0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Olaszország és a paradicsom

A legnagyobb mennyiségben termelt és vásárolt friss zöldség Olaszországban a paradicsom. Egymillió tonnát takarítanak be belőle, az egy főre jutó fogyasztás pedig 18 kilogrammra nőtt az utóbbi évtizedben. Az olasz agrárpiaci kutatóintézet felmérése szerint a paradicsom vezeti a zöldségeladási listát, az összes kiadás 15%-át fordítják rá a háztartások.

Összességében ez a legfontosabb friss zöldség az olaszok asztalán. Rendkívül nagy választékban kapható a sima gömb alakútól a fürtös paradicsomon át a cseresznye-, szilva-, ökörszív paradicsomig és a Szardínián termesztett apró camone paradicsomig. Mindegyiknek megvan a maga fogyasztási vagy feldolgozási módja, mártás, saláta készül belőlük, vagy csak elropogtatják.

Összesen egymillió tonnát takarítanak be belőlük, az országos termés az utóbbi évtizedben több mint 9%-kal nőtt ennyire. Ipari paradicsomból tavaly 2,7 millió tonna termett, ezzel Olaszország messze a legnagyobb termelő Európában.

Az egészségtelen európai zöldségfogyasztási trendekkel ellentétben nőtt a fejenkénti paradicsomfogyasztás Olaszországban, 13%-kal esznek többet, mint egy évtizede.

Szicíliában terem a legtöbb ebből a zöldségből, ott található az országos 25 ezer hektáros termőterület 40%-a. A következő nagy termőterületek Lazio és Apulia tartományban vannak. A déli országrészekben különösen édes, zamatos termést érlel a paradicsom és többfelé földrajzi eredetvédelmet vezettek be. Ilyen például a kis szicíliai körzet, Pachino, ahol 2013-ban négy fajtára vezették be az oltalmat. A fajtaválaszték az 1980-as évektől bővült robbanásszerűen, akkortól jelentek meg a fürtös és különböző alakú apró fajták. Pachino körzetében két-három héttel hamarabb érik a paradicsom, mint másutt Olaszországban és az a legnapfényesebb terület Európában.

A termőterület 200 méterrel a tengerszint fölött van, nappal meleg és napos, éjjel viszont lehűl a hőmérséklet, ami kedvez az aromák kialakulásának.

Konfitált paradicsom

A nagy méretű barázdált fajtákat konfitálhatjuk is. Az egész paradicsomot tegyük sütőlapra, szórjuk meg zöldfűszerekkel, cukorral, sóval, borssal és olívaolajjal. Süssük két órán át 140 °C-on. Melegen és hidegen is fogyasztható vagy olajban eltéve csatos üvegben tárolhatjuk.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu