0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 25.

Fájdalmakat, funkciózavarokat okoz a fascia torzulása

A fascia egy még kevéssé ismert szerv, mely annak ellenére, hogy óriási befolyással van az egészségi állapotunkra, meglehetősen kegyvesztett állapotban volt nagyon hosszú ideig.

A fascia egy még kevéssé ismert szerv, mely annak ellenére, hogy óriási befolyással van az egészségi állapotunkra, meglehetősen kegyvesztett állapotban volt nagyon hosszú ideig. Az orvosokat ősidők óta inkább a főbb szervek érdekelték, és nem sok jelentőséget tulajdonítottak annak az anyagnak, ami szinte mindenhol előfordul és mindent körülölel.

Egy fenomenális szervrendszer

A fascia a kötőszövet egy speciális formája.

A fascia tartja össze testünk különböző elemeit, elválaszt és összeköt. Mindent behálóz. Sokkal jelentősebb hatású, mint valaha képzeltük.

Igazság szerint bizonyos tekintetben minden szervrendszerünk felett áll, mivel szó szerint mindenünk bele van ágyazva. A legfőbb kötelessége, hogy védjen az ártalmaktól (gyakran még önmagunktól is), biztonságosan becsomagolja a belső szerveinket, és kívülről finoman beburkolja minden porcikánkat.

Neki köszönhető, hogy a szerveink szépen a helyükön maradnak, és nem kezdenek el súlytalanul lebegni, vagy összekoccanni a belső terünkben. Ennek azonban vannak hátrányai is. Éppen e szoros kapcsolat miatt a problémák nem korlátozódnak kisebb pontokra, hanem az egész hálózatra kihatással vannak.

Mindent irányít

Ez a megdöbbentő felismerés alaposan felforgatta korábbi elképzeléseinket a testünkben zajló folyamatokról. Azért rendkívül lényeges, hogy milyen állapotban van a fascia, mert nem a csontváz, vagy az izmok, hanem ez az, ami elsősorban felelős a formánkért, a felépítésünkért. Egy lágy, de mégis nagyon erőteljes anyagkonstrukció. Nem az izmok és a szervek határozzák meg a fascia helyzetét, hanem éppen fordítva, ő hat az izmokra, az ízületeikre, a szervekre. És ebből az következik, hogy az „eltorzult” fascia elnyomhatja szerveinket optimális helyzetükből, helyükről. Az átrendeződéssel pedig funkciózavarok és fájdalmak járnak kéz a kézben.

Védeni akar, ezért korrigálni kénytelen

Hogyan tudunk ártani neki? Hogyan szabotáljuk az egészségi állapotát? Végtelenül egyszerűen. A helytelen testtartással vagy mozgással, mozgásszegény életmóddal, sőt még azzal is, ha dehidratáltak vagyunk (mert akkor ő is az lesz) öntudatlanul és akaratlanul károsodást idézünk elő benne.

Mert ezekben az esetekben arra kényszerítjük, hogy korrigálja a mi hibánkból bekövetkező állapotot. Ilyenkor mikrokompenzációra kényszerül. Sajnos a testtartásunkat nem tudja megjavítani, arra csak mi lehetünk képesek. Viszont a saját hatáskörén belül próbál intézkedni az érdekünkben. De azt meg kell értenünk, hogy

a testünkben egyetlen ilyen jellegű kiigazítás sem oldja meg a problémát, inkább csak tovább gurítja.

Gondoljunk csak az egyik legismertebbre, az inzulinrezisztenciára. Vagy amikor a felesleges kalóriákat zsírsejtekbe csomagolja a testünk. Ezekkel az akciókkal csak a közvetlen életveszélyt hárítja el. Azonban a problémáink megmaradnak mindaddig, míg meg nem változtatjuk az életmódunkat. A fascia, annak érdekében, hogy megvédjen valami sokkal súlyosabbtól, a kevésbé rossz forgatókönyvet kénytelen lejátszani. Ennek következtében szerkezeti változások, torzulások és fájdalmak keletkeznek. Valamint több tucat tünet jelentkezhet attól függően, hogy mennyire súlyos vagy tartós a kialakult állapot.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: