0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Károsabb a műhús a környezetre, mint az igazi

Egy kiló laborhús előállítása akár huszonötször akkora szén-dioxid-kibocsátással járhat, mint egy kilónyi marhahúsé – erre jutott egy friss kutatás.

A hvg.hu által szemlézett kutatás szerint a laborhús előállítási technológiájának karbonköltségét eddig nem vizsgálták elég alaposan. A Derrick Risner által vezetett kutatócsoport ezt igyekezett most pótolni.

A hús fajtája a tanulmány szerint nem befolyásolta a környezeti terhelés mértékét, a mutatók a laborcsirke és a laborsertés esetén is hasonlóan alakulnak.

A laborhúst jelenleg orvosi minőségbiztosítási körülmények között készítik, és eddig a világon csak két országban, Szingapúrban és az Egyesült Államokban engedélyezték a piaci forgalmazását. Emellett nem is készül nagyüzemi körülmények között műhús, ezért az iparág jelenleg inkább veszteséget termel.

Forrás: hvg.hu