0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 15.

Levélrozetta nélküli ananász a hulladékcsökkentés jegyében

Levélrozetta nélküli ananász is kapható a Sainsbury’s áruházakban novembertől. A kiskereskedelmi lánc közleménye szerint így évi 700 tonna hulladék keletkezését előzik meg; a levágott rozettákat ültetési anyagként vagy takarmányként hasznosítják.
Fotó: Sainsbury’s

Tegye fel a kezét, aki a mutatós levélrozettája nélkül ugyanolyan szívesen venné meg az ananászt, mint azzal együtt. Viszont legyünk őszinték,

mekkora szükség van a levélrozettára? Átlagos háztartásban semekkora; a vegyes hulladékban landol, még csak komposztálódni sincs esélye.

Ezt ismerte fel az angol Sainsbury’s élelmiszerkereskedelmi lánc, és november elsejétől a zöld levelek nélküli verzióban is kínálják az ananászt a boltokban és online is. Ezzel számításaik szerint évi 700 tonna levélből nem hulladék lesz, hanem értelmesen hasznosul.

Átlagosan a levágott levélrozetták 25-50%-a alkalmas ültetési anyagnak, ezt ananászültetvények újratelepítésére fogják használni, ami pedig erre a célra nem alkalmas, mert méreten aluli vagy sérült, azt felaprítják és takarmányként hasznosítják.

Nem utolsósorban a szállítás energiaigénye is csökken ezzel az újítással, miután a lomb nélküli ananászból sokkal több belefér egy rekeszbe, és évi 2500 rekesszel kevesebbet kell szállítani, írja közleményében a Sainsbury’s.

Mindenesetre egyelőre még a vevőkre bízzák, hogy támogatják-e az új elképzelést, mivel a hagyományos, lombbal árult ananászt is megtartják az áruház választékában.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: