0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 20.

A függetlenedés első lépcsőfoka: önálló tenyészetté való átsorolás

Valamivel több, mint négy évvel ezelőtt kértem ki a szarvasmarha-tenyészet-kódomat, hogy a tulajdonomba kerülhessen az első üszőm, Lili – ez őstermelői igazolvány, szarvasmarhatenyészet-kód nélkül nem lehetséges.

Akkoriban még megyei körzetbe tartoztak az állataink, azonban idén május 1-jétől már önálló tenyészetként működünk. De mit is takar az önálló tenyészet kifejezés a szarvasmarha-ágazatban?

Az elmúlt időszakban rengetegszer találkoztam azzal a problémával, hogy a gazdálkodó határidőn belül jelentette ENAR-felelősének az állatállományában bekövetkezett változást/eseményt, azonban a felelős nem rögzítette azt az Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszerben.

Többeket szankcionáltak is emiatt, vagyis megvonták például a jószágok után járó támogatásokat. De mit tehetnek a gazdák, amikor önhibájukon kívül elesnek a támogatásoktól, sőt, még büntetés is várhat rájuk?
Brooklyn újszülötten, egyedi jelölésre várva…

Az önálló tenyészetté nyilvánítási kérelmet az illetékes járási hivatalba szükséges benyújtani. A kérvény elfogadásával a kérelem beadását követő hó első napjától válik hivatalosan önállóvá a tenyészet. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kiadott egy útmutatót az önálló tenyészetek tartói részére, amelyben részletesen leírják, miként használhatók helyesen a szarvasmarha ENAR bizonylatai, melyek letölthetők a Nébih internetes oldaláról is.

Az első dolgom az önálló tenyészetté válás után az volt, hogy leadtam a krotália-­megrendelő lapot az ENAR oldalán, hiszen az ellések beköszöntével azokra nagy szükségem van.

… borjúként, egyedi jelöléssel ellátva

A felületre az ügyfélkapum segítségével tudtam belépni, majd megkerestem a krotáliák megrendeléséhez szükséges űrlapot. A személyes és a tenyészet adatai(m)nak megadása után kiválasztottam a céget, amelytől szerettem volna rendelni. Ehhez beírtam milyen típusú és méretű, illetve hány darab krotáliát kérek.

A füljelzőkhöz rendelhető a behelyezéshez szükséges fogó (+ tartalék tű) is. A rendelés leadása után néhány nappal meg is érkeztek az önálló tenyészet első füljelzői. A kiesett krotáliák helyett a pótlás is hasonlóképpen rendelhető meg.
Lucy újszülöttként…
… pár naposan, már krotáliával a fülében

Önálló tenyészet tulajdonosaként a jövőben a feladataim közé tartoznak az ENAR-felelős hatáskörébe tartozó adminisztrációs tennivalók is. (A megyei körzetbe tartozó szarvasmarhatartók ENAR-bejelentéseit az illetékes állatorvos végzi.) A következőkben számos feladat vár még rám az ENAR-ral kapcsolatosan. Az újszülött borjúkat be kell majd jelenteni, ellátni egyedi jelöléssel, a ki- és bekerüléseket könyvelni a rendszerben, az esetlegesen elveszett krotáliákat és marhaleveleket pótolni – erre való az ENAR online felülete, ami egyértelmű és világos.

A beadásra alkalmas űrlapok mellett a webes felület különféle, az állományra vonatkozó listák lekérdezésére is alkalmas. A rendszer használata nem bonyolult, de ha valaki mégis elakad benne, az útmutató nagy segítségére lehet.

A határidők betartása rendkívül fontos, mind szarvasmarhatartóként, mind ENAR-­felelősként, mivel az egységes támogatások teljes vagy részleges megvonásával járhat, ha az állatokkal kapcsolatos események nem kerülnek időben bejelentésre. A szankcionálás felelőse lehet a tartó is, de – ahogy azt a korábban említett tapasztalatok is mutatják – az ENAR-kapcsolattartó is, viszont mindkét esetben a tartót éri retorzió. Az ilyesfajta vitákat és „egymásra mutogatást” könnyen elkerülhetik a gazdák, amennyiben önálló tenyészetté alakítják gazdaságukat. Azonban ez számukra a hétköznapi tennivalók mellett plusz adminisztrációs tevékenységet jelent. Mivel a határidők betartása különösen fontos, így táblázatban összesítettem, hogy az egyes események tekintetében ki a felelős, és mi a határidő.

A Nébih honlapján van lehetőség bejelentkezni az ENAR-ba, ügyfélkapu segítségével
Önálló tenyészet esetében a tartó és az ENAR-felelős személy megegyezik, ugyanúgy a tenyészet tulajdonosa, így köteles a határidők betartásával elvégezni az állatállományában bekövetkező eseményeket, és jelenteni azokat az ENAR-rendszerben.

A változás számos új feladatot rejt számomra, ugyanakkor szeretem, ha átlátom a történések teljes sorát. Azt vallom, minél inkább átlátja egy személy a teljes rövid ellátási láncot – az istállótól az asztalig –, annál inkább sikeressé válhat a csapat, esetünkben a család kistermelői gazdasága.

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: