0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 8.

Nem hosszabítható meg a francia neonikotinoid-használat

Miután 2020-ban a francia a cukorrépa-termelők súlyos károkat szenvedtek el a termény vírusos megbetegedése miatt, az ország kormánya saját hatáskörben felfüggesztette a neonikotinoid hatóanyagú vegyszerek használatának uniós tilalmát. A kormány döntése értelmében a felfüggesztés legfeljebb három évre szólt volna.

Az Európai Unió Bírósága januári ítélete megtiltotta, hogy Franciaország újabb évre felmentést adjon gazdálkodóinak a méhekre és más beporzókra veszélyes neonikotinoidok csávázószerként való használatára vonatkozó közösségi tilalom alól. Franciaország az EU legnagyobb agrártermelője, és Németországgal verseng a legnagyobb európai cukortermelő rangért.

A francia mezőgazdasági miniszter, Marc Fesneau a bírósági ítéletről a Twitteren azt írta, tudomásul veszi a döntést. Egyébként nem sokkal korábban Belgium cukorrépa-termesztőknek adott hasonló mentességéről is így döntött az EU bírósága.

A francia cukorrépa-termelők érdekvédelmi szervezete, a CGB hevesen elítélte az alig néhány héttel a vetés előtt meghozott bírósági döntést.

A moratórium három éves felfüggesztésével egy időben a neonikotinoidok kiváltására alkalmas eljárások kifejlesztésére is célprogramot indított Franciaország, de egyelőre nem találtak a vegyszercsoport hatékonyságát megközelítő megoldást a répa vírusos sárgasága ellen.

Az Európai Unió Bíróságának a döntése nagy csapás a francia cukorrépa-termelők számára, mert tavaly szokatlanul rossz lett a hozam az aszály következtében, és már amiatt is sokan a kultúra feladását fontolgatták.

A növényvédőszer-ellenes PAN Europe egyesület közleményben üdvözölte a bíróság döntését.

Ez a szervezet volt az egyik, amelyik bíróságra vitte a vegyszer-moratóriumot egyoldalúan felfüggesztő országokat. Martin Dermine, a PAN Europe ügyvezető igazgatója szerint EU-bíróság ítélete azért is fontos, mert emlékezteti rá a politikusokat és más döntéshozókat, hogy nekik is a törvényt kell követniük, nem a növényvédőszer-ipari vagy az agráripari lobbi érdekeit.

Forrás: Reuters