0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 15.

Távlovaglás: a juniorok vb-n, a felnőttek Eb-n jártak

Huszonöt nemzet hetven lovasa és tizenhárom csapata vett részt Franciaországban a junior lovasok számára megrendezett távlovagló világbajnokságon szeptember másodikán.

A magyar színeket három páros képviselte: Szösz Teodóra és Boróka, Márkus Rozina és Lodiji, valamint Bartos Petra és Behdi Gidrán-31 (Sólya). Alig egy hétre rá pedig a hollandiai Ermelóban, a szenior Európa-bajnokságon versenyzett Fekete Patrícia és Gazal Borbála, valamint Gosztolai Zsanett és Shagya Bia.

A hollandiai Európa-bajnokság mezőnye
Fotó: FEI/Martin Dokoupil

A hetvenfős mezőnyből végül harminchét páros teljesítette sikeresen a világbajnokságot. A dobogó két felső fokára az Egyesült Arab Emírségek lovasai állhattak fel, míg a harmadik helyen Bahrein egyik lovasa végzett. A csapatversenyben a győzelmet Bahrein lovasai szerezték meg, a második Franciaország, a harmadik Olaszország csapata lett. A három magyar lányból ketten fejezték be a versenyt.

Dr. Szebeni Zsolt állatorvos és a magyar
versenyzők a junior világbajnokságon
Fotó: FEI/Martin Dokoupil

Szösz Teodóra és Boróka a 14. helyen végzett, 16,9 km/h átlagsebességgel.

„Az igazat megvallva az indulás előtt pár héttel mi sem gondoltuk volna, hogy ilyen szép eredménnyel fogjuk zárni a versenyt, ugyanis egy sérülés miatt még az is kétséges volt, hogy egyáltalán el tudunk-e menni”,

idézte fel utólag Teodóra. Szerencsének nevezte a szerencsétlenségben, hogy a sérülést az első pillanatban észrevették, és Borókát a kaposvári Pannon Lógyógyászati és Rehabilitációs Kft. szakértő kollégáira bízták, akik a lehető leghamarabb orvosolták a problémát.

A castelsagrat-i világbajnokságot az egyik legjobban megszervezett világversenynek nevezte Teodóra, amin valaha részt vett, viszont, mint elmondta, már a helyszíni edzéseken megtapasztalták, hogy a pálya jóval nehezebb, mint amire számítottak: rengeteg volt a betonút, a lejtő, a magas emelkedő, a talaj pedig a szárazságtól sok helyen be volt repedezve. A verseny négy harminc kilométeres körből állt, és szokatlan módon a körök hosszúsága nem csökkent. „Nagy segítség volt Borókának, hogy az egész verseny alatt együtt tudtunk haladni egy olasz, valamint egy portugál versenytársunkkal és felváltva mentek a lovak elöl ezen a nehéz pályán.

Habár a célunk a legjobb tízbe kerülés volt, a legvégén a 12. helyért versenyeztünk hárman, amiről végül két másodperccel lemaradtam és így a 14. helyen futottunk be. Hálás vagyok mindenkinek, aki bármivel hozzájárult a világbajnokságunk sikerégéhez, és köszönjük dr. Szebeni Zsoltnak a kintlétünk alatti segítségét”,

mondta Szösz Teodóra.

A franciaországi junior vb mezőnye
Fotó: FEI/Martin Dokoupil

Márkus Rozina és arab kancája, Lodiji a 22. helyen zárta a junior világbajnokságot, 16 km/h átlagsebességgel. Mint felidézte, amikor szombat reggel 7 órakor elstartoltak, még sötét volt és csöpögött az eső, a nyálkás-csúszós talajfelszínen többen el is estek. A pálya nagyon technikás volt, folyamatos odafigyelést igényelt lovastól és lótól egyaránt. Körönként közel 500 méter szintkülönbséget kellett megmászniuk, olykor szűk kis ösvényeken fel és le. Ugyanakkor tökéletesen kijelölt pálya vezette a mezőnyt mindenfele, szántókon, aszfalton, faluban, erdőn át, mondta.

„A célom a biztonságos körbeérés volt. Az első kör után beállítottam a tempómat kb. 16 km/h átlagra, amit egész végig tartottam is. Lodiji remek formában volt, tökéletes értékeléseket kapott a körönkénti szigorú állatorvosi vizsgálatokon”,

idézte fel, nem megfeledkezve arról, hogy az orvosok tényleg szigorúak voltak, a hetvenfős mezőny majdnem fele nem tudta sikeresen teljesíteni a távot. „Lodival végezetül a 22. helyezést sikerült elérnünk, amire nagyon büszke vagyok. Csapattársaim közül az utolsó junior vb-jén részt vevő Teodóra a 14. helyezést érte el, míg Petra lova jóllétére való tekintettel sajnos feladta a versenyt. Elmondhatatlanul jó érzés volt hallani, hogy itthonról milyen sokan izgultak értünk, család, barátok és versenytársak, akik folyamatosan nyomon követték a verseny minden pillanatát. Hatalmas élménnyel és nagyon sok tapasztalattal gazdagodtam e verseny során, amit a jövőben is kamatoztatni tudok”, mondta Rozina, és ő is külön megköszönte dr. Szebeni Zsoltnak, a csapat állatorvosának a rengeteg segítséget.

A két magyar versenyző és csapatuk a felnőtt Eb-n
Fotó: FEI/Martin Dokoupil

Bartos Petra és Behdi Gidrán-31 (Sólya) sajnos feladni kényszerült a versenyt. „Máshogy terveztem ezt a napot. Sajnálom a történteket, különösen azért, mert úgy gondoltam, hogy Castelsagratban jó eredményt érhetünk el. De az élet csavart labdákat dob az embernek. Győzelem vagy vereség. A következő versenyre mindenképpen javulnom kell”, fogalmazott Petra, és ő is megköszönte a sok támogatást mindenkinek, akik izgultak és szurkoltak érte és a csapatért. Külön köszönetet mondott dr. Szebeni Zsoltnak, aki a csapat állatorvosa, kapitánya és mindenben segítője volt mindenkinek.

Szinte véget sem ért a szurkolás a juniorok világbajnokságán, máris kezdhettünk izgulni a felnőtt Európa-bajnokságon induló párosainkért; igaz, ebben az évben a felnőttek nem tudtak csapatot állítani.

A megmérettetésre Hollandiában, Ermelóban került sor; huszonegy nemzet hetvenöt lovasa vágott neki a 160 kilométeres távnak, köztük a hazánkat képviselő két páros, Fekete Patrícia és Gazal Borbála, valamint Gosztolai Zsanett és Shagya Bia.

Sajnos az idei Eb nem a mi versenyünk volt, de büszkék lehetünk a lányokra, a lovaikra és a csapataikra, mert derekasan helytálltak és képviselték az országunkat. Fekete Patríciát és Borit az ötödik kör után (140 km-nél) az orvosi vizsgálaton sántasággal, Gosztolai Zsanettet és Biát szintén az ötödik kört követően metabolikával kizárták. A verseny nehézségét jól szemlélteti, hogy a hetvenöt elrajtoló páros közül mindössze huszonkettőnek (30%) sikerült befejezni a versenyt sikeresen. Gratulálunk a lányoknak a kitartásukhoz, a kijutáshoz, és hogy becsülettel képviselték hazánkat.

Forrás: Pegazus

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: