0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 17.

Kicsi a brokkoli, de erős?

A zöldségek egészségvédő hatását senkinek sem kell magyarázni. Ezek közül is kiemelkedik a keresztesvirágúak közé tartozó brokkoli, mely többek közt az Egyesült Államokban igen kedvelt köret.
Brokkoli mikrozöld otthon termesztve
Fotó: Tóth-Gál Enikő

A brokkolinak többek közt olyan jótékony hatásai vannak, mint a cukorbetegség és a rák kockázatának csökkentése. Mindez a benne található fitokémiai anyagoknak köszönhető, mint a glükozinolátok és az izotiocianátok. Ezenkívül nemrégiben beszámoltak az emlősök (beleértve az embert is) belső poliszulfid termeléséről, és arról, hogy ezek a bioaktív anyagok erős antioxidánsként és a redox jelzőmolekulák fontos szabályozójaként működnek in vivo. Eddig azonban kevés tanulmány vizsgálta a brokkoli csírák poliszulfid tartalmát – írja a Phys.org.

Shingo Kasamatsu egyetemi adjunktus és Hideshi Ihara professzor az Osaka Metropolitan Egyetem Tudományos Doktori Iskolájából egy olyan kutatást vezetett, mely a brokkoli csíranövények poliszulfid tartalmát vizsgálta a csírázástól a növekedésig. Korábbi munkájukra alapozva megállapították, hogy a keresztesvirágúakban nagy mennyiségben vannak jelen poliszulfid molekulák. Eredményeiket a Redox Biology szaklapban tették közzé

A kutatócsoport arra jutott, hogy a brokkoli csírákban jelentősen megemelkedik a poliszulfid tartalom a csírázás és a növekedés alatt: a csírázás ötödik napján nagyjából hússzorossá válik ez az érték.

Ráadásul számos eddig ismeretlen, meghatározhatatlan molekulaszerkezetű poliszulfidot fedeztek fel. Mindez arra enged következtetni, hogy a brokkoli mikrozöldek magas poliszulfid tartalma hozzájárul az egészségvédő hatásához.

Kasamatsu kijelentette: „A brokkoli magvak csíráztatása során a poliszulfidtartalom jelentős növekedésének felfedezése teljesen véletlenszerű és nagyon meglepő volt. Ez a felfedezés arra utal, hogy a poliszulfidok fontos szerepet játszhatnak a növények csírázási és növekedési folyamatában.”

A kutató azt is hozzátette, hogy

ezeknek az anyagoknak a vizsgálata hozzájárulhat új megelőző és terápiás készítmények kifejlesztéséhez a neurodegeneratív betegségek, sztrók, rák, gyulladások, és egyéb oxidatív stresszhez kötődő betegségek kezelésében.
Forrás: Phys.org

Magazin ajánló: