Zöldségközösség
A CSA-modell (community-supported agriculture = közösség által támogatott mezőgazdaság) a hazai törvények alapján vállalkozásként működő, de merőben új szemléletű termesztési és értékesítési modell. Zoltán és Judit nem elsőként indultak ezen az úton, de még csak hat ilyen típusú gazdaság üzemelt, amikor belekezdtek. Ma 20-24 ilyen rendszerű üzem működik hazánkban, többféle értékesítési változattal. Gyakorlatilag mindegyik rövid ellátási láncot jelent, mert közvetlenül a termelő és a végső fogyasztó áll kapcsolatban. A változatok közül az úgynevezett „részes rendszer” nevezhető talán a legszorosabb együttműködésnek a termelő és a fogyasztói között. Zoltánék is eszerint működtetik a gazdaságot, maguk között pedig egyszerűen zöldségközösségnek nevezik a modellt.

Csak a közösség tagjainak termelnek, heti legalább 6-8-10-féle zöldséget szállítanak számukra a budapesti átadópontra zöldségrészesedés formájában. A zöldségközösség tagjai pedig vállalják, hogy átveszik a terményeket és egyenlő arányban hozzájárulnak a gazdaság működési költségeihez előre fizetéses rendszerben.
Dezsényék a szezon elején felmérik, hogy a folyamatosan fejlődő infrastrukturális, technikai hátterük és a termesztőfelületük nagysága alapján hány családot tudnak ellátni az adott évben.
Ezután mindenki megkapja a gazdaság egyéves költségvetését, amibe minden állandó (beleértve az alkalmazottak munkabérét) és várható költséget beleszámolnak (ez a többéves tapasztalatuk alapján már könnyebben megy, mint a kezdetekkor), és elosztják egyenlő arányban, majd ebből havidíjat számítanak. Vannak több és kevesebb főből álló „részesedők”, családok, baráti közösségek. Mindenki a méretek arányában leosztott díjat fizeti előre havonta, illetve két- vagy háromhavonta. De van, aki már tavasszal előre kifizeti a teljes éves hozzájárulást.
A zöldségközösség tagjai között önkéntesek is vannak, akik segítenek például az átadási pont létrehozásában. Ennek köszönhetően ma Dezsényék hetente kétszer szállítják két különböző budapesti átadópontra a „részesedéseket”, ahol a közösség tagjai csütörtök délutánonként 2,5-3,5 órás időszakban átvehetik a termést.