0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A kiszámíthatatlan időjárás miatt erre kell fokozottan figyelnie a méhésznek (2.)

Az előző részben leírtuk, hogy tavasszal miért szükséges odafigyelni az élelempótlásra, ha visszaköszön a tél, vagy ha a méhek az eső miatt nem juthatnak külső nektárutánpótláshoz. Most a nyárral és az ősszel folytatjuk.

Az előző rész itt olvashatja: Katt ide!

Nyár: augusztus eleje és közepe a jó áttelelés szempontjából a legkritikusabb időszak, hiszen ebben a periódusban táplálják a dajkaméhek azokat a lárvákat, melyekből a télbe induló méhek kelnek ki.

Különösen fontos, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű virágpor álljon ilyenkor a dajkaméhek rendelkezésre.

A téli generációnak így alakulhat ki a megfelelő zsírteste és képes lesz túlélni a telet. Amennyiben virágporhiány van (például szárazság miatt!) augusztus elején, közepén a méhésznek a dajkaméheket megfelelő minőségű (a fontos aminosavakat tartalmazó) virágporpótlóval kell segítenie.

Ősz: mivel az utóbbi 3-5 évben (kérdés, hogy ez valóban trend lesz-e ezután, vagy csak néhány éves kivétel volt) az október és a november is meleg volt, huzamos ideig (20-23 C fok!) a fiasítás nem áll le, ami fokozott mézfogyasztással jár.

Tehát az augusztus végén szeptember elején feletetett szirupból keletkező „méz”, mely az áttelelést hivatott szolgálni, jelentősen megcsappanhat a hideg beálltára.

Tapasztalatom szerint (mivel az én gyakorlatomban épp ilyenkor végzem a tejsavas varroa-zárókezelést, a családok 15-20%-ánál van fiasítás (nem ritka a 3-4 keretnyi!). Tehát ezeknél az élelem a későbbiekben problémát jelenthet. Ezért a zárókezelés során tapasztalt csökkenő méz mennyiséget átfüggesztéssel pótlom. Vagyis olyat teszek, ami korábbi méhészgenerációk számára elképzelhetetlen volt: még novemberben (a tejsavas zárókezelés során) „rendezem” a fészket ezeknél a családoknál. A problémát nem is annyira a téli fűtés jelentheti majd, ha csökken ősszel a méz mennyisége, hiszen a méhek irigylésre és utánzásra méltó hőgazdálkodást sajátítottak el a tél átvészelésére, mivel nem a kaptárt fűtik, hanem csak a fürtöt. Sokkal inkább a tél végén beinduló fiasítás melegen tartása a céljuk, és ezért kora tavasszal is fontos lehet a szirupozás, lepényezés, amennyiben nincs bejövő nektár.

Ajánljuk még:

Méhek hatékony és olcsó nyomon követése

A méhek mint érző és gondolkodó lények (2.)

Forrás: magyarmezogazdasag.hu