0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

Kéz a kézben a természettel

A házi termékeknek, ha minőségiek, van hosszú távon jövőjük, illetve lesz keresletük – mondja Szabó Katalin. A Katica Szörp minden termékének alapvető tulajdonsága a természetesség.

„Közel áll hozzám a természet. Mottómként vallom: fűben-fában orvosság! Ez az egyik oka, hogy magamnak termesztem a gyümölcsöket és zöldségeket, és hogy keresem és gyűjtöm a minden idegen anyagtól mentes, „érintetlen” gyógynövényeket. Szörpjeimet és a többi termékemet a kezdetek óta csak ilyenekből készítem, és úgy, hogy megtartsák a természettől ajándékba kapott ízeket és értékes anyagokat.”

Szabó Katalin Hajdúnánáson élő őstermelő-kistermelő fogalmazott ekként, hozzátéve:

soha nem bánta meg, hogy megalapította Katica Szörpnek elnevezett vállalkozását.
Néhány termék a kínálatból

– Nyugodtan mondhatom, hogy ezt a munkát szinte nekem találták ki – tette hozzá. – Pontosan tíz esztendeje kezdtem termékeket készíteni. Városunk polgármestere 2013-ban megálmodta és létrehozta Hajdúnánás első márkáját, a Nánási Portékát, ami egyben védjegy is. Olyan termelőket kerestek, akik nemcsak hogy helyben termelnek, hanem a településen is dolgozzák fel a termést.

Jelentkeztem a felhívásra, és mivel minden feltételnek megfeleltem, a Nánási Portéka védjegy használójává váltam. Tudni kell róla, hogy a termékeket szigorúan ellenőrzik, csak utána lehet a védjegy alatt értékesíteni őket, ami a vásárlók számára egyértelmű minőséget és megbízhatóságot jelent, és ami egyre fontosabb számukra.

Hajdúnánáson egyébként van egy termelői piac, ahol kínálhatjuk-eladhatjuk a termékeinket. Ez kiváló lehetőség, számomra egyenesen meghatározónak bizonyult. Az, hogy a védjeggyel értékesíthetem a termékeimet, mindenképpen egyfajta elismerést és versenyelőnyt jelent.

Ahogy teltek-múltak az évek, Szabó Katalin repertoárja egyre bővült. Főleg gyógynövényes és gyümölcsalapú szörpöket, lekvárokat, zöldségkrémeket, fűszeres olajokat állít elő.

– Sok időbe telne felsorolni, hogy mi mindent készítek. Mondhatni, A-Z-ig szinte mindent. A teljesség igénye nélkül: termékeimben használok akácvirágot, zsályát, levendulát, bodzát, gyömbért, kakukkfüvet, kamillát, mentát, citromfüvet, zöld diót. Akadnak köztük igazi különlegességek is, például a lila bazsalikom, a kapor, az ambrózia és a körömvirág.

Vagy ott vannak a Lélekmelegítő fantázianevet viselő termékeim, amelyek összetevői közt van többek között a narancs, a gyömbér, a fahéj, a szegfűszeg és a chili. Ez inkább télen fogy, olyankor igazán kedvelt. De azt hiszem, nem is ez vagy a mennyiség a lényeg, hanem a termékeim íze és tartalma.

A Katica Szörp minden termékének alapvető tulajdonsága a természetesség.
Katica szörpök

– Akárcsak a természet, a hagyományos technológiákkal előállított ételek és italok készítése is közel áll hozzám. A szörpjeimet hideg eljárással, áztatással készítem, aminek köszönhetően megmaradnak az alapanyagok eredeti ízei és hatóanyagai. Gondosan válogatom a hozzávalókat, és lelkiismeretesen, nagy-nagy szeretettel készítem őket.

Imádom a természetet, mindig elgondolkozom, hogy mennyi mindent adott, ad nekünk, embereknek. Csodálatosan sokrétűek a gyümölcsök és gyógynövények, a dolgunk csak az, hogy éljünk a lehetőségekkel.

Valóban fűben-fában van az orvosság, s azok az ízek is, melyek utánozhatatlanok, másutt meg nem találhatók, nem előállíthatók. A termékeim alapanyagait megtermelem, illetve gyűjtöm a természetből. Mindez nem kis munkát és odafigyelést jelent, de egy csodálatos munka, vagy inkább hobbi a mai napig is.

Egyszerűen nem lehet megunni azt a csodát, ami a természetben előfordul, s rám vár.

Talán ennek köszönhető, a Hortobágyi Nemzeti Park Védjegy birtokosa és használója is vagyok, amit hatalmas elismerésnek tekintek.

Szabó Katalin elárulta, hogy kezdetben nem akart túl nagy mennyiségű terméket készíteni, de végül mégiscsak a piac diktált: az igények nőttek, egyre többen keresték meg, hogy vásárolnának tőle.

– Tervem az volt, hogy a családomnak és a város lakosságának készítek egészséges finomságokat. De híre ment, hogy mennyire ízletesek és jók, és már a környező településekről is jelentkeztek nemcsak egyéni vásárlók, hanem fagyizók, üzletek, bisztrók is, hogy szeretnék használni vagy forgalmazni, értékesíteni őket.

Ma Hajdúnánáson, Debrecenben, Hajdúböszörményben, Tiszaújvárosban, Hajdúdorogon és Nyíregyházán is kaphatók szörpjeim, lekvárjaim és egyéb termékeim. A megkeresések nagyon jólestek, mert ezáltal tudatosult bennem, hogy mennyire szeretik a termékeimet, és hogy a munkámnak van értelme és eredménye. Hozzá kell tennem, hogy ez egyre több munkát jelentett. Nemcsak a készítés, hanem az értékesítés is. El kell mondanom, hogy sok szempontból jó és fontos, hogy az ember személyesen találkozik a vásárlóival, amit csak úgy tudok megoldani, ha kimegyek a piacra kóstoltatni, és elmesélni, mi hogyan készül. A vásárlókkal mindig őszinte és alázatos vagyok. Azt hiszem, a termékek minősége mellett ez a két tulajdonság a leglényegesebb.

Egyre több vásárra és fesztiválra hívtak meg, amiken mindig pöttyös ruhában jelenek meg, ami már-már a „védjegyemmé” vált.

Különösen örülök neki, hogy a minden évben megrendezett debreceni Farmer­Expóra már hétszer is meghívtak.

Több kitüntetést is kaptam, például 2017-ben a Városok-Falvak Szövetsége elismerését és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara különdíját, 2018-ban a Városszövetség kitüntetését, tavaly pedig a Hajdú-bihari Termékdíjat vehettem át a csipkebogyószörpömért.

Persze, sok-sok versenyen is szép sikereket értem el. Mindez erőt ad hozzá, hogy folytassam a munkát, ami nem kevés elfoglaltsággal jár, sok odafigyelést igényel.

A házi termékeknek, ha minőségiek, van hosszú távon jövőjük, illetve lesz keresletük – mondja Szabó Katalin.

– A tapasztalatok azt mondatják velem, a jó és egészséges termékeknek van piaca.
Egyre több a tudatos vásárló, aki több pénzt hajlandó adni egy termékért, ha tudja, hogy honnan származik, és hogy az egészséges.

Ha pedig az érdeklődés vagy beszélgetés során megtudja, hogy milyen folyamat során készült, akkor nem kérdéses, hogy vásárol is belőle, és nem egyszer, hanem vissza-visszatérve. Örülök neki, hogy rengeteg a visszatérő vásárlóm.

A felnőttek közül nagyon sokan emlékeznek a nagymamájuk által készített szörpökre és lekvárokra, és ők keresik a hagyományos ízeket. De a fiatalabbak, a gyerekek is kedvelik őket. Ha kapnak a termékekből, később már ők is keresni fogják őket. Ez tulajdonképpen hosszú távú folyamat, amiből mindenki profitál, a készítő és a vásárló is.

Szabó Katalin tervei között a minőség megtartása áll az első helyen, de azt mondja, ahogy eddig, úgy a jövőben is szeretne újdonságokat, köztük különlegességeket adni a vásárlóinak.

– Azt hiszem, végtelenek a lehetőségek. A természet segítségével mindig újabb és újabb terméket lehet előállítani. Én pedig szeretnék is, mert ez az életem.
Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: