0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 18.

Kik voltak az első cowboyok?

A kutatók meglepő eredményre jutottak. Az amerikai marhapásztorok, lehet, hogy nem is fehér bőrűek voltak.

A cowboyokról egészen határozott kép él bennünk, köszönhetően többek között az e témában született filmeknek.  A Floridai Természettudományi Múzeum tudósai által végzett legújabb kutatások  eredményei azonban egészen másról árulkodnak.

Eddigi ismereteink szerint a cowboyok, azaz a tehenészfiúk, marhapásztorok  Amerika újkori történelmének meghatározó szereplői voltak. Az 1862-65-ös polgárháború után főszerepet játszottak az élelemhiány leküzdésében. Alakjuk legendává vált, sok művészeti alkotás, film és  képregény központi figurájává váltak.

A kutatók most azt állítják, hogy az első amerikai cowboyok nem feltétlenül voltak fehérek. Szerintük sokkal valószínűbbnek tűnik egy olyan forgatókönyv, amelyben ezek a sivatagi lázadók afrikai rabszolgák voltak, akiket mexikói és karibi farmokon zsákmányoltak ki.

Természetesen a filmekben vagy videojátékokban bemutatott feltételezésekhez mindig is óvatosan kell közelíteni, de ebben az esetben úgy tűnt, hogy a cowboyok identitását viszonylag pontosan meghatározták.

Viszont egészen más kép rajzolódik ki, ha a Karib-tengeri szigeteken a 16. század óta tenyésztett házi szarvasmarhákkal foglalkozó elemzések eredményeit nézzük.

Ezek az állatok az Ibériai-félszigetről érkeztek a tengerentúlra, és kezdetben meglehetősen kis területen tenyésztették őket. Innen kezdtek el terjedni más területekre, Észak-Amerikában főként Mexikóba, Közép-Amerikában Panama környékére, és Dél-Amerikában például Kolumbiába.

A kutatócsoport tagjai arra törekedtek, hogy megértsék ezt a folyamatot. A témával kapcsolatos részletes eredményeket a közelmúltban a Scientific Reports című folyóiratban megjelent publikációban mutatták be.

A tudósok vizsgálatának középpontjában 21 tehén DNS-e állt, amelyek maradványait öt spanyol lelőhelyen találták Mexikóban és Haitin. Az ott kiásott csontok a 16-18. századból származnak.

Az összegyűjtött adatokat ezután összevetették az ismert európai és afrikai fajtákra vonatkozó információkkal. Míg a példányok némelyikéről kiderült, hogy a várt módon Európához kötődik, legalább egynek az ősei egészen Afrikáig nyúltak vissza. Ezeket a maradványokat Mexikóban találták, és úgy tűnik, hogy a 17. század elején szervezett afrikai szállítmányokhoz kapcsolódnak.

A szerzők ezért úgy vélik, hogy a szarvasmarha tenyésztés 16. századi elterjedése megnövekedett igényt eredményezett a szakemberek iránt.

Míg az amerikai őslakosok nem rendelkeztek megfelelő képzettséggel a szarvasmarha tenyésztés területén, addig Afrikában egészen más volt a helyzet. Ezért onnan szereztek szarvasmarha tenyésztésben jártas rabszolgákat. A feltételezések szerint nemcsak szarvasmarhákat hoztak Amerikába, hanem olyan embereket is, akik értettek az állatokhoz.

Ez viszont ahhoz az elképzeléshez vezet, hogy az első amerikai cowboyok egyáltalán nem fehérek, hanem feketék voltak és úgy tűnik, hogy az afrikai marhatenyésztők kulcsszerepet játszottak az új kontinens szarvasmarha tenyésztésének kialakulásában. Ugyanakkor még maguk a kutatók is hangsúlyozzák, hogy az általuk felállított új tézist egyelőre nem lehet nem lehet kötelező érvényűnek tekinteni, bár az elképzelésük nagyon is hihetőnek tűnik.

Forrás: focus.pl

Magazin ajánló: