0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Ami a hagyma héja alatt van

Úgy tűnik, a vöröshagyma még mindig csípős téma szakmai körökben, ennek is tudható be, hogy sokan vettek részt a Kamut határában tartott fajtabemutatón.

Úgy tűnik, a vöröshagyma még mindig csípős téma szakmai körökben, ennek is tudható be, hogy sokan vettek részt a Kamut határában tartott fajtabemutatón. A Püski és Földesi család táblájára szervezett eseményen nemcsak a tavaszi vöröshagymafajták kerültek terítékre, hanem növényvédelmi kérdések és az ágazat helyzete is.

A hagymatermeszés sokakat érdekel

A rendezvény házigazdája, Földes István elmondta, hogy a március 17-i vetést követően május közepéig nem volt csapadék, így 300 milliméter víz kijuttatásával segítették életre a növényeket. Utána megérkezett az eső, és vele együtt a növényvédelmi gondok, tizenhárom permetezéssel is csak közepes termést sikerült elérni.

A szakember kiemelte, hogy az elővetemény mellett a káros szomszédság, a hagyma melletti kultúrák is közrejátszanak a termesztés eredményességében. A növénykondicionáló szerekkel pedig késleltethető a lombvesztés, és ezáltal száz kilókkal nőhet a termés.

Újabbak is jöttek

Három fajtát mutatott be a Syngenta Magyarország Kft. A cég termékmenedzsere, Fóris Balázs a néhány éve bevezetett Baruso F1 kapcsán elmondta, hogy a hibrid középérésű, lombozata középerős, nagyméretű fejeket nevel, melyek betárolva jól bronzosodnak. Korán fejesedik, később a keménységre „gyúr” a Disko F1. Kiváló stressztűrő képessége, magas terméshozama, betegség-ellenállósága teszi kedveltté a termelők körében.

Kiemelkedő lombellenállóságú az Epika F1
Lila újdonság a középhosszú tárolásra is alkalmas Darko F1, melyet az egyöntetű hagymatestek mellett nagy termőképessége emel ki versenytársai közül. Fóris Balázs külön felhívta a figyelmet a Syngenta-fajtákat jellemző erős gyökérzetre.

Földesi-Balla Zsuzsanna, a Vitalita Seeds Kft. ügyvezetője két extrém korai – még csak számmal rendelkező – hagymát mutatott be, melyek darabosak, és intenzív bronzos páncéllal rendelkeznek. A Magika F1 már két éve bizonyít a termelésben, középkorai, bronzos, gömbölyű, homogén hagymatesteket nevelő hibrid.

Ha lehet, akkor az Attika F1 még darabosabb, kimagasló hozammal. Spanyol típusú a Khalifer F1, kompakt lombbal, jó sztemfílium elleni toleranciával, az Elenka F1 után következik tárolhatóságban. Újdonságként szerepelt a kísérletben a fuzáriumrezisztens, sztemfíliumtoleráns Epika F1, amely kiemelkedő lombellenállóságával, bronzos páncélzatával a jövő fajtája lehet.

Forrás: Kertészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: