0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Digitális mezőgazdasági kutatóközpont Újvidéken

Két évvel ezelőtt kezdték meg a Szerbiai Európai Kiválósági Központként megjelölt BioSense Intézet új épületének építését. Idén április közepén Mariya Gabriel innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős uniós biztos és Ana Brnabić miniszterelnök megnyitotta a kutatóintézet új épületét.

Az új telephelyen mintegy 250 a természettudományok terén tudományos munkát végző kutató dolgozik majd. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy ennek a kiemelkedő európai központnak a megnyitása új értékeket és innovációkat hoz nemcsak Szerbiának, hanem a térségnek is. Hozzátette: Szerbia megmutatta, hogy kiemelkedő központja lehet, az ország jövőbeli fejlődése szempontjából nagyon fontos területen, a digitális mezőgazdaságban. A miniszterelnök szerint ez a technológia és a mezőgazdaság metszéspontja vagy szinergiája, amire szükség van az éghajlat és a globális élelmiszerellátás által támasztott kihívások idején. Mariya Gabriel uniós biztos elmondta, hogy a BioSense Intézet nemcsak Szerbiában, hanem a Balkánon is a jövőbeli kutatások égköve lesz.

Hozzátette, hogy az intézet létrehozása az európai támogatások és a globális befektetések együttműködésének köszönhető, melynek célja konkrét eredmények elérése. Az intézet új kiválósági központ, előreviszi a szerb innovációs rendszert, és egyben digitális megoldásokat kínál a mezőgazdaság számára.

A BioSense Intézet igazgatója, Vladimir Crnojevic köszöntőjében bejelentette, hogy a tudományos és kutatási munka új korszaka elkezdődött Szerbiában. Az ANTARES egy 2. fázisú Teaming projekt a Horizont 2020 keretében, amelyben a holland Wageningeni Egyetem és a szerbiai BioSense Intézet hatékony technológiákat fejleszt a fenntartható mezőgazdaság és élelmiszerbiztonság érdekében. A 14 millió eurós (5,18 milliárd Ft) projektben konzorciumi partner holland egyetem globális vezető szerepet tölt be a mezőgazdasági és élelmiszeripari kutatások területén, erős jelenléttel az EU által finanszírozott kutatásban, és szoros kapcsolatokat ápol a vállalati szférával is.

Forrás: Agroberichten Buitenland