Back to top

Országos önkéntes békamentés

A tavasz előcsalogatta a kétéltűeket telelőhelyeikről. Óvatosan megindultak szaporodóhelyeik, a közeli állóvizek felé. Ez az út számukra azonban sokszor megpróbáltatásokkal teli, sok közülük autók, madarak áldozataivá válik. Hogy épségben eljussanak a vízig, szervezett békamentés keretében nemzeti parkok és természetvédelmi egyesületek várják önkéntesek jelentkezését.

A szervezett békamentésre jelentkezőknek minden egyes segített béka adatát rögzíteniük kell. Ez a faj szerinti mentett békák számát és az időpontot jelenti elsősorban, amit a legközelebbi nemzeti park felé kell szolgáltatni. A vonulás legaktívabb időszaka az enyhe, esős este-éjszaka. Hideg időszakban a békák visszaássák magukat az avar alá, és akár több napig újból szinte mozdulatlanul várnak.  

Fontos, hogy a békamentés során egy vödörbe több fajt nem szabad tenni, mert az eltérő fajok testnedvei végzetesek lehetnek más fajra, mivel gátolják a bőrlélegzést.

Továbbá a békákat ajánlott vízzel teli vödörbe tenni, és egy fajból ne gyűjtsünk egy vödörbe egyszerre túl sokat, mert a zsúfoltság előidézheti a gombás betegségek átadását a másik egyednek, ami a békák fogyatkozásának okai között szerepel.

Ügyeljünk a békák kézzel való összeszedésénél arra, hogy utána nem nyúljunk a szemünkbe, mert például a barna varangy testnedvei az ember szemébe kerülve kötőhártya-gyulladást okozhatnak!

Amikor a békákat a tóhoz visszük, néha akár ötvennél is több állat kerülhet egy helyre. Ilyenkor fontos, hogy ne hagyjuk őket egy kupacban, mert a petével teli nőstényeket a hímek megrohamozzák. Legjobb egyesével vízbe helyezni őket, a nőstényeket esetleg néhány méterrel távolabb, hogy legyen egy lélegzetnyi idejük „odébb állni”.

A munkát megkönnyíti, ha van nálunk vödör, javasolt gumicsizma és este zseblámpa – leginkább fejlámpa. A békákat zacskóba ne gyűjtsük, mert az a bőrlégzést akadályozhatja!

A békamentő akciók helyszínei:

  • Farmos

Helyszín: 311-es út Farmos melletti szakasza

Időpont: folyamatosan

Elérhetőség: nemeth.andras@dinpig.hu

  • Gánt

Helyszín: Gánt (K-i vége)

Időpont: április közepéig

Elérhetőség: mezofold@dinpig.hu, vertes@dinpig.hu

  • Tokaj

Helyszín: Tokaj Bodrogkeresztúr felőli végén a 38-as főút mellett

Időpont: április végéig

Elérhetőség: totemesek@gmail.com

  • Hont-Parassapuszta

Helyszín: 2-es főút Hont és Parassapuszta közötti szakasza

Időpont: március közepétől

Elérhetőség: bekavedelem@gmail.com

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Már alig egy maroknyi ember lélegzik valóban tiszta levegőt a Földön

A mérések szerint alig több, mint 80 000 ember jut teljesen tiszta levegőhöz a Földön. De mit értünk tiszta levegőn?

Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra

Idén is megrendezik a TeSzedd! hulladékgyűjtő akciót, amelyre már jelentkezhetnek az önkéntesek - jelentette be az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára hétfőn, Budapesten.

Zöld kiajánlás: konkrét javaslatokat kapnak a gazdák

A 2023-2027-es Közös Agrárpolitika idei indulásával megváltozott a területalapú támogatások rendszere: jelentős szerepet kap az Agro-ökológiai Program (AÖP), melynek keretében a környezeti és természeti értékek megőrzését célzó vállalásokért plusz támogatást lehet igényelni.

Itt az erdők napja, kezdődik a tavaszi nagytakarítás

Harmadik alkalommal hív a természet megtisztítására az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) és az Aktív Magyarország a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki a természetet együtt! elnevezésű akció keretében - tájékoztatta az AÖFK hétfőn az MTI-t.

Lakott területeken is lőhetik a vaddisznókat a Balatonnál

Rendőrségi engedéllyel, télen és kora tavasszal belterületen is ki lehet lőni vaddisznót Balatonmáriafürdőn, mivel egyre többen vannak.

Az év halőre 25 éve végzi munkáját

Sipos Károly hivatásos halőr, az év halőre a halak és egyben halőrök napján vette át a kitüntetést. 2017 óta a csillagászati tél és tavasz fordulónapján, március 20-án ünnepeljük a halak napját, két éve pedig ugyanekkor a halőrök napját is.

A Kanári-szigeteken nyitnák a világ első polip-farmját

A világ első polip-farmjának terve igencsak felkavarta a tudományos világ állóvizét. A legtöbb tudós arra figyelmeztet, hogy egy ilyen intelligens állat iparszerű tenyésztése számos jóléti problémát vet fel.

Tizennégy tonna fogható méretű pontyot telepítettek

Csaknem 14 tonna háromnyaras, fogható méretű pontyot telepített Jász-Nagykun-Szolnok vármegye vizeibe a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége az elmúlt héten - közölte a társaság közleményben a közösségi oldalán.

Kezdődik a költési szezon, támadnak a madarak

A költési időszak közeledtével a tükröződő felületek eltakarását, a parkoló autókon a visszapillantó tükrök behajtását javasolja egyebek mellett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a saját tükörképüket támadó madarak problémája miatt.

Meggyilkolt brit újságíróról és brazil őslakos-szakértőről neveztek el két új élesztőgombafajt

Az Amazonas őserdejében tavaly meggyilkolt két férfiról, Dom Phillips brit újságíróról és Bruno Pereira brazil őslakos-szakértőről neveztek el egy-egy új élesztőgombafajt - számolt be róla a brit The Guardian online kiadása.