Már a 20. században Elie Metchnikoff Nobel-díjas ukrán mikrobiológus írt a probiotikumok élet meghosszabbítására gyakorolt hatásukról.
A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, főként baktériumok és néhány élesztőfaj, amelyek jótékonyan hatnak a szervezet, különösen a belek egészségére. Ezek a jó baktériumok segítenek fenntartani a bélflóra egyensúlyát, támogatva a bélrendszer egészségét azáltal, hogy növelik a hasznos mikroorganizmusok számát az emésztőrendszerben.

Ezen elmélet alapján rendszeresen fogyasztott savanyú tejet. És bolgár falusiak hosszú életét éppen a joghurtfogyasztásnak tulajdonította. A témáról könyvet is írt, amelyben a tejsavbaktériumok lehetséges előnyeit tárgyalta.
Metchnikoff és más tudósok munkája kulcsszerepet játszott a probiotikumok használatának fejlődésében. Ennek eredményeképpen ma a probiotikumok különböző formákban, többek között gyógyszerkészítmények, étrend-kiegészítők és jótékony egészségügyi tulajdonságokkal rendelkező élelmiszer-összetevők formájában állnak rendelkezésre.

A probiotikumok fő szerepe az emésztőrendszer támogatása és a bél mikroflóra egyensúlyának fenntartása. Ezért manapság szedésüket leggyakrabban az antibiotikum terápiához kapcsoljuk, mivel alkalmazásuk jelentősen minimalizálja a bélflóra elvesztését. De ennél sokkal többet kellene belőlük fogyasztani, hiszen természetes módon többféle élelmiszerben is megtalálható
joghurt – tejsavbaktériumokat tartalmaz, Lactobacillus bulgaricust és a Streptococcus thermophilust
kefir – különböző tejsavbaktériumtörzseket és élesztőt tartalmaz, amelyek hasznosak a bélrendszer számára.

író – a kefirhez hasonló erjesztett tejtermék, amely hasznos tejsavbaktériumokat tartalmaz.
érlelt sajt – egyes fajtái, különösen a hagyományos módszerekkel készültek, tartalmazhatnak jótékony hatású laktobacillusokat.
kovászolt és fermentált zöldségek – gazdag probiotikus baktérium források, legismertebbek a kovászos uborka, a savanyú káposzta vagy a kimchi, de gyakorlatilag bármilyen zöldség, sőt gyümölcs is alkalmas a fermentálásra. Ezzel az eljárással nem csak tartósíthatjuk a zöldségeket, de azok természetes probiotikumokat tartalmaznak tejsavbaktériumok formájában.
Kombucha fermentált tea – amely szintén tartalmaz hasznos baktériumokat és élesztőkultúrákat,
szójatermékek – a szójatej vagy a tofu, szintén gazdag probiotikumforrások.
Érdemes a természetes probiotikumokat tartalmazó ételeket rendszeresen fogyasztani, amelyek hosszú és egészséges élettel ajándékozhatnak meg.