0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 14.

Majdnem 400 madárfaj állománya csökkent az elmúlt 40 évben

Európában 247 millióval csökkent a házi veréb állománya az elmúlt negyven évben. De több olyan madárfaj állománya is jelentősen visszaszorult a kontinensen, amely korábban sokfelé előfordult.

A Royal Society for the Protection of Birds, a BirdLife International és a Cseh Ornitológus Társaság által készített elemzéséből kiderült, hogy napjainkban 378 fajból kevesebb egyed él, mint a ’80-as években.

A vizsgálatok szerint a visszaesés megközelítőleg 17-19 százalék lehet, de a populáció-zsugorodás különösen azokat a fajokat érintik, amelyek a mezőgazdasági élőhelyeken élnek.

A házi veréb állománya a felére zsugorodott, míg mezei verébből 30 millióval lett kevesebb. Utóbbi csökkenés az intenzív mezőgazdálkodás eredménye: a különféle gyomirtók és növényvédő szerek jelentős pusztítást okoztak a rovarvilágban, aminek köszönhetően a madarak nem találnak megfelelő táplálékot, valamint az elsivárosodott környezet sem biztosít a verebek számára megfelelő élőhely-felételeket. A házi veréb esetében egyelőre kérdéses, lehetséges magyarázat lehet az élelemhiány, járványok és a légszennyezés.

A házi veréb állománya a felére zsugorodott, míg mezei verébből 30 millióval lett kevesebb

De más madárfajok populációi sincsenek jobb helyzetben, sárga billegetőből 97 millióval, seregélyből 75 millióval, mezei pacsirtából pedig 68 millió példánnyal lehet kevesebb az 1980-as évekhez képest.

A kutatók szerint a biológiai sokszínűség megőrzéséért növelni kell a környezetbarát mezőgazdasági területek arányát, erősíteni kell a fajok védelmét szolgáló intézkedéseket, fenntartható erdő- és halgazdálkodásra van szükség, és jelentősen növelni kell a védett területek méretét mindenhol.

Ugyanakkor vannak fajok, amelyek populáció-növekedést produkáltak: 203 faj egyedeiből 340 millióval lett több negyven év alatt, de a növekedés kétharmadát 8 faj: a barátposzáta, a csilpcsalpfüzike, a fekete rigó, az ökörszem, a tengelic, a vörösbegy, az örvös galamb és a kék cinege produkálta.

A ragadozó madarak is megduplázták állományukat az elmúlt negyven évben, köztük a vándorsólyom, a rétihéja, az egerészölyv, a rétisas és a szirti sas.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: