0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. június 21.

Vegán tintahalkarika a nyomtatóból

Klímakutatók szerint bolygónk melegedésének megállítása érdekében csökkentenünk kellene az állati termékek – különösen a vörös húsok – fogyasztását. A növényi alapú étrendben ennek is köszönhetően egyre-másra jelennek meg a húspótlók.

Bár mi itt Európa közepén az amúgy is alacsony halfogyasztásunkkal ezt kevéssé érzékeljük, a halak, rákok, kagylók a fenntarthatatlan halászati és akvakultúrás gyakorlatok miatt lassan kivesznek a tengerből, így komoly kutatások folynak a tenger gyümölcseinek tenyésztésére ugyanúgy, mint a pótlásukra, helyettesítésükre.

Szingapúri kutatóknak most sikerült egy olyan 3D-nyomtatóba való „tintát” kifejleszteniük, amiből valóban halízű és -állagú ételeket nyomtathatnak. (A „házi használatra szánt” 3D-nyomtatókba kukoricakeményítőből készül a tinta, de gyakorlatilag bármiből készülhet. Lehet vályogból vagy betonból házat nyomtatni ugyanúgy, mint húspépalapúból „csirkecombot”.)

Az új vegán tenger gyümölcseinek alapanyaga mikroalga- és mungóbabfehérjéből készült, jó ízű és ugyanolyan egészséges, mint az igazi hal. A kutatók az eredményeiket az American Chemical Society (ACS) őszi ülésén mutatják be.

„Szerintem már nincs messze az idő, amikor a tenger gyümölcsei csak korlátozottan lesznek hozzáférhetők” – mondja Poornima Vijayan, a projektet a konferencián bemutató végzős hallgató. „Fel kell készülnünk egy alternatív fehérjeforrásra, különösen itt Szingapúrban, ahonnan a hal több mint 90%-át importálják.”

Az emberek világszerte sok tenger gyümölcsét esznek, de az óceánok mélye sem kimeríthetetlen: a túlhalászás miatt sok vadon élő halpopuláció tűnt már el. A fenntarthatóság hiánya, a tengerek, illetve a halállomány nehézfém- és mikroműanyag-szennyezettsége, valamint az állati eredetű élelmiszerekkel szembeni etikai aggályok miatt pedig megnőtt a növényi alapú utánzatok iránti kereslet.

Míg egyes tenger gyümölcseiből készült utánzatok – mint például a darált és átformázott alaszkai tőkehalból vagy más fehér halból készült rákhúsutánzat – már forgalomban vannak, a növényekből készült utánzatok előállítása kihívást jelent. A főtt halhús tápanyagtartalmát, egyedi állagát és ízét ugyanis zöldségekkel vagy gombákkal nehéz elérni.

„Növényi alapú tengerigyümölcsi-utánzatok léteznek ugyan, de az összetevők általában nem tartalmaznak fehérjét. Mi olyan fehérjealapú fenntartható élelmiszertermékeket szerettünk volna készíteni, amelyek táplálkozási szempontból egyenértékűek az igazi tenger gyümölcseivel, esetleg jobbak is” – mondja dr. Dejian Huang vezető kutató.

A közelmúltban Huang és kutatócsoportja a Szingapúri Nemzeti Egyetemen hüvelyesek fehérjéjét használt jobb tengeriélelmiszer-utánzatok kifejlesztésére. Sikerült reprodukálniuk a valódi halhús állagát és ízét a kísérleti fehérjealapú tinta élelmiszer-minőségű 3D nyomtatóval való nyomtatásakor. Az ehető tinta rétegenkénti felhordása különböző textúrákat eredményezett: egyetlen termékben volt zsíros és sima, valamint rostos és rágós rész is.

„A fehérje színe miatt vöröslencséből származó fehérjével lazacfilét és garnélát nyomtattunk, most pedig valami olyat akartunk nyomtatni, ami kereskedelmi forgalomba kerülhet. Ez lett a tintahalkarika.”

Ehhez két fenntartható, magas fehérjetartalmú növényi forrást teszteltek: a mikroalgát és a mungóbabot. Néhány mikroalgának halas az íze, ami Vijayan szerint jó jelöltté tette őket a növényi tintahalkarika megalkotására. A mungóbabfehérje pedig az üvegtészta gyártásából származó hulladék.

A kutatók a mikroalgákat és a babfehérjéket omega-3 zsírsavakat tartalmazó növényi olajokkal kombinálták. Végül a magas fehérjetartalmú vegán paszta táplálóértéke hasonló lett a valódi tintahalkarikáéhoz. Ezután a pasztát hőmérséklet-változtatással olyanná formálták, hogy könnyen ki lehetett préselni a 3D nyomtató fúvókáiból, és gyűrűkké rétegezni. Végül a csapat felmérte a kész gyűrűk ízét, illatát és megjelenését.

A fogyasztói tesztek még hátra vannak, addig még finomítják a termék állagát, hogy az megtévesztésig hasonló legyen a valódi tintahalkarikához. Emellett meg akarják vizsgálni azt is, hogy a tenger gyümölcseire allergiások vajon fogyaszthatják-e ezt a vegán terméket, azaz a mikroalga, illetve hüvelyes fehérje hasonlóan allergén anyag-e. A fejlesztők távlati célja pedig hogy a terméket nagyüzemi gyártásra alkalmassá tegyék és az kereskedelmi forgalomba kerüljön mint növényi alapú tengergyümölcsei-alternatíva.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/phys.org