0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 13.

Így járul hozzá egészségünkhöz a fekete tea

Ahogy csökken a hőmérséklet, egyre szívesebben nyúlunk reggelente egy bögre forró teáért. Ha pedig jó minőségű fekete teát kortyolgatunk, még szervezetünk egészséges működését is támogatjuk!

A teacserje (Camellia sinensis) leveleit már egészen a harmadik század óta felhasználja az emberiség. És milyen jól tesszük, hiszen a belőlük készült italban lévő növényi vegyületek, a flavonoidok többek között a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében is szerepet játszanak.

A clevelandclinic.org dietetikusa megosztotta a három legnyomósabb indokot, amiért igazán érdemes fekete teát fogyasztanunk.

Gyulladáscsökkentő, immunerősítő hatású

A flavonoidok felveszik a harcot a szabadgyökökkel, hiszen antioxidáns hatással bírnak. Ha viszont a szabadgyökök felhalmozódnak, károsítják a sejteket, mely krónikus gyulladást okoz a szervezetben, ez pedig könnyen súlyos betegségekhez vezet. Ez jelenthet akár szív- és érrendszeri vagy rákos megbetegedést is.

Az antioxidánsok emellett immunerősítőként is funkcionálnak, a hideg, vírusos időjárás közeledtével pedig nagy segítséget nyújtanak szervezetünknek a védekezésben.

Erősíti a szív-és érrendszert

Az úgynevezett teaflavin – a flavoniodok egy fajtája – adja a fekete tea jellegzetes, sötét színét. Egy kutatás eredményei azt bizonyították, hogy a teaflavin csökkentheti a koleszterinszintet azáltal, hogy redukálja a felszívódott koleszterinmennyiséget.

Emellett quercetint, azaz immunitást fokozó flavanolt is tartalmaz, mely vegyület segít csökkenteni a stroke veszélyét.

A flavanolok azáltal támogatják érrendszerünk egészségét, hogy segítenek megőrizni a vérerek rugalmasságát. Ez pedig azt is jelenti, hogy a vérnyomás optimalizálásához is hozzájárulnak.

Angliában, ahol nagy hagyomány övezi a teafogyasztást, tudósok rávilágítottak egy kutatás keretein belül arra, hogy a naponta legalább két bögrével fogyasztó teaélvezők kevésbé voltak hajlamosak az érrendszeri megbetegedésekre, mint azok, akik nem fogyasztották napi szinten a sötét nedűt.

Élénkít

Két és fél deciliter elkészített fekete tea nagyjából 47 milligramm koffeint tartalmaz. Ez majdnem feleannyi, mint amennyi a kávéban található, így remek választás azoknak, akik próbálják visszaszorítani a koffeinbevitelüket. Fontos, hogy várandósok ne lépjék túl a napi 200 milligramm bevitt koffeinmennyiséget, illetve hogy 12 éven aluliak mellőzzék a fogyasztását.

Azt is érdemes tudni, hogy néhány esetben mégsem javasolt a fekete tea fogyasztása.

Azok, akik vesekőre hajlamosak, kifejezetten ügyeljenek a mértékre, mivel a fekete teában található oxalátok előidézhetik a kalciummolekulákból kialakuló vesekövek képződését.

A gyakori, 60 fok feletti folyadékfogyasztás pedig károsíthatja a nyelőcsövet, ami hosszútávon akár nyelőcsőrákot is eredményezhet.

Forrás: clevelandclinic.org

Magazin ajánló: