0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Veszélyben a káposzta – növényvédelmi előrejelzés 42. hét

A jelenlegi időjárás kedvez a még rajzó kártevőknek, bár ezek most már inkább csak a zöldségeket fenyegetik, főleg a káposztafélék körül érdemes figyelni. A selyemfényű puszpángmoly is több helyen rajzik még; hernyói a tartós lehűlésig rágni fognak.

A kellemes őszi időjárást rövid időre egy átvonuló hidegfront szakította meg, és hozott ugyan némi csapadékot, de ez a kevés eső nem enyhített a hetek óta tartó szárazságon, a szabadföldi zöldségfélék sikeres termesztéséhez így elengedhetetlen a folyamatos öntözés.

Bagolylepke kártétele káposztán (Fotó: Dr. Aponyi Lajos)

A szabadföldi káposztafélék kártevői közül most is intenzíven látogatják a növényeket a káposztalepkék és a bagolylepkék. Ezek a fajok elsősorban a növények lombozatán károsítanak, de a bagolylepkefajok az első vedlés után fénykerülővé válnak és befurakodnak a káposzta, karfiol belsejébe, ahol

a rágás mellett kárt okoznak azzal is, hogy ürülékükkel szennyezik a termést. A rágott növényeken rothadást előidéző kórokozók jelennek meg, az ilyen áru piacképtelenné válik.

Az enyhülő meleg kedvezett a molytetvek szaporodásának, így kedvenc tápnövényükön, a káposztaféléken újból megfigyelhető a szívogatásuk. A levelek mozgatására nagy felhőben rebbennek fel. Az ürülékben sok a mézharmat, amin a korompenész rövid időn belül megtelepszik, így a liszteskével fertőzött növények is piacképtelenek.

A még betakarítatlan gyümölcsféléken a monília tovább károsít, így a szüret sürgetővé vált. A moníliás termést lehetőség szerint gyűjtsük össze, hogy ne fertőzzön tovább.

Ugyanígy járjunk el a lehullott lombbal, égetés helyett készítsünk belőle komposztot, mert kiváló tápanyag-utánpótlás a növények számára. A közhiedelemmel ellentétben a diófa levele is komposztálható, különösen, ha más fajokéval keverjük.

Néhány helyen még rajzik a selyemfényű puszpángmoly, ezért várhatóan károsítanak a hernyók is. Ennek a nemzedéknek a hernyói a tartós lehűlés kezdetéig táplálkoznak a bokrok belsejében, ezért kártétel észlelésekor védekezzünk ellenük.

Az őszi idő ellenére néhány fogékony rózsafajtán rendkívül felerősödött a lisztharmat- és a csillagrozsda-fertőzés. Kén- és réztartalmú készítményekkel blokkoljuk a kórokozók további terjedését és áttelelését a leveleken. A lehullott beteg leveleket semmisítsük meg.

Folytassuk a pázsitra hullott falevelek összegyűjtését, hogy ne gátolják a fű növekedését. Ha sok elhalt fűszálat látunk, gyepszellőztetővel járjuk át a pázsitot.

Részletes növényvédelmi információért látogassanak el a www.magyarnovenyorvos.hu honlapra.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Magazin ajánló: