0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 14.

Enyhe idő, némi csapadék

A múlt vasárnapi hidegfront csak kis terültre hozott számottevő csapadékot, pedig az őszi vetéseknek egyre nagyobb szüksége lenne az esőre. A kukorica aratására és a még kint lévő gyümölcsök betakarítására viszont a száraz idő a kedvező.

A múlt hét második felében elszórtan hullott kevés csapadék hazánkban, majd vasárnap egy hidegfront okozott sokfelé esőt. Nagyobb, 5 mm-t meghaladó mennyiség azonban csak északkeleten és nyugaton esett. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege általában 10-30, az elmúlt 90 napé pedig az Alföldön helyenként már 80-90 mm hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest.

A felszín közeli talajréteg sokfelé telített nedvességgel, de ez a felső 20 cm sokat száradt és csak északkeleten és nyugaton kapott pótlást. A mélyebb talajrétegek még az ősz elejére száradtak ki nagy területen, azóta is csak fogy a nedvesség.
A hőmérséklet csúcsértéke a múlt héten csütörtökön, pénteken és szombaton még jellemzően 25 Celsius fok körül alakult, mely jóval magasabb az ilyenkor szokásos értéknél. Vasárnap hidegfront érkezett, akkortól már csak 15 fokig melegedett a déli órákra a levegő. A hideg levegő nyugalomba jutása és a felhőzet csökkenése után sokfelé volt fagyos a reggel kedden és szerdán, helyenként -3, -5 fok is előfordult 2 m-es magasságban.

A folytatásban változékony, enyhe, többször csapadékos időre számíthatunk, a jövő hét közepéig ugyanis nagyrészt délnyugati lesz fölöttünk az áramlás. Többször érkezik több-kevesebb eső, a legtöbb előre láthatólag szombaton és szerdán, a péntek, a hétfő és a kedd ígérkezik száraznak. Összességében a jövő hét közepéig sokfelé eshet 10-20 mm csapadék, de valószínűleg nem lesz egyenletes a térbeli eloszlása, egyes országrészek akár ki is maradhatnak a nagyobb esőből. A talaj felszín közeli rétege így nedvesedik, ami a fejlődésben lévő repcének és őszi árpának, valamint az elvetett búzának igen jól fog jönni. A hőmérséklet tovább emelkedik, pénteken a déli országrészben akár a 29 fokot is elérheti, miközben északkeleten jóval hűvösebb várható. Vasárnaptól kissé mérséklődik a felmelegedés, de délen továbbra is 23-25, míg északon 15 fok körüli maximumok várhatók. Éjszakai fagy a jövő hét közepéig nem valószínű.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: