0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 24.

Ahogy kinéz, a várt körtetermés harmada sem jön össze

Olaszország Emilia-Romagna tartományában nem sétagalopp az idei körteszezon a termesztőknek, fogalmaz a német fruchthandel.de portál cikke. Számos csapás után jelenleg úgy néz ki, hogy 70 százalékos lesz a hozamkiesés.

Uniós oltalommal védett földrajzi jelzés (OFJ) birtokosa amúgy az Emilia-Romagna tartományban termesztett körte, de az idén nem sok gyümölcsöt fognak tudni a védjegyet tanúsító matricával értékesíteni.

Tavasszal fagyok voltak, nyáron árvizek, majd aszály, októberben pedig nyárias a hőmérséklet,

és ha ez nem lenne elég, még a gyümölcsfák alternanciája miatt is kevesebb termésre van az idén kilátás.

„Emberemlékezet óta nem volt még ilyen rossz év”, fogalmazott Mauro Grossi, az Emilia-Romagna OFJ körte konzorcium elnöke.

Mint a Myfruit olasz honlapnak nyilatkozta, gondosan megtervezik, hogy hol fogják értékesíteni a kevés rendelkezésre álló árut. Összesen várhatóan 10 ezer tonna körte kerül forgalomba az egyértelműen felismerhető eredetmegjelöléssel. Mindenesetre öröm az ürömben, hogy az a kevés termés legalább kivételes zamatú lesz a hosszúra nyúlt nyárnak köszönhetően, mondta.

Az ágazat társadalmi hátterét illetően azt nyilatkozta Mauro Grossi, hogy

átlagos években a régió piacképes gyümölcsének 35 százaléka körte, ami valamivel több mint 5000 gazdaságnak, az alkalmazottakkal együtt összesen több mint 15 ezer embernek termel jövedelmet.

Nem beszélve arról, hogy a körte a régió történelméhez és gasztronómiájához egyaránt kapcsolódik, fogalmazott.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: