0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. december 9.

Jó baktériumok, amelyek garantálják a hosszú életet

Segítik az emésztést, támogatják az immunrendszert, sőt hozzájárulnak a mentális egészséghez is. Ezek a probiotikumok hatásai, de csak egy antibiotikum kúra után szedjük be. Sok étel is tartalmazza, amit érdemes rendszeresen fogyasztani.

Már a 20. században Elie Metchnikoff  Nobel-díjas ukrán mikrobiológus írt a probiotikumok élet meghosszabbítására gyakorolt hatásukról.
A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, főként baktériumok és néhány élesztőfaj, amelyek jótékonyan hatnak a szervezet, különösen a belek egészségére. Ezek a jó baktériumok segítenek fenntartani a bélflóra egyensúlyát, támogatva a bélrendszer egészségét azáltal, hogy növelik a hasznos mikroorganizmusok számát az emésztőrendszerben.

Frissítő joghurt ital mentával Fotó: Freepik
Metchnikoff saját kutatásai alapján arra a következtetésre jutott, hogy az erjesztett tejtermékek fogyasztása az emésztőrendszer beoltásának egyik módszere a jótékony mikroorganizmusokkal. Feltételezte, hogy az öregedési folyamat a bélben lévő káros baktériumok jelenlétéhez kapcsolódik, és a tejsav képes lehet meghosszabbítani az életet.

Ezen elmélet alapján rendszeresen fogyasztott savanyú tejet. És bolgár falusiak hosszú életét éppen a joghurtfogyasztásnak tulajdonította. A témáról könyvet is írt, amelyben a tejsavbaktériumok lehetséges előnyeit tárgyalta.

Metchnikoff és más tudósok munkája kulcsszerepet játszott a probiotikumok használatának fejlődésében. Ennek eredményeképpen ma a probiotikumok különböző formákban, többek között gyógyszerkészítmények, étrend-kiegészítők és jótékony egészségügyi tulajdonságokkal rendelkező élelmiszer-összetevők formájában állnak rendelkezésre.

A probiotikus mikroorganizmusok legfontosabb típusainak a Bifidobacteriumot és a Lactobacillust tartják. A Lactobacillus nemzetségbe tartozó baktériumok, más néven tejsavbaktériumok, természetes módon megtalálhatók a hagyományos erjesztett élelmiszerekben. A Bifidobacteriumok viszont a vastagbél természetes lakói.
Kimchi, a koreaiak hagyományos erjesztett zöldsége

A probiotikumok fő szerepe az emésztőrendszer támogatása és a bél mikroflóra egyensúlyának fenntartása. Ezért manapság szedésüket leggyakrabban az antibiotikum terápiához kapcsoljuk, mivel alkalmazásuk jelentősen minimalizálja a bélflóra elvesztését. De ennél sokkal többet kellene belőlük fogyasztani, hiszen természetes módon többféle élelmiszerben is megtalálható

A tejsavbaktériumokat tartalmazó probiotikus baktériumok legjobb forrásai

joghurt – tejsavbaktériumokat tartalmaz, Lactobacillus bulgaricust és a Streptococcus thermophilust

kefir – különböző tejsavbaktériumtörzseket és élesztőt tartalmaz, amelyek hasznosak a bélrendszer számára.

Fermentált sós szilva és fermentált üdítőital szilvából és nektarinból levendulával és zöldfűszerekkel Fotó: Sárközi Judit

író – a kefirhez hasonló erjesztett tejtermék, amely hasznos tejsavbaktériumokat tartalmaz.

érlelt sajt – egyes fajtái, különösen a hagyományos módszerekkel készültek, tartalmazhatnak jótékony hatású laktobacillusokat.

kovászolt és fermentált zöldségek – gazdag probiotikus baktérium források, legismertebbek a kovászos uborka, a savanyú káposzta vagy a kimchi, de gyakorlatilag bármilyen zöldség, sőt gyümölcs is alkalmas a fermentálásra. Ezzel az eljárással nem csak tartósíthatjuk a zöldségeket, de azok természetes probiotikumokat tartalmaznak tejsavbaktériumok formájában.

Kombucha fermentált tea – amely szintén tartalmaz hasznos baktériumokat és élesztőkultúrákat,

szójatermékek – a szójatej vagy a tofu, szintén gazdag probiotikumforrások.

Érdemes a természetes probiotikumokat tartalmazó ételeket rendszeresen fogyasztani, amelyek  hosszú és egészséges élettel ajándékozhatnak meg.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/interia.pl

Magazin ajánló: