0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. október 12.

Egy kis piszok jót tesz az immunrendszerünknek!

Civilizációs életformánk legtöbb összetevője természetellenes és megbetegítő. A túl nagy tisztaság is káros lehet...

Nem csak a táplálkozásunk katasztrofális, hanem problémás a tisztálkodásunk, a hozzáállásunk a gyógyszerekhez, és az különösen, hogy legtöbbünk teljesen eltávolodott azoktól az ősi baktériumbarátoktól, akik még segítettek nekünk.

Megváltozott életkörülményeink annyira magától értetődőnek hatnak, hogy már eszünkbe sem jut megkérdőjelezni helyességüket. Pedig kellene. Túlfinomított élelmiszereink nélkülözik azokat az összetevőket, amelyeket a testünk igényelne, hiányosak fitonutriensekben és különféle rostokban.

A tisztálkodószereink és takarítószereink túl hatékonyak, sterilizálják a felületeket, és sajnos a bőrünket is. Márpedig az első védelmi vonalunk – a bélrendszerünkhöz hasonlóan- baktériumflórával rendelkezik. Ezek az élőlények többnyire ártalmatlanok, illetve van köztük néhány nagyon is értékes figura, akinek testünk tisztántartása volt a dolga, de már elüldöztük őket a közelünkből.

A gyógyszerek (a nemszteroid gyulladásgátlókkal, a fogamzásgátló tablettákkal és az antibiotikumokkal az élen), a növényvédőszerek, számos vegyi anyag, illetve a klóros víz hatalmas -olykor jóvátehetetlen- kárt tehetnek a mikrobiótánkban. A jó baktériumok mennyiségének csökkenését a veszélyesek elszaporodása követi, azután pedig számtalan funkciózavar és betegség (autoimmun betegségek, allergiák, gyulladások, etc.) lép fel.

„Tiszta piszok”

A következő ötletek segíthetnek szervezetünk védekezőrendszerének és egyensúlyának helyreállításában.

Talajlakó élőlények

Nem kell megijedni, nem a vakondról vagy a cserebogár lárváról van szó, hanem a parányokról (B. subtilis, B. coagulans). Ők táplálják a sejtjeinket, kulcsfontosságú vegyületeket (vitaminok, enzimek, etc.) termelnek, kiszorítják vagy elpusztítják a káros mikrobákat. És az is bizonyítást nyert, hogy probiotikumként fogyasztva segítenek olyan komoly állapotok kezelésében, mint az asztma, irritábilis bél szindróma,  fekélyes vastagbélgyulladás, felszívódási zavarok, autoimmun kórképek.

Gyógygombák

Segítenek a helyreállítani a mikrobióta egyensúlyát, táplálják a hasznos baktériumainkat, harmonizálják az immunrendszer működését. A pecsétviaszgombát, a lepketaplót, a süngombát és a shiitake-t érdemes keresni.

Spirulina

A cianobaktériumok közé tartozó spirulina kimagasló tápanyagtartalommal rendelkezik, fokozza a védekezőképességünket, támogatja a szervezetet a fertőzésekkel való megküzdése idején. Prebiotikumként is funkcionál, ami annyit tesz, hogy táplálja a bennünk élő jó bacikat.

Virágpor

Ha rendszeresen fogyasztunk ehető virágokat, esetleg a méhek által előállított virágporcsomagocskákat, legalább két legyet ütünk egy csapással: új mikrobákat kapunk és részesülünk a rendkívül gazdag tápanyagtartalmú készítmény áldásos hatásaiban. A virágpor preventív illetve gyógyhatású allergia esetében, fokozhatja a szervezet védekezőképességét, segíti az alkalmazkodást a környezethez, segít megőrizni a szellemi frissességet, és csökkentheti a gyulladás mértékét.

Mosatlan zöldség és gyümölcs

Tiszta sor, hogy ma már csak a biotermesztésű zöldségek és gyümölcsök fogyasztása ajánlható mosatlanul, hámozatlanul, a többivel jobb, ha óvatosan bánunk. Próbáljunk meg ezért minél gyakrabban hozzájutni ilyenekhez, mert ezek felületén nagyon értékes mikroorganizmusok tanyáznak.

Természetesen le lehet öblíteni, ha valami szennyezett, nem szükséges mindent homokosan megenni. A fagyasztott, fertőtlenítve előrecsomagolt, pasztörizált, és konzervált alapanyagoknak nem csak a tápanyagtartalmuk csekély, hanem mentesek a hasznos mikrobáktól is.

Fermentált ételek

Mértékkel fogyaszthatunk fermentált zöldségeket, joghurtot, kefirt, ha szeretjük a savanykás ételeket. Habár nincs arra garancia, hogy ezek baktériumai élve eljutnak a vastagbelünkbe, mivel odáig eléggé hosszú és veszedelmes az út. Az üzletekben kapható, pasztörizált termékek fogyasztásának viszont semmi értelme, azok már csak egyszerű savanyúságok. Aki szeretne esélyt adni nekik, jobban jár azzal, ha megtanul fermentálni, vagy keres egy megbízható gyártót, akinek a terméke nem hőkezelt, sötétben tartott és lehetőleg 3 hónapnál nem idősebb.

Agyag

Kifejezetten gazdag ásványi anyagokban, segít a méregtelenítésben és különleges mikrobái hasznosak a bélrendszernek.

Kertészkedés

A talaj és a növények gondozása remek lehetőséget biztosít arra, hogy bepiszkoljuk kicsit a kezünket, ezáltal kézzelfogható közelségbe kerüljünk a termőföld parányi élőlényeivel. De még egy erdei séta is felpezsdítheti az életet a testünkben a belélegzett mikrobákkal. Ha tisztességes mennyiségű időt töltünk kint a szabadban, virágzó növények között, az nagyobb kitettséget jelent a helyi pollenek tekintetében. Ez pedig jó edzés az immunrendszerünknek.

Simogatás

Amikor megsimogatjuk kedvenceinket, bőrünk közvetlen kontaktusba kerül azokkal a baktériumokkal, amelyek az állat szőrén élnek, illetve amelyekbe korábban belehempergett. Ezek a körülmények edzik az immunrendszerünket és csökkentik az allergiák kialakulásának kockázatát.

Tiszta víz

Nem szükséges mindig antibakteriális szappannal lesuvickolni az egész testünket, használjunk gyengédebb, bőrbarátabb tisztálkodószereket, és olykor- olykor bőven elég a tiszta víz is.

A mélyről jövő karsztvizek minősége jószerivel állandó

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tudományos körökben is kezd elfogadottá válni az a szemlélet, hogy a jelenlegi túlfertőtlenített életünk ugyanúgy veszélyes, mint az a kor, amikor fittyet hánytak az alapvető higiénia betartására.

Vannak körülöttünk életveszélyes betegségeket kiváltó kórokozók, ezért szó sincs róla, hogy le kellene mondanunk a szappanos kézmosásról, mielőtt leülnénk az asztalhoz enni. Viszont hosszútávú érdekünk, hogy felvegyük a kapcsolatot azokkal a testfelületünkön és bensőkben élő mikrobákkal, amelyek segítenek kordában tartani a rosszfiúkat. Minél nagyobb számban vannak jelen a jók és minél változatosabb a baktériumflóránk összetétele, annál sérthetetlenebb lesz a testünk, és annál hatékonyabban tudunk védekezni a patogének ellen is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: