0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. szeptember 17.

Füge kandírozva, pácolva, szárítva

A klímaváltozás egyik nyertese nálunk a füge, ami már egyre több magyar kertben is terem. Az idei hosszú ősz áldása, hogy a bokrok még mindig ontják a gyümölcsöt. Minden darabja kincs, ezért érdemes üvegbe zárni.

A kandírozott füge, más néven fügebefőtt édes és kellemes csemege, amely tovább fokozza  az érett füge gazdag ízét egy cukros szirupban.  Ezzel az egyszerű recepttel egész évben élvezhető a füge esszenciáját. Szükség lesz hozzá friss, érett fügére, tetszőleges mennyiségben, kristálycukorra, vízre.  Adhatunk még hozzá citromlevet és csipet fahéjat, vagy néhány szegfűszeget is.

Elkészítés:  mossuk meg a friss fügéket,  és távolítsuk el a szárakat. Ezután készítsünk egy kis X-alakú bemetszést a gyümölcsök tetején. Egy nagy serpenyőben egyenlő arányban kristálycukrot és vizet mérjünk ki, és adjuk hozzá a fűszereket.  A keveréket közepes lángon melegítjük, amíg a cukor fel nem oldódik, időnként megkeverve.

Óvatosan helyezzük a fügéket a szirupba, ügyelve arra, hogy teljesen elmerüljenek a cukros lében. Pároljuk 15-20 percig, vagy amíg a füge megpuhul és áttetsző lesz. Egy szűrőkanál segítségével szedjük ki  a szirupból és rakjuk sterilizált üvegekbe. Ezután öntsük rá a forró szirupot, hogy a gyümölcsöt teljesen ellepje.  Az üvegeket szorosan zárjuk le, és szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni. Majd  hűvös, sötét helyen tároljuk.

A kandírozott füge akár egy évig is fogyasztható. Ehetjük önmagukban, de fagylalt mellé, joghurthoz vagy palacsintához édes feltétként remekül illik. Tehetjük süteményekbe, és lehet belőle tortakrémet készíteni.

Ha még mindig maradt füge, érdemes más módszerekkel is tartósítani.  Készülhet belőle lekvár, ami klasszikus választás a füge tartósítására. Cukorral párolva és gyakran citrom, vagy narancshéjjal, vaníliával, fahéjjal szegfűszeggel ízesítve- kinek, mi a kedvenc fűszere, kenhető finomság lesz, amely tökéletes pirítóshoz vagy sajt kísérőként.

Mindenki előtt ismert az aszalt füge. A füge szárítása ősrégi tartósítási módszer. Ez a folyamat felerősíti a gyümölcs  természetes édességét, és nagyon  koncentrált ízű finomságot eredményez. A szárított füge tápláló és egészséges snack.

Kísérletező kedvűek pedig belevághatnak a pácolt füge készítésébe. A füge ecetes sós lében történő pácolása csípős kontrasztot teremt  a természetes édességével, és mindenképpen különleges édes-savanyú ízvilágot eredményez.  Köretként fogyasztható húsok, halak kísérőjeként, mehet salátákba, vagy sült krumpli mellé is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: