0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. március 22.

A 7 legjobb, agyműködést erősítő élelmiszer

Nem csak ínycsiklandóak, de egészségünket is támogatjuk fogyasztásukkal.

A kor előrehaladtával egyre inkább agyunk egészséges működésének támogatása kerül a középpontba, hogy minél tovább megőrizhessük szellemi frissességünket. Évről évre nő az Alzheimer-kórral küzdők száma, így hát a hangsúly a megelőzésre kell, hogy kerüljön. Számos élelmiszer áll rendelkezésünkre, melyek az egészséges agyműködést támogatják, a womansworld.com hétre hívta fel a figyelmet.

Olívaolaj

Az extra szűz olívaolaj nyersen, azaz nem hevítve fogyasztva igazi tápanyagbomba, erős antioxidáns- és zsírsavtartalma révén agyműködést serkentő hatással bír. Egy korábbi, 2017-es kutatás során azt is bebizonyították, hogy segít meggátolni az béta-amyloid plakkok és a neurofibrilláris kötegek lerakódását, melyek az Alzheimer-kór velejárói.

Mivel az agy nagyrészt zsírszövetből áll, kellő mennyiségű zsírsavbevitellel elébe mehetünk az elöregedésének.

Az olívaolaj tartalmazza az úgynevezett olajsavat, mely egyszeresen telítetlen zsírsav lévén jó hatással van agyunkra.

Locsoljuk meg salátánkat vagy kedvenc párolt zöldségeinket egy kis olívaolajjal a jótékony hatás érdekében!

Olajos magvak

Kutatások bizonyították, hogy nagyjából napi két evőkanálnyi olajos mag elfogyasztása már neuroprotektív hatással bír, azaz segíti az idegsejtek védelmét. Ez antioxidáns-hatásának, egészséges zsírsav- és E-vitamintartalmának köszönhető. Az E-vitamin megvédi az agysejtek membránját a szabad gyökök károsító hatásaitól.

Fogyasszuk rendszeresen az Omega-3 zsírsavban gazdag diót, ezzel támogatva az egészséges agyműködést!

Tojás

A tojás, azon belül is legfőképp a sárgája B-vitamin, kolin- és folsavtartalma hozzájárul mentális frissességünkhöz. A folsav, azaz a B9-vitamin hiánya összeköttetésben áll a depresszió kialakulásával. A B12-vitamin pedig szerepet játszik agyunk megfelelő cukorellátásának biztosításában.

Mára már azt is bebizonyították, hogy a demenciával küzdő idősek esetében gyakori a folsavhiány, annak pótlásával pedig lassíthatjuk az agy öregedését.

A kolin bevitelkor acetilkolinná , azaz egy olyan neurotranszmitterré alakul, amely jó hatással van a memóriára és a kedélyállapotra. A legtöbb ember nem fogyaszt elegendőt ebből a szerves vegyületből.

Tojásfogyasztással még a szükséges kolinbevitelt kipipálhatjuk!

Olajos halak

Az olyan olajos halak, mint a lazac, a makréla, a szardínia vagy a pisztráng a legjobb Omega-3 források egyikének számítanak. Ezeket a zsírsavakat a szervezet nem tudja előállítani, így táplálkozás útján kell bevinnünk. Az agy 60 százalékban zsírból áll, ennek nagyjából felét Omega-3 zsírsavak teszik ki. Ha nem fogyasztunk eleget belőlük, az tanulási nehézségeket, vagy akár depressziót is előidézhet.

Olajos halak fogyasztásával emellett erősíthetjük agyunk szürkeállományát, mely segít az érzelemszabályozásban, a döntéshozatalban és memória működésében.

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök, úgy mint a szeder, a málna vagy az áfonya, antocianinokat, vagyis gyulladásgátló és antioxidáns-hatású növényi vegyületeket tartalmaznak.

Ha gyulladás lép fel az agynál, az memóriazavarral és a szellemi képesség csökkenésével jár.

Az oxidatív stressz ellen, ami az Alzheimer-kórhoz hasonló neurodegeneratív betegségek velejárója, nagy segítséget nyújtanak az antioxidáns-hatású élelmiszerek.

Fűszerek

Agyunk működését az olyan fűszerek is támogatják, mint a kurkuma, a zsálya vagy a fahéj.

A kurkuma, amellett, hogy javítja a memóriát és segít enyhíteni a depresszió tüneteit, még az agysejtek szaporodásáért felelős hormont is stimulálja.

Nem csak a betegség megelőzésében, de a kialakult Alzheimer-kór kezelésében is hatékony.

Meglehet, a zsálya nem lapul minden háztartás fűszerkészletében, mégis jó ötlet tartani otthon, hiszen jó hatással lehet az agyműködésre. Egy kutatás keretein belül összefüggést hoztak az Alzheimer-kórban szenvedők állapotának javulása és a zsályafogyasztás között.

A fahéj is segíthet megőrizni agyunk egészségét, magas mangántartalmának hála, ami antioxidáns-hatással bír.

Azt is bebizonyították, hogy már a fahéjillat belélegzése is jótékony hatással van szervezetünkre!

Csokoládé

Jó hír a csokoládé szerelmeseinek: a csokoládé – egészen pontosan az étcsokoládé – számos agyserkentő hatással bíró vegyületet tartalmaz. A nyers kakaó ugyanis flavonoidkat, antioxidánsokat, és kis mennyiségben még koffeint is tartalmaz, melyek egytől egyik jó hatással vannak az agyműködésre.

Egy kutatás azon résztvevői, akik csokoládét fogyasztottak, jobban teljesítettek az elvégzendő, agymunkát igénylő feladatokban, többek közt a memória-alapúakban.

Forrás: womansworld.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Oda van mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Oda van mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.