A kandírozott füge, más néven fügebefőtt édes és kellemes csemege, amely tovább fokozza az érett füge gazdag ízét egy cukros szirupban. Ezzel az egyszerű recepttel egész évben élvezhető a füge esszenciáját. Szükség lesz hozzá friss, érett fügére, tetszőleges mennyiségben, kristálycukorra, vízre. Adhatunk még hozzá citromlevet és csipet fahéjat, vagy néhány szegfűszeget is.
Óvatosan helyezzük a fügéket a szirupba, ügyelve arra, hogy teljesen elmerüljenek a cukros lében. Pároljuk 15-20 percig, vagy amíg a füge megpuhul és áttetsző lesz. Egy szűrőkanál segítségével szedjük ki a szirupból és rakjuk sterilizált üvegekbe. Ezután öntsük rá a forró szirupot, hogy a gyümölcsöt teljesen ellepje. Az üvegeket szorosan zárjuk le, és szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni. Majd hűvös, sötét helyen tároljuk.
Ha még mindig maradt füge, érdemes más módszerekkel is tartósítani. Készülhet belőle lekvár, ami klasszikus választás a füge tartósítására. Cukorral párolva és gyakran citrom, vagy narancshéjjal, vaníliával, fahéjjal szegfűszeggel ízesítve- kinek, mi a kedvenc fűszere, kenhető finomság lesz, amely tökéletes pirítóshoz vagy sajt kísérőként.
Kísérletező kedvűek pedig belevághatnak a pácolt füge készítésébe. A füge ecetes sós lében történő pácolása csípős kontrasztot teremt a természetes édességével, és mindenképpen különleges édes-savanyú ízvilágot eredményez. Köretként fogyasztható húsok, halak kísérőjeként, mehet salátákba, vagy sült krumpli mellé is.