0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 23.

Növényorvos a közterületen – a csapadékos idő a gombáknak is kedvez

Csapadékosan indult a tavasz. Ez jó hír a növényeknek, de a kórokozó gombáknak is. Az átázott, nedves talajból még az esőmentes napokon is számíthatunk annyi párára, hogy elegendő nedvesség legyen a levelek felületén a gombák fertőzéséhez. A következő hetekben fokozottan ellenőrizni kell például a platánokat a levélszáradást és levélhullást okozó apiognomóniás levélbetegségük, a rózsákat pedig a diplokarponos levélbetegségük, a csillagrozsda miatt.

Az ilyen időjárásban a szürkepenészre és a peronoszpórára is gondolnunk kell.

A mi időjárásunknál a lisztharmattal mindig számolnunk kell. Nem biztos, hogy járványhelyzet alakul ki, de biztosan megjelenik, fertőzi a szőlőt és védekezni kell ellene

– idéztem egy szőlős kollégámtól. Ugyanezt elmondhatjuk a közterületi növényeinkkel kapcsolatban is. A díszalma beteg rügyeiből lisztharmatoson kipattant levélkék „lisztes” felületéről már az érett konídiumok fűződnek le és terjesztik a kórokozót az egészséges levelekre és a környező fákra is.

A közterületen álló, eperfa-pajzstetűvel fertőzött szivarfák, a lisztharmatos dísz­almák, a moníliás díszcseresznyék és almák, bizonyos levéltetvek és gyomok esetében is jogos a lakossági panasz: „kintről érkezik a kertembe a károsító”.

Tehát különös figyelemmel kell eljárni azoknál a növényeknél, melyek károsítóinak a kertekben is vannak gazdanövényeik.

Telepítés előtt és az éves növényvédelmi munkák tervezése előtt érdemes felkeresni a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének honlapját (www.diszkerteszek.hu), ahol a friss Közterületi sorfák jegyzékéből erről is tájékozódhatunk.

A rovarok is megérkeztek! Néhány levéltetűfaj ellen már permetezni kell. A házikertekben és az öntözött közterületi ágyásba telepített ribiszkéken is látható a levélpirosító ribiszke-levéltetű kárképe, a pirosan fodrosodó levélről április közepén készült a fotó; valamint a fiatal telepítésű bangitasövény bepödrődött levelében is kiterjedt levéltetű-kolóniát fotóztam ugyanaznap. Mindegyik tövön találtam néhány károsított levelet.

Az enyhe télre gondolván az idén már korábban, március 23-án kihelyeztük a vadgesztenyelevél-aknázómoly előrejelzésére szolgáló csapdákat az országos hálózatunk megfigyelőpontjaira. Április 4-én, az első leolvasási napon két csapdában már fogtuk is a moly hím példányait.

Szeptember végéig keddenként összesítjük a budapesti, siklósi, tanakajdi, maroslelei és debreceni csapdák rajzási adatait és feltesszük szponzoraink honlapjára.

Az előző év alapján úgy tűnik, hogy az aszály és a hőség nem viseli meg különösebben az aknázómolyt. Siklóson június 7-én 6400 molyt, míg rá egy hétre, június 14-én 26 ezer egyedet számolhatott össze Bodó János Károly kollégám. 2022-ben a rajzás menetében sem volt eltérés a különböző tájegységeken.

Tehát körülbelül egyszerre jelentek meg a molynemzedékek, és így a permetezéseket is egy időben lehetett indítani az országban.

Erre számíthatunk az idén is, ezért érdemes követni a rajzásukat, szerdánként rápillantani a táblázatra. (A www.zsigogyorgy.hu oldalon összehasonlíthatók az előző évek és a csapdázási helyszínek fogási adatai.)

A legpontosabban akkor tudjuk meghatározni a permetezés időpontját, ha a ránk bízott parkokba, fákra helyezzük ki az előrejelző eszközöket. Jól példázza ezt a tavalyi táblázatban a Fiumei úti sírkert három csapdája. Ugyanabban a parkban alig 100-200 méterre voltak egymástól a csapdák, mégis egészen eltérőek a fogási adatok, más nagyságú volt a fertőzési nyomás. Vajon hogy alakul az idei év?

Zsigó György
Magyar Növényvédő Mérnöki
és Növényorvosi Kamara

Forrás: Kertészet és Szőlészet