0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. február 24.

Dolgozunk és ötletelünk

A Molnár-portának több évtizedes múltja van. Holland mintára telepítették első almáskertjüket, több, mint harminc esztendeje. Ma már 12 hektáros az ültetvény Göcsejben, az Őrség szomszédságában.
Molnár Ferenc: mindig bízunk a jó termésben

A mezőgazdaság egy mókuskerék, de mi így szeretjük. Mindig bízunk a jó termésben, és próbálunk minél jobb eredményt produkálni a piacon – fogalmazott Molnár Ferenc, akinek családi vállalkozása Alsószenterzsébeten termel gyümölcsöt, és egy részét fel is dolgozzák.

A Molnár-portának több évtizedes múltja van. Holland mintára telepítették első almáskertjüket, több, mint harminc esztendeje. Ma már 12 hektáros az ültetvény. Ez a csodás hely Göcsejben van, az Őrség szomszédságában. Természeti szépségével, tiszta levegőjével minden biztosított az ideális terméshez.

Az idők folyamán fejlesztéseket is megvalósítottak, a kerthez hűtőházat, válogatót és almatárolót építettek. Igazodtak a piaci igények változásához: ahogy az intenzív almák egyre jobban eladhatóvá váltak, az újabb telepítéseknél a modern fajtákra koncentráltak.

– Az ország délnyugati csücskében, a Zala megyei Csesztregen indult családi vállalkozásunk a ’90-es évek elején, néhány hektár almáskerttel. Majd egymást követték a fejlesztések, ötletek, és lépésről lépésre bővült a kínálatunk – idézte fel a kezdeteket Molnár Ferenc. – Tudatosult bennünk, hogy az első osztályú almán kívül másként is hasznosíthatjuk a gyümölcsünket: elkezdtünk natúr levet préseltetni. Pár éve, amikor a „bag in box”-ok (a gyümölcslét vákuum­zsákba töltik, amit kívülről kartondoboz véd) megjelentek, mi is teszteltük az almáinkat, és nagy sikert arattak. Aztán 2014-ben sikerült saját daráló-, magozó-, préselő-, csomagoló- és pasztörizálóberendezést is beszerezni, vagyis lehetővé vált, hogy saját magunk csomagoljuk az ízeket.

Gondoltunk egy nagyot, és elkezdtünk azzal tervezni, hogy környékbeli gazdák más gyümölcseit is felhasználjuk.

Ma már nemcsak tiszta almalét, hanem kevert gyümölcsleveket (meggy, szilva, barack, fekete ribizli) és zöldségleveket (cékla, répa) is előállítunk. 2015-ben állítottuk üzembe saját aszalóberendezésünket, amiben a környékbeli kisebb gazdálkodók terményeit is megszárítjuk vagy megaszaljuk.

A gyümölcstermesztés sok munkával jár, amellett sok odafigyelésre van szükség. Molnár Ferenc azt mondja, az ültetvény meghálálja mindezt.

Almaszüret

– Az ültetvény nagy részét jégháló védi és tudunk öntözni. Már télen elkezdjük a metszést, majd – gondos gazda módjára – folyamatosan gondoskodunk a fák szakszerű növényvédelméről. A tavaszi virágzásban sajnos már sokszor nagy kárt okozott a -6 – -9 Celsius-fokos fagy, ami ellen sem füstöléssel, sem más technológiával nem tudtunk védekezni. De ha elkerül minket az erős fagy, akkor a jéghálóval és a növényvédelemmel szép termést szoktunk elérni. A fák virágba borulásakor a legszebb a kert, bár mi akkor már nagyon várjuk az almakezdemények felbukkanását. Egyébként egyik dédelgetett tervünk, hogy a virágzást bemutassuk, például traktoros túrákon, amit az almalé és az ivólevek kóstoltatásával kötnénk össze. Innentől precíz munkával próbálunk minőségi termést varázsolni a vevők asztalára.

A nyári almák szedését már július végén megkezdjük, aztán szeptemberben következik a Gála, még később pedig a Jonagored és az Idared változatai. A választékunkban édes és savanykás fajták egyaránt vannak.

A Molnár-porta gazdája stratégiai lépésnek tekinti az almaléüzem megépítését.

– A saját üzemnek köszönhetően megbízható forrásból vásárolhatnak 100 százalékos gyümölcstartalmú ivóleveket a vevőink, és a bérgyártási szolgáltatással mások számára is lehetővé tesszük a gyümölcsök feldolgozását.

– Idén olajpréseléssel is elkezdtünk foglalkozni. Csak hidegen sajtolunk, a termékpalettát fokozatosan bővítjük. Szántóföldünk is van, és a vetésforgónk gerincét alkotó repcén, búzán és kukoricán kívül burgonyát és mákot is termesztünk.

– Hogy mi mindent készítünk? Nos, a frissen préselt natúrlevek kategóriában széles választékban találhatóak meg a legfinomabb, legtáplálóbb gyümölcs- és zöldséglevek. A natúrlevek frissen készülnek, és nem tartalmaznak hozzáadott cukrot vagy mesterséges adalékanyagokat, gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban, amelyek támogatják az egészséges életmódot és erősítik az immunrendszert.

A Molnár-Porta széles választékban kínálja a frissen préselt gyümölcsleveket, beleértve az almalét, narancslét, grapefruitlét, berkenye velőt, homoktövis velőt és mindenféle almalé alapú vegyes gyümölcslevet céklával, körtével, meggyel és fekete ribizlivel.

A hidegen sajtolt natúr olaj kategória a legjobb minőségű hidegen sajtolt olajokat jelenti az egészségtudatos vásárlók számára. Ezek a termékek teljesen természetesek és semmilyen mesterséges adalékot vagy tartósítószert nem tartalmaznak. A magvakat hidegen sajtoljuk, hogy megőrizzék a tápanyagtartalmukat, beleértve az egészséges zsírokat, az omega-3-zsírsavakat és a vitaminokat. A kínálatunkban jelenleg tökmagolaj, mákolaj, dióolaj, repceolaj és napraforgóolaj van. Úgy gondolom, mindegyik tökéletes választás lehet egészséges és ízletes ételek készítéséhez, és támogatják az egészséges táplálkozást.

Természetes és egészséges
Az almaecetünket a saját almánkból készítjük, az sem tartalmaz mesterséges adalékot vagy tartósítószert. Az erjesztés során megőrzi az alma tápanyagtartalmát és antioxidánsait. A házilag erjesztett natúr almaecet kiváló az emésztőrendszer támogatására, az immunrendszer erősítésére, a vérnyomás és a vércukorszint szabályozására.

Az almaecet kiváló ízt kölcsönöz az ételeknek, a salátaönteteknek, a marinádoknak és savanyúságoknak. Vannak szezonális termékeink is, saját termesztésű almafajták, burgonya és mák. Mindegyik kiváló minőségű, ízletes és tápláló. Az almák különböző fajtákban érhetőek el. A burgonya és a mák nagyszerű különféle ételekhez, és hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozáshoz.

Molnár Ferenc azt mondja, tapasztalatai szerint az embereknek van igénye a házi termékekre, nemcsak gyümölcsökre, hanem a természetes ivólevekre is.

– Egyre többen döntenek úgy, hogy a gyümölcsöket és egyéb termékeket nem az áruházláncokban, hanem a hazai termelőknél vásárolják meg. Így tudják, hogy azok honnan származnak, és biztosak lehetnek benne, hogy minőséget kapnak. Ez egyébként fogyasztásnál rögtön kiderül, hiszen a hazai termékek állaga, íze, eltarthatósága és számos más tulajdonsága messze jobb, mint a ki tudja honnan származóké.

A Molnár-Porta folyamatos, hosszú távú és legfontosabb célja, hogy olyan terméket tegyen fogyasztói asztalára, amelyről a friss, nap érlelte zöldség, gyümölcs jut eszükbe. A cél pedig, hogy minőségi és egészséges termékek kerüljenek ki a kezeink közül, s a lehető legszélesebb választékban.

A Molnár-porta további fejlesztéseket tervez, de egyelőre kedvező pályázatra várnak a megvalósításukhoz.

– Dolgozunk és közben fejlesztésekről ötletelünk. Vannak jó és kevésbé jó időszakok. Nem titok: a mezőgazdaság egy „mókuskerék”, de mi így szeretjük. Mindig bízunk a jó termésben, próbálunk a piacon minél jobb eredményt produkálni. Családunkban a mezőgazdaság szeretete apáról fiúra szállt eddig, és most is van, akinek már kiskorától ez az álma: szeretettel és alázattal dolgozni a földeken, hétvégén és ünnepnapokon is, ha akkor kell. Tesszük, amit a föld, az időjárás és a termés megkövetel.

 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: