0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 18.

A növénytermesztés digitalizációja

A globális felmelegedés a mezőgazdasági terméshozamok visszaesésével fenyeget, ez pedig érthető módon növeli a gazdálkodók aggodalmát.

Holisztikus gondolkodás

A Gut Hardegg családi vállalkozás története tíz nemzedékre nyúlik vissza. Jelenleg 2200 hektáron gazdálkodik, szőlőműveléssel, erdőgazdálkodással, szántóföldi növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkoznak. Maximilian Hardegg tulajdonos számára a munka középpontjában a minőségi ökoszisztéma megteremtése áll az énekesmadarak, de a rovarok és apróvadak számára is.

A tulajdonos hitvallása szerint a hozam nem minden, mert az egyre nehezebb éghajlati viszonyok, a szárazság és a hőség minden évben új kihívást hoz, és világosan megmutatják, milyen fontossá válik a holisztikus gondolkodás a mezőgazdaságban is.

A szakember úgy véli, hogy a mezőgazdasági adminisztrációban a digitalizáció igen magas szintet ért el, míg az operatív felhasználásban, a területspecifikus növénytermesztés és az alkalmazási térképek területén még van hová fejlődni. Úgy véli, a mezőgazdasági bürokrácia hajlamos a túlszabályozásra, miközben elveszíti a tényleges célt: a természetbarát, környezetbarát mezőgazdaság megteremtését.

Hardegg számára kiemelten fontos a társadalommal való kommunikáció, szerinte a digitalizálás előnyeit mindenkinek látnia kell. A további fejlődési lehetőséget a szabályozás lebontásában látja, vagyis hogy a modern mezőgazdaság kevésbé az ellenőrzésről, mint inkább a saját felelősségvállalásról szóljon. Szerinte az is fontos, hogy a digitalizálás hozzáadott értéket teremtsen a természet számára.

Az Innovation Farm nevet viselő konzorcium a digitalizálás terén szerzett szakértelmet használja fel arra, hogy új technológiák használatával még inkább környezetbarát legyen a mezőgazdaság. Modern műszaki fejlesztésekkel, termékek, koncepciók gyakorlati tesztelésével, optimalizálásával foglalkozik, és mindezt szakmai kommunikációra építi. Célja, hogy új műszaki megoldások előnyeit elérhetővé tegyék az osztrák mezőgazdaság számára, megkönnyítsék a gazdálkodók hozzáférését az új fejlesztésekhez.

A konzorcium munkatársa, Fabian Butzenlechner arról beszélt, hogy az éghajlatváltozás, a társadalmi igények és az energiaválság csak néhány azon kihívások közül, amelyekkel a mezőgazdaságnak meg kell birkóznia. Az Innovation Farm a konzorcium tagjaival együttműködve kutatja ezeket a problémákat, és azt, hogy a digitalizáció segítségével miként lehet választ adni a felmerülő kihívásokra.

 

A jövőben egyebek mellett a műholdadatok és a mesterséges intelligencia is segít a mű­trágyák célzottabb kijuttatásában, a minél kevesebb növényvédő szer használatában és a vízkészletekkel való takarékoskodásban.

Támogatja a cégek kockázatkezelését

Marlene Tasser, a mezőgazdasági minisztérium szakembere szerint a digitális átalakulás és a digitális változás megállíthatatlanul halad előre, és kihívásokat, ugyanakkor nagy lehetőségeket és előnyöket is jelent a mezőgazdaság számára.

A közigazgatás feladata a megfelelő keretfeltételek megteremtése és a mezőgazdaság minél jobb támogatása. Ide tartozik például a hálózati infrastruktúra fejlesztése, a digitális készségek előmozdítása és a mindenki számára elérhető digitális hozzáférést támogató intézkedések.
Az agrárdigitalizáció a mezőgazdasági vállalkozások versenyképességének megőrzéséhez is hozzájárul

A digitalizálás a mezőgazdasági szakbiztosítónál is kiemelkedően fontos szerepet tölt be, fogalmazott Kurt Weinberger, legyen szó akár a biztosított gazdálkodók időjárási adatainak feldolgozásáról, akár a térinformatikai térképek, műholdadatok kárfelméréshez való felhasználásáról. Ha nem digi­talizálta volna a biztosítótársaság teljes mértékben a kárbecslést, akkor nem tudnák évente átlagosan körülbelül 100 ezer parcella adatait összegyűjteni, és a kárbiztosítást akár két napon belül kifizetni. A legmodernebb űrtechnológia 2018 óta fontos szerepet játszik: az Európai Űrügynökség (ESA) műholdjai pásztázzák a földfelszínt, az adatokat pedig az Österreichische Hagelversicherung dolgozza fel.

Egy ingyenes online eszköz áll a biztosított gazdálkodók rendelkezésére a saját földterületeikhez, így nyomon követhető a növény fejlődésének menete, eltérés esetén pedig precíz és célzott intézkedéseket lehet tenni a lehető legjobb terméshozam és egyben a költségek csökkentése érdekében.

Ez azért fontos a gazdálkodók számára, mert így sok esetben elkerülhetik, vagy legalábbis csökkenthetik a károk mértékét a különféle intézkedésekkel, például öntözéssel vagy korrigált műtrágya-kijuttatással stb. Ez az egyedülálló, műhold által támogatott mezőgazdasági monitoring eszköz, amelynek alapját a digitalizáció teremtette meg, így a gyakorlatban is támogatja a gazdaságokat a kockázatkezelésben.

 

 

Forrás: Österreichische Hagelversicherung

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: