A kor előrehaladtával egyre inkább agyunk egészséges működésének támogatása kerül a középpontba, hogy minél tovább megőrizhessük szellemi frissességünket. Évről évre nő az Alzheimer-kórral küzdők száma, így hát a hangsúly a megelőzésre kell, hogy kerüljön. Számos élelmiszer áll rendelkezésünkre, melyek az egészséges agyműködést támogatják, a womansworld.com hétre hívta fel a figyelmet.
Olívaolaj
Az extra szűz olívaolaj nyersen, azaz nem hevítve fogyasztva igazi tápanyagbomba, erős antioxidáns- és zsírsavtartalma révén agyműködést serkentő hatással bír. Egy korábbi, 2017-es kutatás során azt is bebizonyították, hogy segít meggátolni az béta-amyloid plakkok és a neurofibrilláris kötegek lerakódását, melyek az Alzheimer-kór velejárói.
Az olívaolaj tartalmazza az úgynevezett olajsavat, mely egyszeresen telítetlen zsírsav lévén jó hatással van agyunkra.
Olajos magvak
Kutatások bizonyították, hogy nagyjából napi két evőkanálnyi olajos mag elfogyasztása már neuroprotektív hatással bír, azaz segíti az idegsejtek védelmét. Ez antioxidáns-hatásának, egészséges zsírsav- és E-vitamintartalmának köszönhető. Az E-vitamin megvédi az agysejtek membránját a szabad gyökök károsító hatásaitól.
Tojás
A tojás, azon belül is legfőképp a sárgája B-vitamin, kolin- és folsavtartalma hozzájárul mentális frissességünkhöz. A folsav, azaz a B9-vitamin hiánya összeköttetésben áll a depresszió kialakulásával. A B12-vitamin pedig szerepet játszik agyunk megfelelő cukorellátásának biztosításában.
A kolin bevitelkor acetilkolinná , azaz egy olyan neurotranszmitterré alakul, amely jó hatással van a memóriára és a kedélyállapotra. A legtöbb ember nem fogyaszt elegendőt ebből a szerves vegyületből.
Olajos halak
Az olyan olajos halak, mint a lazac, a makréla, a szardínia vagy a pisztráng a legjobb Omega-3 források egyikének számítanak. Ezeket a zsírsavakat a szervezet nem tudja előállítani, így táplálkozás útján kell bevinnünk. Az agy 60 százalékban zsírból áll, ennek nagyjából felét Omega-3 zsírsavak teszik ki. Ha nem fogyasztunk eleget belőlük, az tanulási nehézségeket, vagy akár depressziót is előidézhet.
Olajos halak fogyasztásával emellett erősíthetjük agyunk szürkeállományát, mely segít az érzelemszabályozásban, a döntéshozatalban és memória működésében.
Bogyós gyümölcsök
A bogyós gyümölcsök, úgy mint a szeder, a málna vagy az áfonya, antocianinokat, vagyis gyulladásgátló és antioxidáns-hatású növényi vegyületeket tartalmaznak.
Az oxidatív stressz ellen, ami az Alzheimer-kórhoz hasonló neurodegeneratív betegségek velejárója, nagy segítséget nyújtanak az antioxidáns-hatású élelmiszerek.
Fűszerek
Agyunk működését az olyan fűszerek is támogatják, mint a kurkuma, a zsálya vagy a fahéj.
Nem csak a betegség megelőzésében, de a kialakult Alzheimer-kór kezelésében is hatékony.
Meglehet, a zsálya nem lapul minden háztartás fűszerkészletében, mégis jó ötlet tartani otthon, hiszen jó hatással lehet az agyműködésre. Egy kutatás keretein belül összefüggést hoztak az Alzheimer-kórban szenvedők állapotának javulása és a zsályafogyasztás között.
A fahéj is segíthet megőrizni agyunk egészségét, magas mangántartalmának hála, ami antioxidáns-hatással bír.
Csokoládé
Jó hír a csokoládé szerelmeseinek: a csokoládé – egészen pontosan az étcsokoládé – számos agyserkentő hatással bíró vegyületet tartalmaz. A nyers kakaó ugyanis flavonoidkat, antioxidánsokat, és kis mennyiségben még koffeint is tartalmaz, melyek egytől egyik jó hatással vannak az agyműködésre.