0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Kiszoríthatja a műanyag a környezetbarát papírcsomagolást

Belefulladhatunk a műanyagba ahelyett, hogy újrahasznosítanánk a papírt: lábon lövik az uniós körforgásos gazdaságot az EP-képviselők javaslatai.

Az Európai Bizottság tavaly új szabályozásra tett javaslatot a pazarló csomagolás megszüntetése, a körforgásos gazdaság ösztönzése érdekében. A nemes célkitűzés azonban veszélybe került az Európai Parlamentben tett módosító indítványok miatt. Az EP képviselők módosító javaslatai éppen arra az iparágra jelentenek súlyos fenyegetést, amely eddig a legtöbbet tette a körforgásos gazdaság megvalósításáért:

a hullámpapír-csomagolásoknak már ma közel 90%-át újrahasznosítják Európában.

A Magyar Hullámtermékgyártók Szövetsége (MAHUSZ) szerint meg kell kongatni a vészharangot, mert a módosítások eredményeként e környezetbarát csomagolóanyag helyett műanyag rekeszek és ládák áraszthatják el Európát. A szervezet ezúton is szeretné felhívni a döntéshozók figyelmét, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy az új szabályozást tereljék vissza erről a zsákutcába vezető tévútról a helyes irányba.

Illusztráció

A Magyar Hullámtermékgyártók Szövetsége (MAHUSZ) üdvözölte, hogy az Európai Bizottság tavaly novemberben új uniós szintű szabályokat javasolt a csomagolások fokozott újrahasznosítása érdekében. A szervezetbe tömörült gyártók ugyanis már eddig is sikeresen ültették át a gyakorlatba a körforgásos gazdaság eszméjét: az általuk előállított hullámpapír-csomagolóanyagok egyedülállóan magas, 90%-os újrafeldolgozási aránnyal és hasonló átlagos újrafeldolgozott alapanyag-tartalommal bírnak.

A MAHUSZ ugyanakkor aggodalommal figyeli, hogy az Európai Bizottság Csomagolási és csomagolási hulladékra vonatkozó rendeletjavaslatának (PPWR – Packaging and Packaging Waste Regulation) tartalma az elmúlt hetekben negatív fordulatot vett.

Az Európai Parlamentben képviselők egy csoportja olyan módosításokat terjesztett elő, amelyek nemhogy támogatják, hanem egyenesen veszélyeztetik a körforgásos gazdaságot, semmissé tehetik az elmúlt évtizedekben a területen elért eredményeket, és műanyag csomagolóanyagokkal áraszthatják el Európát.

Illusztráció
Forrás: MAHUSZ

Magazin ajánló: