0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 15.

Csontépítés felsőfokon 1.

A csontok felépítése egy rendkívül komplex folyamat, amelyben fontos szerephez jut a hormonrendszer és a táplálkozás.

Olyan sok vitamin, ásványi anyag és nyomelem szükséges a csontképzéshez, hogy egy cikkbe bele sem fér minden. Ezért ebben az első részben azokról a vegyületekről lesz szó, amelyek beépülnek a csontokba, illetve néhány olyanról, akik hatékonyabbá teszik ezt a folyamatot.

Kalcium

A csontok és fogak szilárdításáért felelős, szervezetben levő raktára a csontrendszerben található, innen mobilizálható szükség esetén. Felszívódásának hatékonysága közepes, és emellett még több ellenséggel (fitátok, oxálsav, csersav, foszforsav, koffein) is számolnia kell. A nagymennyiségű savasító hatású élelmiszer fogyasztása illetve a dohányzás, stresszelés, negatív érzelmi beállítottság pedig hozzájárul a veszteségének növekedéséhez.
Forrásai: szezámmag, azték zsályamag, lenmag, mandula, tofu, babfélék, tarlórépa levele, kelkáposzta, mustár levele, céklalevél, pak choi, okra, mángold, rapini, spenót, cukorborsó, fejeskáposzta, zeller, brokkoli, szójababcsíra, zöldbab.
Amikor a vér kalciumtartalma emelkedik a pajzsmirigy által termelt kalcitonin a kalciumot a csontok felé navigálja és elősegíti a beépülését. A kalciumra vonatkozó rengeteg félreértés miatt a beviteli mennyiségeket jelenleg nem lehet teljesen pontosan megadni.

Azt lehet tudni biztosan, hogy a természeti népek esetében 150-500 mg kalciumbevitel erős csontokat eredményez, míg a nyugati kultúrákban az 1000 mg- os adagok megnövelik a csonttörések és a csontritkulás esélyét.

Tehát további kutatások szükségesek ahhoz, hogy meghatározható legyen, mennyi kalcium szükséges az erős csontozat kifejlesztéséhez. Mert eddig csak annyi derült ki, hogy a természeti népeknél mekkora bevitel nem okoz hasonló problémákat.

És egyébként az is meglepő, hogy számos kutatás rávilágított arra, hogy a vegetáriánusok csontjai erősebbek és idősebb korukban is jobb szerkezettel rendelkeznek, mint a húsevőké.

Fontos megjegyezni, hogy a tejtermékek nagymértékű fogyasztása több szempontból is aggályos. A tej és a tejtermékek túl magas kalciumtartalommal bírnak, és míg korábban azt gondoltuk, hogy ezek kifejezetten szükségesek a csontok egészsége szempontjából, az utóbbi időben éppen az ellenkezője bizonyosodott be. A tej kalciumtartalma a laktóz jelenléte miatt túlságosan hatékonyan szívódik fel, és az elvárt erősítés helyett, a sok kalcium inkább törékenyebbé teszi a csontokat, és szerte a szervezetben meszesedést idéz elő. Rengeteg kutatás megerősítette, hogy sokkal rosszabb állapotban vannak a csontjai azoknak, akik több tejet isznak, mint azoknak, akik kevés tejterméket fogyasztanak. A jelek szerint tehát a tejfogyasztás csökkenti a csonttömeget és fokozza a csonttörések előfordulásának kockázatát.

Magnézium

Szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni, mivel az egyik legfontosabb ásványi anyag a szervezetben. Többek között a D- vitamin hasznosulásában is kiemelten fontos szerepet játszik. Ezért kalciumhiány esetén érdemes elsődlegesen a magnézium és a D- vitamin bevitelét rendezni, illetve jó biológiai hasznosulású formában történő pótlásukat megvalósítani.
Forrásai: zöld levelek, diófélék, magvak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: