0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Bekerülés az inszeminátori nyilvántartásba

Tejtermelő kisgazdaságok esetében a legelterjedtebb megoldás az inszeminálás a nőivarú állatok megtermékenyítésére. Lényeges pontja a folyamatoknak, hiszen az állatok tejtermelési időszaka a vemhesüléstől, ezáltal az elléstől függ.
A szerző felvételei

Rendkívül fontos momentum, hogy egy kisgazdaság vezetője minden – a gazdaságában végbemenő – folyamatot átlásson, hiszen így tudja a kezében tartani és a leghatékonyabban szervezni a gazdasági eseményeket. A szarvasmarhatartásban nagy jelentőséggel bír a tenyésztés, ezen belül is a termékenyítés. A következőkben ennek egy lehetséges formáját ismertetjük.

Tejtermelő kisgazdaságok esetében a legelterjedtebb megoldás az inszeminálás a nőivarú állatok megtermékenyítésére. Lényeges pontja a folyamatoknak, hiszen az állatok tejtermelési időszaka a vemhesüléstől, ezáltal az elléstől függ.

Amennyiben az inszeminátori tevékenységet a gazdálkodó maga szeretné végezni, több opció áll rendelkezésére a hivatalos papírok elintézésére. Első – és egyben legalapvetőbb – módja, hogy elvégzi az inszeminátor-tanfolyamot, majd a képzés sikeres teljesítését követően vármegyére kiterjedően bekerülhet az inszeminátori nyilvántartásba.

Brooklyn és Brenda

Egy másik optimális megoldás, ha a gazdálkodó rendelkezik agrárfelsőfokú/egyetemi végzettséggel. Ebben az esetben – mint minden más opció esetén is – úgy kerülhet be az inszeminátori nyilvántartásba, hogy kitölti a Nébih internetes oldaláról letölthető 2023-as számú bizonylatot – Inszeminátor és embrióátültető bejelentő és módosító lapja. A kitöltésnél meg kell adni a személyes adatokat, nyilatkozni kell a végzettségről, illetve be kell írni a bejelentő saját tulajdonában lévő tenyészet(ek) tenyészetkódját.

Itt fontos kiemelnem, hogy csupán a megadott saját tulajdonú tenyészetekben végezhető a tevékenység, más tenyészetben nem!

A kitöltött űrlapot keltezve és aláírva az illetékes vármegyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi hivatalához kell postai úton eljuttatni.Így tehát ez kézenfekvő megoldás azok számára, akik saját gazdaságukban szeretnének csak inszeminálni, felügyelni a termékenyítési folyamatot teljes egészében.

Fotó: Génbank-Semex Magyarország Kft.
Brooklyn, brown swiss tenyészbika a katalógusból és a spermájával termékenyített Csoki üszőként az első ellése után 3 nappal

Amint megérkezik a szakmai névjegyzékbe vételről a határozat, termékenyítési jegytömböt szükséges igényelni. A termékenyítések dokumentálása háromféle módon történhet. Első megoldás, hogy a tollal kitöltött termékenyítési jegy egy példányát borítékba helyezve postára adjuk nyomtatványborítékban a Nébih központjába, Budapestre. A másik opció a Nébih honlapján történő bejelentés az ENAR-ba. Az online ügyintézés során megkeressük a ’Termékenyítés űrlapok’ listát, melyen belül megtaláljuk a ’Termékenyítési naplót’ és a ’Termékenyítési jegyet’.

A termékenyítési jegy nagyjából megegyezik a tömbben lévővel, így kitöltése egyszerű, a megfelelően kitöltött és leellenőrzött jegy beadható, illetve ki is nyomtatható, ezáltal az üsző-marhaleveléhez csatoltan később visszanézhető és bizonyítja a termékenyítés bejelentését.

A szükséges eszközök beszerzése sem okoz különösebb gondot, csupán néhány alapvető dologra van szükségünk az inszeminálás elvégzéséhez. A termékenyítőanyagok tárolására egy spermatároló konténerre lesz szükségünk, melyet nagyságától függően hetente/kéthetente szükséges nitrogénnel feltölteni. Mindemellett kelleni fog még egy inszemináló pisztoly, katéter, kesztyű és – ami elengedhetetlen – szaporítóanyag. Általában a szaporítóanyag-forgalmazó cégek vagy pedig a fajtatenyésztő egyesületek rendelkeznek aktuális bikakatalógussal, melyben megnézheti a gazdálkodó, mely tenyészbika öröklődő tulajdonságai a legkedvezőbbek a tehenei és a gazdálkodási formája számára.

A katalógusokban külön fejezetekben taglalják az egyes hasznosítási típusokra leginkább alkalmas tenyészbikák öröklődő tulajdonságait. Számos fajta közül választhatunk, így fajtatiszta és fajtakeresztező tenyésztési tevékenységet is folytathatunk.
Inszeminátor konténer

Az effajta gazdálkodási önállóság lehetővé teszi, hogy az ivarzó egyedeket a szó szoros értelmében egész évben figyeljük, és a vélhetően „tökéletes” pillanatban termékenyítsük. Így kiküszöbölhetjük azt az esetleges problémát, hogy az inszeminátor csak az ivarzás elmúlását követően – úgymond, „már rosszkor” – termékenyíti be az állatot.

Mindemellett állathigiéniai okok, az állatok közt terjedő megbetegedések megelőzése végett is előnyös, ha saját állatainkon saját – csakis a tenyészetünkben használatos – eszközökkel, mi magunk végezzük a termékenyítést.

Az apaállatok kiválasztásában is teljes körű döntéshozók lehetünk, így gondoskodva állatállományunk tenyésztési céljainak követéséről.

Fotó: Génbank-Semex Magyarország Kft.
Irgó, az általam választott magyartarka tenyészbika és „párja”, Lili 8 hónapos vemhesen üszőként
Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: