0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Vissza Európa élvonalába!

A háromszorosára emelt támogatási forrással sikerülhet leküzdeni a hazai élelmiszeripar leépítésének történelmi adósságát és a magyar mezőgazdaság a 21. század nagy nyertese lehet. Néhány év alatt visszatérhet oda, ahová tartozik: Európa élvonalába.

Erről beszélt Nagy István a 81. OMÉK megnyitó ünnepségén október 20-án. Az agrárminiszter külön köszöntötte a háromnapos rendezvény díszvendégét, Jelena Tanasković szerb mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási minisztert. Mint mondta, a két országot jó szomszédi viszony, történelmi örökség és sorsközösség köti össze, ami számos lehetőséget hordoz az EU-n belüli és azon kívüli agráregyüttműködésre.

Dr. Nagy István agrárminiszter (Fotó: Csatlós Norbert)

A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar kiválóan helyt állt az elmúlt évek nehézségei közt, de folyamatosan keresni kell a lehetőségét, hogy eredményesebb és versenyképesebb.

A kormány felismerte a feldolgozóipar fejlesztésének a jelentőségét, ami nem más, mint hogy nagyobb hozzáadott értékkel, itthon eredményezzenek nagyobb jövedelmezőséget a kiváló minőségű hazai mezőgazdasági alapanyagok.

Ezzel a céllal emelték a legmagasabb szintre a nemzeti hozzájárulás mértéket, megháromszorozva a beruházásokra és fejlesztésekre rendelkezésre álló támogatási forrást.

Dr. Nagy István agrárminiszter (Fotó: Csatlós Norbert)

Az Élelmiszeripar Bajnokai Program keretében 750 milliárd forint áll rendelkezésre az élelmiszeripar modernizációjára. Az agrártámogatások célja, hogy 2030-ra másfélszeresére nőjön az ágazat teljesítménye, kétszeresére emelkedjen a hozzáadott érték, és 50 százalékkal bővüljön a kivitel.

Ondré Péter. Az Agrármarketing Centrum ügyvezetője (Fotó: Csatlós Norbert)

A szén és a kőolaj után a XXI. század egyik legfontosabb, stratégiai erőforrása a művelhető föld lesz – húzta alá a megnyitón Ondré Péter. Az Agrármarketing Centrum ügyvezetője beszámolt a két éve, az előző OMÉK-on meghirdetett élelmiszerexportbővítési program, a Hungarian Food Business eredményeiről. Kiemelte, hogy

számos külföldi rendezvénnyel segítették a hazai gyártók piacépítését és online platformot hoztak létre, ahol már 250 hazai vállalkozás több mint kétezer terméke elérhető.

A virtuális katalógust már 7-800 nemzetközi beszerző használja, az OMÉK-on pedig 150 külföldi üzletkötő van jelen 27 országból, akik 47 hazai cég képviselőivel fognak találkozni.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke (Fotó: Csatlós Norbert)

A magyar agráriumnak támogatásra van szüksége, de nemcsak anyagilag, hanem társadalmilag is, hiszen sok méltatlan támadás éri – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Hozzátette: az elmúlt években érdemben javult a fogyasztói tudatosság.

A helyi termékek előállítása és piacra juttatása környezetbarátabb, fenntarthatóbb, egészségesebbek és finomabbak, emellett választásuk a közösségi identitáshoz is hozzájárul.

A kamara mindent megtesz azért, hogy a magyar termelők és fogyasztók egymásra találjanak, és hamarosan egy termékkereső szolgáltatást is elindít ennek érdekében.

Jelena Tanasković: „Ugyanabban a cipőben járunk, és bízom abban, hogy a jövőben nemcsak a nehézségeken, hanem az eredményeken is osztozni fogunk.” (Fotó: Csatlós Norbert)

Szerbia és Magyarország mezőgazdasági együttműködése évek óta magas szinten folyik – mondta Jelena Tanasković, aki szerb néptáncegyüttest és kiállítókat is hozott a legnagyobb magyar agrárseregszemlére. Kiemelte, hogy 2021 és 2022 folyamán 27 százalékkal emelkedett a két ország külkereskedelmi mérlege, amely a 2018-as évi 159 millió euróról elérte a 345 millió eurós szintet. A két ország kölcsönösen előnyös piaci lehetőségeket kínál egymásnak, és közösen nézhetnek szembe a piaci nehézségekkel. „Ugyanabban a cipőben járunk – fogalmazott a tárcavezető -, és bízom abban, hogy a jövőben nemcsak a nehézségeken, hanem az eredményeken is osztozni fogunk.”

(Fotó: Csatlós Norbert)

A megnyitó ünnepség a hagyományos díjátadással zárult. Az elismeréseket Nagy István, Győrffy Balázs, valamint a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület (SVÉT) elnöke, Ruprecht László adta át.

  • Az OMÉK idei Hagyomány és Innováció az Agráriumban pályázatának első helyezettje a HÁZIKÓ Farm Kft. lett a Funky Forest gyümölcslé termékcsaláddal.
  • Ugyanebben a kategóriában díszoklevéllel ismerték el a Trizsi Ízek Start Szociális Szövetkezetet, a Trizsi-Vad-Ász Lekvárcsalád fejlesztőjét.
  • Az Élelmiszeripari Innovációs Díj I. helyezettje az Amurex GM Hungária Kft. és a Hunorganic Kft. közös fejlésztésű terméke, a gluténmentes Cöli cirokcipó lett.
  • A kategória második helyén a Prima Maroni Kft. Fehérarany gesztenyepüréjét ismerték el, harmadik pedig a Ko-Duett Kft. gyümölcsecet előállítására alkalmas, háztartásokban is alkalmazható bioreaktora lett.
  • Mezőgazdasági Nagydíjat vett át Szunyogh András fiatal agrárszakember, lendvadedesi őstermelő, aki Dedes nevű magán agrárökológiai programja keretében, regeneratív gyepgazdálkodással éleszti fel a hagyományos állattartást.
  • A SVÉT és az Agrárminisztérium közös Gasztro folkTREND díját Pohner Ádám és Kun Luca mályinkai étterme, az Iszkor nyerte el.
  • Három kategóriában osztotta ki a NAK az év szaktanácsadója díját. A 2023-as Év Szaktanácsadója címet Szentpéteri Tamás nyerte el, az Év Közönségdíjas Szaktanácsadója Trenyik Tibor lett, és Szaktanácsadói Életműdíjjal tüntették ki a 77 évesen is aktív Lánci Tivadart.

Az OMÉK Miniszteri Nagydíját Mutsy Árpád, a Bio-Fungi Termelő és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője vette át Nagy Istvántól. Az 1992-ben alapított családi vállalkozás Kelet-Közép-Európa egyik vezető gombaipari cége lett.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu