Foszfor
A kalcium mellett a foszfor is igen nagy mennyiségben szükséges a csontok számára. De mivel gyakori az előfordulása, inkább a túlzott fogyasztása okoz gondot. Különösen az iparilag előállított élelmiszereknek (tejtermékek, húskészítmények, sópótlók, levesporok, desszertek, sütőporos liszt, tartós pékáruk, rágcsálnivalók, mártások, szószok, bébiételek, etc.) természetellenesen magas a foszfortartalma. Ezekkel az a baj, hogy megnövelik az erek meszesedését, azt követően pedig keringési zavarokat és az azok következtében kialakuló halálozás kockázatát.
A gyakorlatban tehát a csonterősítésre javasolt tejtermékek (különösen problémás például: a tartós tej, tejpor, tejszín, ömlesztett sajtok) éppen ellenkező hatást eredményeznek, nemcsak a csontok állapotán rontanak, hanem az ereket és az egész szervezetet veszélybe sodorják.
Bór
Pozitív hatást gyakorol a magnézium és a kalcium felszívódására. Aktiválja és meghosszabbítja a D- vitamin valamint az ösztrogén szervezetben töltött idejét, ezáltal segíti a csontképzést és a csontegészség megőrzését.
Forrásai: leveles zöldségek, burgonya, száraz bab, avokádó, gyümölcsök, száraz termések, mazsola, aszalt szilva, gabonafélék, azték zsályamag
Szilícium
Elengedhetetlen a csontok, körmök, bőr, haj, ínszalagok, erek megfelelő működéséhez. Segíti a kalcium felszívódását és a csontokba történő beépülését.
Forrásai: zabpehely, köles, hüvelyesek, brokkoli, paradicsom, cékla, hagymafélék, spárga, diófélék, alma, mezei zsurló
Mangán
Számos enzim létrejöttéhez szükséges, szerepet játszik egyes vitaminok hasznosulásában, illetve a porc-, és csontképződésben.
Forrásai: levélzöldségek, gabonafélék, hüvelyesek, kókusz, kendermag, dió, mogyoró, tökmag.
Fluor
Fontos szerepet tölt be a csontok és a fogak állományának kialakításában.
Forrásai: sárgarépa, burgonya, spárga, retek, brokkoli, paradicsom, kaliforniai paprika, zeller, mogyoróvaj, pekándió, pisztácia.
Cink
Serkenti a csontfehérjék termelését. Forrásai: diófélék, magvak, gyökérzöldségek.
Stroncium
Ez egy gyakori nyomelem, amely különös módon helyettesítheti a kalciumot a csontokban. A kétezres évek közepén a stroncium-ranelát még ígéretesnek számított a csontritkulás kezelésében, mert növelte a csontsűrűséget és csökkentette a csonttörés rizikóját. Azonban a gyógyszer szedése kardiovaszkuláris és idegrendszeri problémákat, valamint kellemetlen gasztrointesztinális mellékhatásokat eredményezett, ezért nem tekinthető biztonságos terápiás lehetőségnek. Ezek a veszélyek a vény nélkül beszerezhető készítmények kapcsán is előállhatnak. Ezért a szakemberek azt javasolják, hogy használatát minden esetben egyedileg kell elbírálni. Csak különösen súlyos helyzetben alkalmazható, ha nem áll fenn valamilyen komoly szív- és érrendszeri probléma.
Forrásai: sárgarépa, brokkoli, spenót, saláta, zeller, burgonya, kelbimbó, száraz termések, datolya, füge, gabonafélék, hüvelyesek
Már ez sem kevés hozzávaló, mégis kell még többféle vitamin is, hogy minden a helyére kerüljön. Róluk a folytatásban lesz szó.