0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. december 4.

Növényvédőszer-piac 2022

A Kynetec Hungary Kft. (volt Kleffmann és Partner Kft.) független piackutató cég 1995 óta tevékenykedik Magyarországon. Kizárólag gazdálkodóktól származó információk alapján méri fel a vetőmag-, a műtrágya és a növényvédőszer-piacot. Alábbi összeállításunk megosztásával is szeretnénk megköszönni a részvételt mindenkinek, akik valamelyik kutatásunkban segítségünkre volt.

Cégünk évről évre legalább 2 ezer gazdaságot kérdez meg különböző kultúrák termesztéstechnológiájával kapcsolatban. Az alábbi információkat a kalászos gabonák, a kukorica, a napraforgó, a repce, a cukorrépa, a burgonya, a hüvelyesek, a szőlő, a gyümölcsültetvények és a csemegekukorica növényvédelmének lekérdezése alapján alakítottuk ki. Utóbbi három kultúrát, kultúracsoportot a speciális kultúrák közé soroljuk. Adataink reprezentatívak a megyékre és a termőterületre nézve is. Évente összesen 550-600 ezer hektár gazdálkodóit kérdezzük meg panelkutatásainkban.

A végleges 2022-es számok alapján az 1. ábrán visszatekintünk a növényvédőszer-piac elmúlt 10 évére.

A Kynetec által tavaly felmért kultúrákban, a becslésünk szerint 3,7 millió hektár művelésbe vont területen összesen 12,6 millió ha volt az SDA, vagyis Superdeveloped area; ennyi volt a kijuttatott termékek összesített felhasználása.

Eszerint 1 hektárra átlagosan 3,4 darab növényvédő terméket juttattak ki a termelők. Fontos megjegyezni, hogyha egy tankkeverékben egy gombaölő és egy rovarölő szert juttattak ki, az 2 hektár SDA-nak felel meg.

A 2022-es felméréseink alapján 8,6 százalékkal nőtt a teljes piacérték. A növekmény értéke a szántóföldön 9,6 százalék volt. Ezzel szemben szőlőben, gyümölcsösökben és csemegekukoricában 1 százalékos piaccsökkenést mértünk. Az árlisták alapján egyre nehezebb megállapítani egy-egy termék árnövekedését az előző évhez képest, ugyanis volt olyan növényvédőszer-forgalmazó, amelyik háromszor is árat emelt az idei szezonban.

A növényvédőszer-piac növekedését egyértelműen a szántóföldi kultúrák jelentik, a speciális kultúrák forgalma stagnál. Az utóbbi évek átlagában a felhasznált termékek hektárszáma viszonylag stabil volt, vagyis nagy valószínűséggel telítődött a piac (csak a szertípusok közötti felhasználás változik). Ugyanakkor a tápanyag-utánpótlás az elmúlt években hasonlóan dinamikusan növekedett, mint a növényvédőszer-piac a 2010-es évek elején.

Szertípusonként eltérő trendeket láthatunk, ha az összes Kynetec által felmért kultúrát figyelembe vesszük (2. ábra). A 12,6 millió hektárt kitevő felhasznált termékekből a négy fő szertípus (herbicidek, fungicidek, inszekticidek, talajfertőtlenítők) 12 millió hektárt tett ki, tehát a négy fő szertípus adja a felhasználás döntő hányadát.

Piacértékben a herbicidek 7,7 százalékkal, a fungicidek 5,6 szá­za­lékkal, az inszekticidek 14,8 százalékkal, a talajfertőtlenítők 21,9 százalékkal nőttek 2021-hez képest.

A herbicidfelhasználás stagnált az utóbbi években, de 2023-ban növekedés várható, főleg azért, mert 2022 őszén soha nem látott szintre emelkedett a gabona gyomirtása, majdnem 500 ezer hektárt tett ki a felhasznált termékek volumene.

A fungicid az a szertípus, ahol a szőlő-gyümölcsben tapasztalt visszaesést a szántóföldi felhasználás bővülése képes volt ellensúlyozni. Ezzel a 2013-as és 2022-es teljes piacot jelentő felhasználás megegyezett.

A talajfertőtlenítők esetében 2022 kiugró évnek számított. Felhasználásuk 480 ezer hektárt tett ki, vagyis még soha nem használtak fel ennyi talajfertőtlenítő terméket. 2021-hez képest majdnem 70 ezer hektárral nagyobb területen (ebből 60 ezer hektár a kukoricában megnövekedett felhasználás) alkalmazták tavaly a szertípust.

Adataink szerint főként a monokultúrában termelt kukorica területváltozása adta a növekményt, ami a kukoricaterület nagyjából 25 százalékát teszi ki.

Herbicidek és fungicidek esetében a piacérték-növekedés nagy része az áremelkedésből fakad, míg az inszekticidek és a talajfertőtlenítők esetében a felhasználás bővüléséből és az árak emeléséből.

A szőlő-gyümölcsöket tartalmazó technológiai táblázatot még nem osztottuk meg, az összefoglaló adatok a táblázatban láthatók.

A tavalyi évre 119 ezer hektárnyi ültetvénnyel számoltunk. Az ültetvényterület 39 százalékán használtak valamilyen herbicidet, 97 százalékán fungicidet, 70 százalékán pedig inszekticid termékeket. A rovarölő szerek esetében a termékenkénti átlagos nettó hektárköltség megközelíti a 11 ezer forintot. A termékenkénti átlagos nettó hektárköltség 18,3 százalékkal haladta meg a 2021-as értéket tavaly a rovarölő szerek esetében.

Átlagosan 3,01 rovarölő terméket juttattak ki a termelők a rovarölő szerrel vagy szerekkel kezelt területre, de mivel körülbelül az esetek 2 százalékában kombinációs partnerrel együtt juttatják ki őket, ezért összesen 2,95 kijuttatás jutott a rovarölő szerekkel kezelt területekre.

(Nettó kezelt terület alatt azt értjük, hogy a kultúrák területének mekkora hányadán alkalmaztak valamilyen növényvédőszer-típust.)

A termékek hektárköltsége (csak szerköltség, a kijuttatási költség nélkül) abból a szempontból érdekes, hogy nem csupán az áremelkedést láthatjuk szertípusonként, hanem a kijuttatott termékek átlagos dózisának és a strukturális hatásoknak az adott szertípusra gyakorolt hatása is vizsgálható.

(Strukturális hatás alatt azt értjük, hogy az adott típusnál milyen mértékben fordulhatnak a termelők magasabb hektárköltségű növényvédő szerek felé. Ezekben a kultúrákban a rovarölő szerek esetében kiemelkedő ez a hatás.)

Ezúton is köszönjük a kutatásainkban résztvevő gazdáknak és szakembereknek, hogy válaszoltak kérdéseinkre! A 2023-as évre is sikeres gazdálkodást kívánunk!

Puskás Péter
Kynetec Hungary Kft.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság