0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Gyulladáscsökkentő élelmiszerek: újabb divat vagy valós megoldás?

A gyulladáscsökkentésre fókuszáló étrend egy olyan holisztikus szemléletmód, mely célja az egészség és a jó közérzet támogatása.

De mi is a szervezetben fellépő gyulladásos folyamat?

A gyulladás a szervezet természetes reakciója a fertőzésekre.

Maga a krónikus gyulladás pedig számos súlyos betegség velejárója, úgy mint a ráké, a cukorbetegségé, a szívbetegségeké vagy az ízületi gyulladásé. Az étkezésünk mellett a teljes életvitelünk szerepet játszik abban, hogy ez a gyulladás nő vagy csökken a szervezetünkben – írja a thehealthsite.com.

Mitől hatásos?

A gyulladáscsökkentő hatással bíró élelmiszerek antioxidánsokban gazdagok, ezek segítségével veszi fel a szervezet a küzdelmet a szabadgyökök ellen. Utóbbiak olyan molekulák, melyek oxidatív stressz mellett gyulladást idéznek elő. Emellett a gyulladás mentális egészségünkre is hatással lehet, néhány gyulladáscsökkentő-hatású alapanyag pedig támogatja az agy egészségét, aminek köszönhetően akár még a depresszió és a szorongás tünetei is csökkenhetnek.

Számos tanulmány bizonyította, hogy ezzel az étrenddel segíthetjük szervezetünk megküzdését a gyulladásos megbetegedésekkel.

Ne gondoljuk, hogy ez a táplálkozás egyhangú vagy túlságosan korlátozó lenne! Pont ellenkezőleg, a hangsúlyt a minél színesebb étkezésre fekteti. Továbbá nem a súlyvesztést állítja középpontba, annak ellenére, hogy hatására testsúlyunk is optimalizálódhat.

A továbbiakban bemutatjuk azokat az élelmiszereket, amelyek fogyasztásával sokat tehetünk a gyulladásos folyamatok megelőzése vagy akár kezelése érdekében.

Teljesértékű élelmiszerek

A gyulladáscsökkentésre fókuszáló étrend legalapvetőbb kitétele a teljes értékű, feldolgozatlan élelmiszerek fogyasztása.

Ide tartoznak a gyümölcsök, zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonák, a sovány húsok és az egészséges zsírok.

Omega-3 zsírsavak

Jó példák ezekre a diófélék, a lenmag, a zsíros halak (lazac, makréla), hiszen bőven tartalmazzák a szervezet számára elengedhetetlen egészséges zsírsavakat.

Hozzáadott cukor csökkentése

A gyulladáscsökkentésre fókuszáló étrend célja, hogy minél kevesebb feldolgozott szénhidrátot vigyünk be a szervezetünkbe.

Ezek közül a cukor kifejezetten gyulladásfokozó hatással bír.

Antioxidánsok

Az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek, úgy mint a zöld leveles zöldségek vagy a bogyós gyümölcsök nem csak az oxidatív stresszt, de a gyulladást is csökkentik.

Jó zsírok

A telített zsírok és a transzzsírok helyett válasszunk egészséges zsírokat tartalmazó élelmiszereket. Ilyenek találhatóak meg a mandulában, az avokádóban, az olívaolajban.

Fűszerek

Az ételek fűszerezésével is tudjuk fokozni gyulladáscsökkentő hatásukat, például, ha fokhagymát, gyömbért vagy kurkumát használunk ízesítéshez.

 

Forrás: thehealthsite.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.