„Közel áll hozzám a természet. Mottómként vallom: fűben-fában orvosság! Ez az egyik oka, hogy magamnak termesztem a gyümölcsöket és zöldségeket, és hogy keresem és gyűjtöm a minden idegen anyagtól mentes, „érintetlen” gyógynövényeket. Szörpjeimet és a többi termékemet a kezdetek óta csak ilyenekből készítem, és úgy, hogy megtartsák a természettől ajándékba kapott ízeket és értékes anyagokat.”
Szabó Katalin Hajdúnánáson élő őstermelő-kistermelő fogalmazott ekként, hozzátéve:

– Nyugodtan mondhatom, hogy ezt a munkát szinte nekem találták ki – tette hozzá. – Pontosan tíz esztendeje kezdtem termékeket készíteni. Városunk polgármestere 2013-ban megálmodta és létrehozta Hajdúnánás első márkáját, a Nánási Portékát, ami egyben védjegy is. Olyan termelőket kerestek, akik nemcsak hogy helyben termelnek, hanem a településen is dolgozzák fel a termést.
Hajdúnánáson egyébként van egy termelői piac, ahol kínálhatjuk-eladhatjuk a termékeinket. Ez kiváló lehetőség, számomra egyenesen meghatározónak bizonyult. Az, hogy a védjeggyel értékesíthetem a termékeimet, mindenképpen egyfajta elismerést és versenyelőnyt jelent.
Ahogy teltek-múltak az évek, Szabó Katalin repertoárja egyre bővült. Főleg gyógynövényes és gyümölcsalapú szörpöket, lekvárokat, zöldségkrémeket, fűszeres olajokat állít elő.
Vagy ott vannak a Lélekmelegítő fantázianevet viselő termékeim, amelyek összetevői közt van többek között a narancs, a gyömbér, a fahéj, a szegfűszeg és a chili. Ez inkább télen fogy, olyankor igazán kedvelt. De azt hiszem, nem is ez vagy a mennyiség a lényeg, hanem a termékeim íze és tartalma.

– Akárcsak a természet, a hagyományos technológiákkal előállított ételek és italok készítése is közel áll hozzám. A szörpjeimet hideg eljárással, áztatással készítem, aminek köszönhetően megmaradnak az alapanyagok eredeti ízei és hatóanyagai. Gondosan válogatom a hozzávalókat, és lelkiismeretesen, nagy-nagy szeretettel készítem őket.
Valóban fűben-fában van az orvosság, s azok az ízek is, melyek utánozhatatlanok, másutt meg nem találhatók, nem előállíthatók. A termékeim alapanyagait megtermelem, illetve gyűjtöm a természetből. Mindez nem kis munkát és odafigyelést jelent, de egy csodálatos munka, vagy inkább hobbi a mai napig is.
Talán ennek köszönhető, a Hortobágyi Nemzeti Park Védjegy birtokosa és használója is vagyok, amit hatalmas elismerésnek tekintek.
Szabó Katalin elárulta, hogy kezdetben nem akart túl nagy mennyiségű terméket készíteni, de végül mégiscsak a piac diktált: az igények nőttek, egyre többen keresték meg, hogy vásárolnának tőle.
Ma Hajdúnánáson, Debrecenben, Hajdúböszörményben, Tiszaújvárosban, Hajdúdorogon és Nyíregyházán is kaphatók szörpjeim, lekvárjaim és egyéb termékeim. A megkeresések nagyon jólestek, mert ezáltal tudatosult bennem, hogy mennyire szeretik a termékeimet, és hogy a munkámnak van értelme és eredménye. Hozzá kell tennem, hogy ez egyre több munkát jelentett. Nemcsak a készítés, hanem az értékesítés is. El kell mondanom, hogy sok szempontból jó és fontos, hogy az ember személyesen találkozik a vásárlóival, amit csak úgy tudok megoldani, ha kimegyek a piacra kóstoltatni, és elmesélni, mi hogyan készül. A vásárlókkal mindig őszinte és alázatos vagyok. Azt hiszem, a termékek minősége mellett ez a két tulajdonság a leglényegesebb.
Egyre több vásárra és fesztiválra hívtak meg, amiken mindig pöttyös ruhában jelenek meg, ami már-már a „védjegyemmé” vált.
Különösen örülök neki, hogy a minden évben megrendezett debreceni FarmerExpóra már hétszer is meghívtak.
Persze, sok-sok versenyen is szép sikereket értem el. Mindez erőt ad hozzá, hogy folytassam a munkát, ami nem kevés elfoglaltsággal jár, sok odafigyelést igényel.
A házi termékeknek, ha minőségiek, van hosszú távon jövőjük, illetve lesz keresletük – mondja Szabó Katalin.
Ha pedig az érdeklődés vagy beszélgetés során megtudja, hogy milyen folyamat során készült, akkor nem kérdéses, hogy vásárol is belőle, és nem egyszer, hanem vissza-visszatérve. Örülök neki, hogy rengeteg a visszatérő vásárlóm.
A felnőttek közül nagyon sokan emlékeznek a nagymamájuk által készített szörpökre és lekvárokra, és ők keresik a hagyományos ízeket. De a fiatalabbak, a gyerekek is kedvelik őket. Ha kapnak a termékekből, később már ők is keresni fogják őket. Ez tulajdonképpen hosszú távú folyamat, amiből mindenki profitál, a készítő és a vásárló is.
Szabó Katalin tervei között a minőség megtartása áll az első helyen, de azt mondja, ahogy eddig, úgy a jövőben is szeretne újdonságokat, köztük különlegességeket adni a vásárlóinak.
