A teacserje (Camellia sinensis) leveleit már egészen a harmadik század óta felhasználja az emberiség. És milyen jól tesszük, hiszen a belőlük készült italban lévő növényi vegyületek, a flavonoidok többek között a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében is szerepet játszanak.
A clevelandclinic.org dietetikusa megosztotta a három legnyomósabb indokot, amiért igazán érdemes fekete teát fogyasztanunk.
Gyulladáscsökkentő, immunerősítő hatású
A flavonoidok felveszik a harcot a szabadgyökökkel, hiszen antioxidáns hatással bírnak. Ha viszont a szabadgyökök felhalmozódnak, károsítják a sejteket, mely krónikus gyulladást okoz a szervezetben, ez pedig könnyen súlyos betegségekhez vezet. Ez jelenthet akár szív- és érrendszeri vagy rákos megbetegedést is.
Az antioxidánsok emellett immunerősítőként is funkcionálnak, a hideg, vírusos időjárás közeledtével pedig nagy segítséget nyújtanak szervezetünknek a védekezésben.
Erősíti a szív-és érrendszert
Az úgynevezett teaflavin – a flavoniodok egy fajtája – adja a fekete tea jellegzetes, sötét színét. Egy kutatás eredményei azt bizonyították, hogy a teaflavin csökkentheti a koleszterinszintet azáltal, hogy redukálja a felszívódott koleszterinmennyiséget.
A flavanolok azáltal támogatják érrendszerünk egészségét, hogy segítenek megőrizni a vérerek rugalmasságát. Ez pedig azt is jelenti, hogy a vérnyomás optimalizálásához is hozzájárulnak.
Angliában, ahol nagy hagyomány övezi a teafogyasztást, tudósok rávilágítottak egy kutatás keretein belül arra, hogy a naponta legalább két bögrével fogyasztó teaélvezők kevésbé voltak hajlamosak az érrendszeri megbetegedésekre, mint azok, akik nem fogyasztották napi szinten a sötét nedűt.
Élénkít
Két és fél deciliter elkészített fekete tea nagyjából 47 milligramm koffeint tartalmaz. Ez majdnem feleannyi, mint amennyi a kávéban található, így remek választás azoknak, akik próbálják visszaszorítani a koffeinbevitelüket. Fontos, hogy várandósok ne lépjék túl a napi 200 milligramm bevitt koffeinmennyiséget, illetve hogy 12 éven aluliak mellőzzék a fogyasztását.
Azok, akik vesekőre hajlamosak, kifejezetten ügyeljenek a mértékre, mivel a fekete teában található oxalátok előidézhetik a kalciummolekulákból kialakuló vesekövek képződését.
A gyakori, 60 fok feletti folyadékfogyasztás pedig károsíthatja a nyelőcsövet, ami hosszútávon akár nyelőcsőrákot is eredményezhet.