0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 20.

A méhek és az erdő

A háziméh (Apis mellifera) eredeti élőhelye az erdő. Azonban mit nyújtana manapság a méheknek az erdő? Ezt vizsgálta behatóan egy német kutatócsoport.

A kutatócsoport tizenkét megfigyelő kaptárt állított fel Délnyugat-Németországban található  Steigerwaldban. Minden méhcsalád esetében más és más volt a rendelkezésre álló erdőterület. A kutatók a méhek táncáról készült több mint kétezer felvételt elemezve  állapították meg, hogy a méhek milyen területekről gyűjtöttek virágport vagy nektárt.

A kutatók számára meglepő módon a méhek alig választották az erdőt. Még azok a méhcsaládok is, melyek az erdő mélyén éltek, gyakran hosszú távokat tettek meg a környező mezőkre, legelőkre, hogy táplálékhoz jussanak.

„Különösen késő nyáron nem, vagy alig volt elegendő virágpor az erdőben, holott épp ez az időszak az egyik legfontosabb a méhek és utódaik számára” – mondta Benjamin Rutschmann a würzburgi Julius-Maximilian Egyetem kutatója. Az egyik fő ok az volt, hogy a 40%-os bükkfa állományú erdőben a virágos növények nem képesek megbirkózni a fényviszonyokkal.”

A virágzó fafajok, mint például a hárs, akác és vadgesztenye, vagy cserjék, mint a szeder és a málna illetve a mézharmat ugyan kínált némi szénhidrát- és virágporforrást a méheknek; azonban a kiegyensúlyozott táplálkozást ezek a fajok nem voltak képesek egész szezonban biztosítani.

A kutatók azt javasolják, hogy a méhbarát környezet kialakításához az erdőállományokat olyan virágos fákkal kellene benépesíteni  – mint a cseresznye, hárs, juhar, fűz, ló- vagy vadgesztenye.

Mindemellett a kísérletbe bevont erdőkben alig akadt odvas fa, melyet a méhek lakóhelyül használhattak volna. Összegezve tehát

a mai erdő nem megfelelő élőhely a méhek számára.

A kutatók azt javasolják, hogy a fent említett növénytársítások mellett, engedjék visszatérni az egykor őshonos növényzetet, mely egyúttal a háziméhek mellett egyéb méhfajok számára is előnyös élőhelyként szolgálna.

A kutatás teljes egészében itt olvasható:

Benjamin Rutschmann, Patrick L. Kohl, Ingolf Steffan-Dewenter: Foraging distances, habitat preferences and seasonal colony performance of honeybees in Central European forest landscapes, in: Journal of Applied Ecology. https://doi.org/10.1111/1365-2664.14389

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: