Back to top

Medvecukor helyett glicirrizint az édesgyökérből!

Magyar termesztés- és gyártástechnológiára alapozva hoz létre egy magyar-üzbég vegyesvállalat édesgyökér-feldolgozó üzemet Üzbegisztánban. A lassan befejezéshez közeledő projektben három magyar vállalkozás érdekelt, a technológiát pedig a MATE kutatói szállítják.

Medvecukor helyett glicirrizint az édesgyökérből! | MMG

A példaértékű élelmiszeripari kooperáció a két ország közötti kormányközi együttműködés keretében jöhetett létre és az agrártárca, a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a gazdaságfejlesztési tárca is támogatja – hangsúlyozták a résztvevők, akikkel Halmos B. Ágnes, a Kistermelők Lapja főszerkesztője beszélgetett.

dr. Nguyen Duc Quang, Szuhrob Szaid Ho Ni, Horváth László és Halmos B. Ágnes
dr. Nguyen Duc Quang, Szuhrob Szaid Ho Ni, Horváth László és Halmos B. Ágnes
Fotó: Bokor Ádám

A pillangósvirágúak közé tartozó igazi édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) legjobb minőségben Közép-Ázsiában nő, Üzbegisztán nyugati sík vidékein.

Üzbég partnerünk ennek a begyűjtésével foglalkozik, tisztítás és csomagolás után a gyökeret Kínába és Indiába értékesíti, ahol élelmiszeripari és gyógyászati alapanyagot állítanak elő belőle – mondta el a konzorcium egyik magyar tagja, a Pólus Kft. ügyvezető tulajdonosa Horváth László.

„Két éve találkoztunk és döntöttük el, hogy üzemet építünk és magasabb hozzáadott értékű terméket állítunk elő az édesgyökérből. Ez első körben a glicirrizin nevű hatóanyag kivonása lesz, amit az édesipari és gyógyászati alapanyagként fogunk értékesíteni. A gyártás melléktermékéből, a magas cellulóztartalmú törkölyből pedig úgynevezett másodlagos papírtermékeket, egyszer használatos érkészletet és evőeszközöket gyártunk.”

Az édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) növény és gyökere
Az édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) növény és gyökere
Fotó: mmg

Maga az édesgyökér hazánkban sem ismeretlen, nálunk rokon faja, a keserű édesgyökér (Glycyrrhiza echinata) őshonos. A valódi édesgyökér, illetve a glicirrizin egyébként közismert élelmiszeripari alapanyag, hisz lényegesen édesebb a cukornál.

A legismertebb belőle készülő édesség a medvecukor, de megtalálható más édességekben, a Coca-Colában és dohánytermékekben is.

A gyógyszer- és kozmetikaiipar pedig nem csak ezt, hanem a növényből kinyerhető számos más hatóanyagot is felhasznál. Minderről Szuhrob Szaid Ho Ni, a Növénytermesztés, napfény és egészség elnevezésű üzbég cég tulajdonosa beszélt. Cégükről elmondta, hogy 2010 óta exportálják az édesgyökeret, mint alapanyagot elsősorban Kínába és Indiába, de Lengyelországba is. „Amit magyar partnereinkkel tervezünk, az magas hozzáadott értékű termékek előállítása, amelyben komoly világpiaci lehetőségek rejlenek.”

A legismertebb édesgyökér-alapú édesség a medvecukor
A legismertebb édesgyökér-alapú édesség a medvecukor
Fotó: Wikimedia Commons
Az édesgyökér termesztésének, illetve a hatóanyagok kinyerésének „technológiai támogatója” a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem. Magáról a növényről dr. Nguyen Duc Quang, a MATE tanszékvezető egyetemi tanára, az Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet tudományos és innovációs ügyekért felelős intézetigazgató-helyettese kiemelte, hogy a távol-keleti gyógyászat egyik meghatározó növénye, igen értékes hatóanyagokat tartalmaz.

Az egyetem szakemberei gyakorlottak az úgynevezett extraháló módszerek fejlesztésében, egyebek mellett az Unikum készítéséhez is dolgoztak ki technológiát. Fontos, hogy olyan módszert dolgoztak ki, amivel az édesgyökérben lévő különböző hatóanyagokat nemcsak kinyerhetők, de el is különíthetők egymástól.

„Az általunk kidolgozott feldolgozási technológiával tiszta, gyógyászati célra alkalmas hatóanyagokat fog az új üzem előállítani. E természetes anyagokra nagy a kereslet, így komoly lehetőség a feldolgozásuk is. Minden kinyert frakció értékes termék és drágán értékesíthető”

A webshopokban könnyen beszerezhető édesgyökeret a keleti és a nyugati alternatív gyógyászat a köhögéstől a gyomorhuruton át az ízületi gyulládásig számos kóros állapot kezelésére használja
A webshopokban könnyen beszerezhető édesgyökeret a keleti és a nyugati alternatív gyógyászat a köhögéstől a gyomorhuruton át az ízületi gyulládásig számos kóros állapot kezelésére használja
Fotó: amazon.com
– jelentette ki Nguyen Duc Quang professszor, aki hangsúlyozta, hogy az általuk kidolgozott technológia már a jövőnek készül, ökológiai szemléletű mind a növény termesztésében, mind a feldolgozásban, hisz az üzem szinte veszteség nélkül dolgozza fel az édesgyökeret.

Szuhrob Szaid Ho Ni elmondta még az is, hogy a mai, a gyökeret magát értékesítő vállalkozás az új üzem átadásával megszűnik, hisz az összes begyűjtött, megtermelt édesgyökeret feldolgozzák. A kinyert hatóanyagokat pedig nem az eddigi piacaikon értékesítik, hanem Európát, elsőként Francia- és Olaszországot, a gyógyszergyártást és a kozmetikai ipart célozzák meg. Már francia és olasz kozmetikai cégekkel tárgyaltak is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jó évet zárt tavaly a Pick Szeged Zrt.

Jelentősen, 2021-es 70,679 milliárd forintról 80,28 milliárd forintra növelte értékesítésből származó nettó árbevételét tavaly a Pick Szeged Zrt. - derül ki a cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján szerdán közzétett éves beszámolójából.

Több mint 171 milliárd forint értékben támogat új beruházásokat az Agrárminisztérium

A 80%-os nemzeti kiegészítő finanszírozásnak köszönhetőn 2021-től 1300 milliárd forint értékben támogatott a kormány mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat, ezen felül a napokban újabb 400 projekt részesül 171,5 milliárd forintban a Vidékfejlesztési Program keretében – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Átfogó kiadványt készített a NAK a hazai agrárium kihívásairól, fejlődési lehetőségeiről

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az elmúlt hónapokban – a globális tényezőket is figyelembe véve – széles kitekintésben és részletesen is értékelte az ágazat helyzetét, fejlődési lehetőségeit, és a hatékonyságot, versenyképességet javító konkrét javaslatokat fogalmazott meg.

Klímaváltozás és állattenyésztés: hatás, alkalmazkodás

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re várhatóan 33 százalékkal többen, közel tízmilliárdan leszünk a Földön. Az életszínvonal javulása miatt azonban a mezőgazdasági termékek fogyasztása ennél jóval nagyobb mértékben, mintegy 70 százalékkal nő majd, az állati eredetűeké is megduplázódik. Mindez akkor, amikor a klímaváltozás egyre erősebb – főként korlátozó – hatással van az állattartásra.

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

Felső élelmiszer-árkorlát önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarketekkel

Egyes alapvető élelmiszerek felső árkorlátjának önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarket-hálózatokkal a több mint négy évtizede nem mért ütemű élelmiszer-drágulás megfékezése végett.

Komoly potenciál van a gyógynövény ágazatban

A magyar gyógynövények iránt nagy a kereslet, az ágazatban jelentős a fejlődési potenciál – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.

Így ugorhatunk ki a hízás-fogyás ördögi köréből

A hipotalamusznak fontos szerepe van a testtömeg-szabályozásban, gondolhatnánk, hogy nincs sok esélyünk vele szemben, pedig van.