Az Európai Közös Kutatóközpont (Joint Research Center) alaposan megvizsgálta azt a szúrópróbaszerűen vett 320 mintát, mely 20 mézexportőr állam mézszállítmányából származott.
A cukorszirupot tartalmazó mézminták kiszűrésére több módszert is alkalmaztak (EA/LC-IRMS, HPAEC-PAD, 1 H-NMR).
Ez az arány lényegesen magasabb, mint a 2015-17-ben mért 14%. Viszont ezalkalommal más viszgálati módszereket alkalmaztak, mely akár magyarázatot is adhat a különbségre.
A korábban alkalmazott EA-IRMS (AOAC módszer 991.41), melyet eddig a leginkább használtak a kukoricából származó keményítő kiszűréséhez, ezúttal nem bizonyult hatékonynak.
Nyilvánvaló, hogy a kukoricaszirupokat már kevésbé használják a méz hamisítására, főleg rizs-, gabona- vagy répacukrot használnak.
A legnagyobb relatív arány a Törökországból származó mézmintákban fordult elő: (mintegy 14-15, a 93 %-ból). Az Egyesült Királyságból származó 10 mézmintából mind a 10 vagyis 100% hamisnak bizonyult. Ezen minták nyomon követéséből azonban kiderült, hogy az utóbbi esetben a brit mézekhez külföldi import mézeket kevertek és nem kizárt, hogy ezekből került a mézmintákba a cukorszirup, mielőtt azokat az Uniós országokba tovább exportálták.
Bár az eredmények 2021 októbere és 2022 februárja között az Európai Unióba importált mézszállítmányok nagy mennyiségben vett mézmintáiból származnak, nem tekinthetők reprezentatívnak vagy nem extrapolálhatók más helyzetekre illetve periódusokra – áll a Közös Kutatóközpont jelentésében.
A jelentés teljes egészében az alábbi címen olvasható:
EU Coordinated action to deter certain fraudulent practices in the honey sector Analytical testing results of imported honey, szerzők: Ždiniaková, T., Lörchner, C., De Rudder, O., Dimitrova, T., Kaklamanos, G., Breidbach, A., Respaldiza, A., Vaz Silva, I.M., Paiano, V., Ulberth, F., Maquet,
Ajánljuk még: