Back to top

Gazdasági kilátások a sertéságazatban

Milyen ma a hazai sertéságazat helyzete? Milyen a világban és Európában? Mi várható sertés fronton? Ezekre a kérdésekre adott választ Dr. Nemes Imre a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének (MSTSZ) szakmai igazgatója.

Fotó: Pixabay

A sertéstartók több mint 75 százaléka Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének a tagja. Az állatjólléti támogatási rendszer adatai alapján 2022-ben 1286 tartási helyen tartottak sertést, amelyekből 657 kocatartóként volt regisztrálva. Csak hízót 629 helyen tartottak.

Magyarország sertésállománya 2022 végén – az állatjólléti támogatási kifizetési kérelmek alapján – 186 302 koca és 1 111 638 hízó volt. Ez kocák esetében 2020-hoz képest 6860 darabos (-2,9%), a hízók esetében 404 ezer darabos (-5,2%) csökkenést jelent.

A kocatartás adatai alapján tovább koncentrálódott az ágazat. Az üzemméreteket tekintve a kocatartók 23 százaléka rendelkezik a tenyészállomány 90 százalékával. A hízótelepek esetében szintén megfigyelhető a koncentráció, de kisebb mértékben. A hízótelepek 49 százalékán található az állomány 90 százaléka. A 2022-es 4,2 milliós hízósertés-előállítás 56 százalékban modern multisite telepeken történt. Ezek előnye, hogy a tenyésztés, a szaporítás, a nevelés és a hizlalás más-más telepen történik. Ez előnyös a fertőző betegségek elleni védekezésben, és ez a gyakorlat fog tovább elterjedni, mondta el Nemes Imre, az MSTSZ szakmai igazgatója.

Fotó: Pixabay
A 2019 és 2023 közötti adatok alapján látványosan csökkent a tenyészállatok száma, viszont az előállított hízók száma nőtt. Tehát jóval kevesebb kocával állít elő jóval több hízósertést a magyar sertéságazat, hatékonyabban, gazdaságosabban, versenyképesebben, mint korábban. Ez egyrészt az ágazat koncentrációjának tudható be, másrészt a sokat szidott PRRS-­mentesítés egyik fő hozadéka.

Az államilag támogatott állománycsere eredményeként modern genetikájú, szuperszapora, hatékonyabban termelő állatcsoportokat telepítettek a sertéstartók.

Az új állományok állategészségi státusza magas, 8-10 nagy gazdasági kárt okozó fertőző betegségtől is mentesek. A modern genetikájú állományoknak köszönhetően kocánként 28-30 hízó leadása lehetséges, ami jelentős hatékonyságjavulás a korábbi 22-23-hoz képest.

Az élő sertés kereskedelmében 2017 óta folyamatosan csökken a malacértékesítés. A magyarországi hízók száma a hazai tenyészállomány hatékonyságának az eredményeként nő. Az élősertés-kivitel stagnált az elmúlt évek adatai alapján.

2022-ben a továbbtartásra szánt malacok kivitele nőtt, vagyis a takarmányt, sajnos, nem szőrben-bőrben értékesítjük a külföldi partnereknek.

Az élő hízósertés önköltségének és felvásárlási árának az alakulása alapján 2019 második fele volt a közelmúlt legjobb időszaka. Azóta a külső hatások, köztük az inputanyagok drágulása rontott a gazdák jövedelmezőségén, olyannyira, hogy 2020 közepétől 2022 elejéig csak önköltségi ár alatt tudták értékesíteni a sertést.

illusztráció
illusztráció
Fotó: Csatlós Norbert
A vágósertés felvásárlási ára, a vágóhídi árak és a kereskedelmi fogyasztói árak alakulásában az elmúlt öt évet vizsgálva jól látható, hogy a kereskedelemnél jelentkezik a legnagyobb mértékű haszon. Az ársapka bevezetése ezt a helyzetet nagymértékben befolyásolta. Nemes Imre szerint a sertéságazatban dolgozók is várják a kormány döntését az ársapka átgondolásáról és esetleges kivezetéséről. Vélemények szerint hasznos volt, de ma már az élet túllépte a sertéshúsra kivetett ársapkát.

A sertésállomány az Európai Unióban csökken. Németországban az elmúlt egy évben 9,6 százalékkal csökkent a kocák, 8,7 százalékkal a hízók száma. Német ágazati elemzők szerint a csökkenés addig nem áll meg, amíg el nem éri az 50 százalékos szintet! Az állatállomány mellett a hús kereslete is csökkenőben van Németországban. A húskészítményeké 6,7 szá­zalékkal, a sertéshúsé 11,5 százalékkal, a baromfihúse 12,6 százalékkal csökkent. Az utóbbi 10 évben az egy főre jutó sertéshúsfogyasztás 40-ről 30 kilogrammra csökkent.

Dániában szintén csökkent a sertésállomány. A kocaállomány 7,5 százalékkal, a hízóállomány 8,1 százalékkal. Belgiumban 10 százalékkal esett a sertésvágások száma. Lengyelországban a kocaállomány 12 százalékkal, a hízóállomány 17 százalékkal. A lengyeleknél ez a 2022-es fogyasztás 82 százalékát fedezte. Spanyolországban 1,1 százalékos növekedést regisztráltak. Ezek a számok és tendenciák az MSTSZ szakmai igazgatója szerint lesújtóak, és jól mutatják, milyen nehéz helyzetbe került az ágazat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2023/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Vedd a hazait! Védd a hazait!”

Idén tavasszal ismét elindítja a „Vedd a hazait! Védd a hazait!” kampányát a Magyar Termék Nonprofit Kft. Az akció első állomásaként a Naszálytej Zrt. új, a kampány üzenetét hangsúlyozó csomagolással jelenik meg az Auchan Magyarország üzleteinek polcain.

A méhbiológia alapjai 2. - A párzás

A méhek párzása a levegőben, repülés közben történik. A fiatal anya gyakran már a kelését követő napon kirepül kaptárjából. Nem párzási céllal, hanem tájoló repülést végez. Ezt később többször megismétli. Az első néhány repülés 1-3 percig tart, hogy megismerje saját kaptárjának helyét, a későbbiek 5-10 percig, amikor már messzebbre távolodik.

Kamarai munkacsoport alakul az ukrán gabona okozta terménypiaci krízis vizsgálatára

Rendkívüli ülést tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szántóföldi Növénytermesztési és Beszállítóipari Osztálya a kelet-közép-európai, így a magyar piacokat is elárasztó ukrán gabona által okozott problémák megvitatására. Az eseményen döntöttek egy munkacsoport létrehozásáról, amelynek feladata megvizsgálni, milyen lépések segíthetik a kialakult helyzet kezelését.

A csirkefogyasztás oldhatja meg a talaj környezetkímélő tápanyagpótlását?

Egyre több csirkét eszünk – ami egyre több szerves hulladékkal is jár. Egy fiatal magyar agrárszakember azonban remek lehetőséget lát ebben. Kiss Nikolett Éva, a Debreceni egyetem doktorandusza azt vizsgálja, hogy mennyivel kisebb környezeti terhelést jelent a baromfitrágya használata a műtrágyával szemben.

Az év halőre 25 éve végzi munkáját

Sipos Károly hivatásos halőr, az év halőre a halak és egyben halőrök napján vette át a kitüntetést. 2017 óta a csillagászati tél és tavasz fordulónapján, március 20-án ünnepeljük a halak napját, két éve pedig ugyanekkor a halőrök napját is.

A Kanári-szigeteken nyitnák a világ első polip-farmját

A világ első polip-farmjának terve igencsak felkavarta a tudományos világ állóvizét. A legtöbb tudós arra figyelmeztet, hogy egy ilyen intelligens állat iparszerű tenyésztése számos jóléti problémát vet fel.

Bárány hatosikrek születtek az Egyesült Királyságban

Különleges eseménynek lehetett tanúja egy ifjú gazda a walesi Meirionnydd megyében, amikor az általa gondozott egyik anyajuh hat egészséges báránynak adott életet.

Késleltetett baromfiszezon

Merjünk nagyok és bátrak lenni! Az ugocsai Tiszahát gazdái közül valószínűleg senki sem fogalmazta meg így ezt a jelmondatot bő húsz esztendővel ezelőtt – tehát az ezredforduló táján –, mégis sokan ennek megfelelően cselekedtek. Ugyanis amikor a kolhozrendszert véglegesen felszámolták, hatalmas rés keletkezett a lakosság előnevelt baromfival való ellátásában.

Tizennégy tonna fogható méretű pontyot telepítettek

Csaknem 14 tonna háromnyaras, fogható méretű pontyot telepített Jász-Nagykun-Szolnok vármegye vizeibe a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége az elmúlt héten - közölte a társaság közleményben a közösségi oldalán.

Férfias szakma, mégis egész jól megy

A sertések szerelemből fogadott munkatársak Barabás Renáta életében. Egy éve Tápiószőlősön és Újszilváson vezeti sertéshizlaldáit egyetlen alkalmazottal, és évi 6600 kibocsátott hízóval. Hajnali kettőkor egy felhajtásra érkezem először a tápiószőlősi telepre.