De mi is a szervezetben fellépő gyulladásos folyamat?
Maga a krónikus gyulladás pedig számos súlyos betegség velejárója, úgy mint a ráké, a cukorbetegségé, a szívbetegségeké vagy az ízületi gyulladásé. Az étkezésünk mellett a teljes életvitelünk szerepet játszik abban, hogy ez a gyulladás nő vagy csökken a szervezetünkben – írja a thehealthsite.com.
Mitől hatásos?
A gyulladáscsökkentő hatással bíró élelmiszerek antioxidánsokban gazdagok, ezek segítségével veszi fel a szervezet a küzdelmet a szabadgyökök ellen. Utóbbiak olyan molekulák, melyek oxidatív stressz mellett gyulladást idéznek elő. Emellett a gyulladás mentális egészségünkre is hatással lehet, néhány gyulladáscsökkentő-hatású alapanyag pedig támogatja az agy egészségét, aminek köszönhetően akár még a depresszió és a szorongás tünetei is csökkenhetnek.
Ne gondoljuk, hogy ez a táplálkozás egyhangú vagy túlságosan korlátozó lenne! Pont ellenkezőleg, a hangsúlyt a minél színesebb étkezésre fekteti. Továbbá nem a súlyvesztést állítja középpontba, annak ellenére, hogy hatására testsúlyunk is optimalizálódhat.
A továbbiakban bemutatjuk azokat az élelmiszereket, amelyek fogyasztásával sokat tehetünk a gyulladásos folyamatok megelőzése vagy akár kezelése érdekében.
Teljesértékű élelmiszerek
Ide tartoznak a gyümölcsök, zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonák, a sovány húsok és az egészséges zsírok.
Omega-3 zsírsavak
Jó példák ezekre a diófélék, a lenmag, a zsíros halak (lazac, makréla), hiszen bőven tartalmazzák a szervezet számára elengedhetetlen egészséges zsírsavakat.
Hozzáadott cukor csökkentése
Ezek közül a cukor kifejezetten gyulladásfokozó hatással bír.
Antioxidánsok
Az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek, úgy mint a zöld leveles zöldségek vagy a bogyós gyümölcsök nem csak az oxidatív stresszt, de a gyulladást is csökkentik.
Jó zsírok
A telített zsírok és a transzzsírok helyett válasszunk egészséges zsírokat tartalmazó élelmiszereket. Ilyenek találhatóak meg a mandulában, az avokádóban, az olívaolajban.
Fűszerek
Az ételek fűszerezésével is tudjuk fokozni gyulladáscsökkentő hatásukat, például, ha fokhagymát, gyömbért vagy kurkumát használunk ízesítéshez.