Az öregedés természetes folyamat, ellentétben a szervezet korai elöregedésével. Ennek oka legtöbbször az egészségtelen életvitel, a helytelen étkezés. Rohanó világunkban sokan ahelyett, hogy maguknak készítenének el egy tápanyagdús ebédet, inkább gyorsétterem vagy mirelit készétel mellett teszik le a voksukat. Pedig ez hosszútávon az agyi kapacitásunk csökkenéséhez is hozzájárul, amellett, hogy jóval többnek fogunk kinézni valós korunknál.
A megfelelő ételek fogyasztása ugyanis növeli a kognitív vitalitást, amely a külsőnk és belsőnk egészségére is egyaránt jó hatással van. Cikkünkben a thehealthsite.com ajánlása alapján bemutatunk négy olyan élelmiszert, melyek fogyasztásával hozzájárulhatunk fiatalosságunk megőrzéséhez.
Avokádó
Az avokádó sokféle módon bizonyította, miért is szolgált rá a „superfood” jelzőre. Egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag, melyek elengedhetetlenek az egészséges agyműködés szempontjából. Ezek a jófajta zsírok ugyanis segítik a kognitív funkciók ellátásnak fenntartását. Mindemellett az avokádó E-vitamintartalma az agysejtek egészséges működését is támogatja.
Spenót
A spenót jótékony hatással van testünkre és elménkre egyaránt. Lutein és zeaxantin tartalmának köszönhetően kitűnő antioxidáns hatással bír, utóbbi segít megelőzni a korral járó látásromlást is.
Végül, de nem utolsó sorban meg kell említenünk magas vastartalmát is, mely segít elkerülni a kóros fáradtságot, ami sokaknál az öregedés egyik velejárója.
Halak
Az olyan zsíros halak, mint a lazac, a makréla vagy a pisztráng, rendkívül jó Omega 3 zsírsavforrások.
Ha figyelmet fordítunk Omega 3 zsírsavbevitelünkre, élesíthetjük memóriánkat, lassíthatjuk a kognitív öregedés jeleit és csökkenthetjük az idegrendszeri betegségek kockázatát.
Olajos magvak
Az olajos magvak, mint például a mandula, a diófélék, a lenmag és a chia mag, számos pozitív hatással járulnak hozzá egészségünkhöz.
Az avokádóhoz hasonlóan egyszeresen telítetlen zsírokat tartalmaznak, ezzel támogatva az agyműködést. Mindemellett a bennük található rostnak köszönhetően kedvezően hatnak az emésztésre, amiről mára már több kutatás is bizonyította, hogy fontos szerepet játszik egészségünk nem csak rövid, de hosszútávú megóvásában is.