0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

3D nyomtatás kávézaccból – többszörösen újrahasznosítható ötlet

A kávénak több haszna is van: felébreszt, átmelegít, és segít túlélni az egzisztenciális krízist… Egy tanulmány szerint pedig csökkentheti a 3D nyomtatásból származó hulladék mennyiségét is.
Kávézaccból nyomtatott virágcserép
Fotó: Michael Rivera

Ez az elképzelés áll egy új projekt mögött, amelyet Michael Rivera, a CU Boulder ATLAS Intézetének és Számítástudományi Tanszékének adjunktusa vezet. Ő és kollégái kifejlesztettek egy olyan módszert, amellyel tárgyak széles skáláját lehet 3D-ben kinyomtatni egy olyan paszta segítségével, amely teljes egészében régi kávézaccból, vízből és néhány más fenntartható összetevőből áll – számol be az innovációról a TechXplore portál.

A csapat már kísérletezett azzal, hogy a kávézaccból ékszereket, ültetőcserepeket, sőt, stílusosan még kávés csészéket is készítsenek. A technika elég egyszerű ahhoz, hogy némi módosítással a legtöbb könnyen hozzáférhető, lakosság által is használható 3D nyomtatóval is működjön.

„A kávézaccból rengeteg mindent el lehet készíteni” – mondta Rivera. „És amikor már nem kell, visszadobhatod a darálóba, és a kávézaccot ismét fel lehet használni a nyomtatáshoz.”

A csoport az Association for Computing Machinery’s Designing Interactive Systems konferencián mutatta be eredményeit Pittsburghben (USA).

Rivera számára a projekt része annak a küldetésének, hogy a 3D nyomtatást fenntarthatóbbá tegye – lehetővé téve a művészek, tervezők, mérnökök és mások számára, hogy gyorsan készítsenek kézzel fogható prototípusokat és háztartási tárgyakat anélkül, hogy a hulladéklerakók tartalmát növelnék.

A jó ötletekhez nem árt egy kis koffein

Amikor Rivera a Carnegie Mellon Egyetem végzős hallgatója volt, gyakran dolgozott egy pittsburghi kávézóban ülve, az Arriviste Coffee Roastersben. A kávézó egy helyi csoporttal kötött szerződést, akik elszállították és komposztálták a keletkezett kávézaccot. Ez a rendszer azonban a COVID-19 járvány idején leállt, a hulladék pedig kezdett felhalmozódni.

„A tulajdonos azt mondta nekem: >Nem tudom, mit csináljak vele. Ezért egyszerűen kidobom<” – mondta Rivera, aki 2022-ben csatlakozott a CU Boulderhez posztdoktori kutatóként. „Ránéztem a zaccra, és azt mondtam: ‘Talán tudnék vele kezdeni valamit’.”

Rivera elmagyarázta, hogy

a legtöbb lakosság által használt 3D nyomtató a piacon ma valamilyen hőre lágyuló műanyaggal nyomtat. A legelterjedtebb a politejsav, vagyis a PLA. Ez az anyag elméletileg komposztálható, de a komposztáló létesítményeknek csak egy töredéke fogadja be.

„Ha a hulladéklerakóba dobjuk, ahová a PLA nagy része kerül, akár 1000 évig is eltarthat, amíg lebomlik” – mondta Rivera.

Rájött, hogy egyszerre több problémát is meg tud oldani: csökkentheti a műanyaghulladék mennyiségét, új felhasználási módot adhat a kávézaccnak, és közben élvezheti a meleg kávét.

A zacc ünnepe

A csapat módszere nagyon egyszerű:

összekeverik a szárított kávézaccot két másik porral, amelyeket az interneten vásárolnak: cellulózgumival és xantángumival. Mindkettő gyakori adalékanyag az élelmiszerekben, és könnyen lebomlanak házi komposztálás során is. Ezután vizet adnak a keverékhez.

„Nagyjából a mogyoróvaj állagára törekszünk” – mondta Rivera.

Ezt a trutymót nem lehet közvetlenül a 3D nyomtatóba tölteni, némi előkészületre van szükség. A nyomtatóhoz műanyag csöveket és a kávézacc-pasztával töltött fecskendőt kell hozzáadni.

Az ezzel a módszerrel készült tárgyak meglepően strapabíróak. Száradás után a kávézacc majdnem olyan kemény, mint a vasalatlan beton.

„Számtalan felhasználásra alkalmas tárgyat készítettünk” – mondta Rivera. Hozzátette, hogy többet elejtettek ezek közül, de egynek sem esett baja. Többféle hétköznapi tárgyat lehet belőlük készíteni, például a savanyú közeget kedvelő növények számára ültetőedényt. Emellett a keveréket aktív szénnel dúsítva elektronikai alkatrészeket nyomtatására is alkalmasak, melyek vezetik az áramot.

Rivera szerint azonban a kávézaccal való nyomtatás nem fog széles körben elterjedt gyakorlattá válni. Azonban ez a projekt egy lépés más fenntartható 3D nyomtatási anyagok felfedezése felé, amelyek egy napon felválthatják a műanyagokat.

Forrás: techxplore.com

Magazin ajánló: