0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 15.

13 okos módszer a friss gyümölcsök és zöldségek tárolására

Az élet egyik legnagyobb öröme élvezni a munka gyümölcsét, és zöldségét is, amelyek a saját kertben teremnek. De meddig maradnak frissek?

Némi kihívást jelent annak a módját megtalálni, hogy minél hosszabban élvezhessük a kerti zöldségek és gyümölcsök frissességét. Itt van 13 ötletes tipp és trükk, amelyek segítenek abban, hogy saját termesztésű termékeket hogyan lehet  tárolni a hosszabb eltarthatóság érdekében

1 Keresse meg a hűtőszekrényben számukra az ideális hőmérsékletet.  A gyümölcsöket és a zöldségeket külön tárolja, mivel eltérő hőmérsékleti követelményekkel rendelkeznek. A legtöbb gyümölcs valamivel magasabb hőmérsékletet kedvel, míg a zöldségek hűvösebb körülmények között maradnak frissek.

2. Szerezzen be légmentesen záródó dobozokat, visszazárható zacskókat, hogy zöldségeit és gyümölcseit nedvességtől és levegőtől mentesen tartsa, megelőzve az idő előtti romlást.

3.Egyes gyümölcsök, például az alma és a banán etiléngázt szabadítanak fel, ami meggyorsíthatja más termékek érését. Ezeket tartsa távol az arra érzékenyektől, például a leveles zöldségektől.

4.Csomagolja be a zöldeket papírtörlőbe, mielőtt a hűtőszekrénybe teszi, így meghosszabbíthatja a saláták és egyéb leveles zöldek élettartamát. Ez segít felszívni a felesleges nedvességet, és ropogósan tartja őket.

5. Amikor gyökérzöldségeket, például sárgarépát és céklát tárol, rétegezze őket egy száraz homokkal vagy fűrészporral ellátott ládába, hogy fenntartsa a páratartalmat és megakadályozza a fonnyadást.

6. Fagyassza le kis adagokban.  A bogyós gyümölcsök és fűszernövények esetében a fagyasztás előtt kis, légmentesen záródó zacskókba vagy dobozokba adagolja őket. Így könnyen lehet majd kezelni, anélkül, hogy a teljes tételt felolvasztaná.

7. Maximalizálja a hűtőszekrényben tárolt gyümölcsök és zöldségek frissességét például etilénelnyelő tasakok és a páratartalom-szabályozó csomagok használatával. Ezek a praktikus kiegészítők csodálatosan meghosszabbítják a kerti termékek élettartamát.

8. Használjon vákuumzárat, hogy eltávolítsa a levegőt a tasakokból vagy dobozokból a lezárás előtt.

9. Őrizze meg a kerti fűszernövények ízét úgy, hogy apróra vágja, jégkocka tálcákba helyezi és vízzel vagy olajjal megtölti. csak vegyen ki egy kockát, amikor frissességre van szükség az ételekhez.

10. Annak érdekében, hogy a paradicsom ne veszítse el ízét,  szobahőmérsékleten tartsa fejjel lefelé. Ez megakadályozza a nedvesség kijutását a szár hegén keresztül.

11. Ha már megfonnyadtak a zöldségek, néhány percre jeges vízbe áztatva új életre kelnek. Felfrissülnek és visszanyerik ropogósságukat.

12. A burgonyát hűvös, sötét helyen tárolja, különben gyorsan kicsíráznak. Tartsa távol őket a hagymától, mert gyorsabban megronthatják egymást.

13. Figyeljen a felhasználás sorrendjére a kamrában és a hűtőszekrényben.  Jelölje meg termék a vásárlási vagy  betakarítási dátumát, és először a legrégebbit fogyassza el a hulladék csökkentése érdekében.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: