Igaz, hogy a karfiol az utóbbi években egyre népszerűbbé vált, úgy tűnik, a brokkoli tartja a koronát, mint mindenki kedvenc zöldsége.
Bár vannak különbségek, a két zöldség ugyanazon a polcon van az élelmiszerboltban, ami arra utalhat, hogy a legtöbbek számára felcserélhetők. Alakjuk és méretük hasonló, színük mégis kirívóan más, ízük pedig kissé eltérő. Mindent egybevetve, a kulináris alkalmazásokat tekintve eléggé hasonlóak. Ami a tápanyagot illeti, sok fontos értékben fej-fej mellett állnak, de van néhány apró különbség a két zöldség között.
Brokkoli tápanyagai
Az alapvető makrotápanyagok tekintetében az USDA (Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma) szerint egy adag (közel 136 gramm) apróra vágott nyers brokkoli valamivel több mint 6 gramm szénhidrátot, nyomokban zsírt és 2,57 gramm fehérjét tartalmaz.
Ami a vitaminokat és ásványi anyagokat illeti, már fél adag (68 gramm) is tartalmazza a napi C-vitamin-érték 70%-át, a Healthline szerint. A brokkoli K1-vitaminban is gazdag, amely segíti a véralvadást és a csontok egészségét.
A brokkoli közel 90%-ban vízből áll, és nagyon alacsony a kalóriatartalma, de természetesen nem fukarkodik az antioxidánsokkal és az olyan vegyületekkel, mint a karotinoidok, a kvercetin és a szulforafán, amelyek a rákmegelőzéshez kapcsolódnak – valamint a keresztesvirágú zöldségek, mint a brokkoli, a karfiol, a kelbimbó és a kelkáposzta jellegzetes ízével.
Tápanyagbeli különbségek
A különbség a karfiol és a brokkoli alapvető makrotápanyagai tekintetében elhanyagolható. Egy adag apróra vágott nyers karfiol valamivel kevesebb szénhidrátot, 5,32 grammot, nyomokban zsírsavakat és 2,05 gramm fehérjét tartalmaz. Kalóriatartalma is alig alacsonyabb, 26,8 kalória adagonként, szemben a brokkoli 30,9 kalóriájával.
A nyers brokkoli 28,2 mikrogramm A-vitamint tartalmaz, míg a karfiolban egyáltalán nincs. A brokkoliban közel kétszer annyi C-vitamin van, mint a karfiolban. De roppant magas K-vitamin-tartalmával (92,8 mikrogramm) a karfiol, jócskán felülmúlja a brokkoli 16,6 mikrogrammját.