hatalmas a fejlődés a málnafajták terén is, csakúgy, mint a legtöbb gyümölcsnél. A bogyók óriásiak, kétszer-háromszor nagyobbak, mint a megszokott málnafajtáké, és külön kezelik a feldolgozásra és friss fogyasztásra szánt fajtákat.

Fotó: Pixabay
Világszerte bővül a málnatermesztés, és ugyanez áll a többi bogyós gyümölcsre is. A málnát elsősorban friss fogyasztású gyümölcsként ismerjük, de jóval nagyobb mennyiségben termesztik az ipari feldolgozásra szánt fajtákat. Az utóbbi években erősödik a kereslet a mélyhűtött málna iránt, ami az egészségesebb táplálkozásnak, a smoothiek és más italok növekvő népszerűségének köszönhető.

Élesen elválik a kétféle gyümölccsel szemben támasztott igény. Ipari alapanyagnál egyre fontosabb, hogy géppel betakarítható legyen, és ez a tendencia a friss gyümölcs termesztésben is felbukkan, bár még hosszú évek kellenek, mire kidolgozzák a megfelelő technológiát.

Elsősorban a bogyó színe szerint különülnek el a kétféle célra szánt málnafajták.

A feldolgozóipar mélyebb színű fajtákat keres, hogy a késztermék, például a joghurt, a lekvár vagy a gyümölcslé szép színű legyen.

Friss fogyasztásra a világospiros, élénk, csillogó bogyók a keresettek, amelyek jobban mutatnak a pulton, inkább friss érzetet keltenek. Ide tartozik az is, hogy nem egészen éretten szedik le a málnát, hogy épségben érjen a kereskedelmi lánc végére, így halványabban „indul”, és a folyamat közben még érik.

A többi fajtatulajdonságban nincs ilyen különbség: először ugyan a frissen fogyasztott fajtáknál nőtt meg a bogyóméret, de nem sokkal később az ipari málnában is megjelent ez a tulajdonság, mert  hatékonyabban lehet szüretelni a nagyobb szemeket, csökkennek a szedési és csomagolási költségek. További követelmény, hogy ne morzsolódjon szét a bogyó, meglegyen az összetartó erő a részterméskék között. Ez általában a kisebb részterméskékből álló bogyókra jellemző.

Fotó: Pixabay

Inkább a nagyobb kézimunka-igényű friss gyümölcsnél fontos szempont, hogy a bogyók kibírják a szedés, válogatás, csomagolás és kereskedelem megpróbáltatásait.

A jövőre nézve pedig, amikor mind több gyümölcsöt szednek majd géppel, még fontosabb lesz ez a jellemző. Ugyanezen okok miatt fontos a minél egyenletesebb érés. Régebben inkább a hosszan szedhető fajtákat preferálták, manapság a hatékonyabb és olcsóbb szedés került előtérbe, amit az egyöntetűbb, gyorsabb éréslefutás tesz lehetővé, akár kézzel, akár géppel takarítják be a termést.

A szedési idényt manapság inkább az állományok takarásával vagy hosszú vesszőjű, az adott évben termést adó szaporítóanyag időben eltolt telepítésével húzzák szét.

A málna ízét illetően nincs teljes egyetértés: sokan a megszokott, savanykás zamatot keresik, a fiatal fogyasztók inkább édes málnát ennének. Az édes ízt célzó nemesítés amúgy minden más gyümölcsre is érvényes manapság.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshfruitportal.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Április közepétől foodora néven működik a foodpanda

Április közepétől foodora néven működik a foodpanda ételrendelő platform, a márkanév váltása mellett az üzleti modell változatlan marad - közölte a Delivery Hero Hungary Kft. ügyvezetője Budapesten, a cég sajtótájékoztatóján.

A talajromlás erősödése és a talajjavítás reneszánsza várható

A szántó művelési ágú hazai földrészletek fele eleve javításra szorul, mert különböző mértékben mészhiányos barna erdőtalajok (főként a Dunántúlon) és szikes, különböző szolonyeces réti talajok (az Alföldön, főként a Tiszántúlon).

Hasznos fonálférgek a kertészetben

Január második felétől meglepő módon több telefonhívást is kaptam, amiben segítséget kértek a gazdálkodók. Egy apró, „pajorszerű” kártevőre panaszkodtak a szamóca és a cserepes dísznövények gyökerei között. Meglepődtem, ugyanis számítottam a hívásokra, azonban csak egy hónappal később, február végétől.

5 ok, ami az édesburgonyafogyasztás mellett szól

A batáta ugyanolyan sokoldalúan felhasználható élelmiszer, mint a burgonya, mindössze annyiban különbözik, hogy még több tápanyagot tartalmaz. De milyen előnyei is vannak az édesburgonyának?

Magyar biodiverz magkeverékek

A díszkertészek februári szakmai konferenciáján több előadás érintette a magkeverékek kérdéskörét. A szakemberek hazai fejlesztésű biodiverz magkeverékek vetését javasolták zöldtetőkre és szabadföldre. Egy másik előadásban a vadvirágkeverékek és a virágos fűmagkeverékek alkalmazásának tudnivalóit összegezték.

A brazil tölcsérjázmin károsítói

Brazil tölcsérjázmin (Mandevilla sanderi) igen látványos, Dél-Amerikában őshonos örökzöld kúszó dísznövény, a kutyabengefélék családjába tartozik. Tudományos nevét a 18. században kapta Henry Joseph Mandeville angol diplomatáról, lelkes kertészről.

A permetszer hatékony kijuttatása pénzben mérhető

A házikertekben kicsiben ugyanolyan fontos a megfelelő permetezési gyakorlat, mint a nagyobb, üzemi ültetvényekben. Aki pedig vegyszermentes kertet tart fenn, neki is érdemes megtanulnia jól permetezni, hiszen a növényi levek, biostimulátorok, és sok más biotermesztésben használt anyag kijuttatása is így történik.

Sóhelyettesítők használatát engedélyeznék az USA-ban

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) múlt héten jelentette be, hogy olyan szabályozásra tett javaslatot, amely lehetővé teszi a sóhelyettesítők használatát olyan mindennapi élelmiszerekben, mint a sajt, fagyasztott borsó, vagy tonhal konverzv.

Növényalkalmazás új szemlélettel - minierdők Budapesten

Az Ökológiai és gazdasági fordulat címmel februárban megrendezett szakmai konferencián a Miyawaki-minierdőkről és a klímaválsággal összefüggő növényalkalmazásokról is hallhattunk előadást. A japán mintára létrehozott minierdőkkel növelhetők a zöld szigetek a városokban.

Megemeli, illetve eltörli a Tesco az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet húsvét előtt

A Tesco megemeli az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet a húsvét előtti időszakban, és a tojás esetében el is törli - közölte a Tesco-Global Áruházak Zrt. az MTI-vel.