A hipertónia, közismert nevén magas vérnyomás mára már népbetegséggé vált. Kezelés nélkül hosszútávon súlyos szív-és érrendszeri betegségeket válthat ki, így aztán semmiképp ne vegyük félvállról a problémát – figyelmeztet a republicworld.com.
A következőkben azt a hét élelmiszert mutatjuk be, melyek rendszeres fogyasztásával hozzájárulunk az egészséges szívműködés támogatásához, csökkentve a magas vérnyomást.
Zöld leveles zöldségek
Bogyós gyümölcsök
Az áfonya, a szamóca vagy akár a málna egytől egyig ismertek remek antioxidáns hatásukról. Ezek a növényi vegyületek bizonyítottan támogatják az erek megfelelő működését, csökkentik a szervezetben fellépő gyulladásos folyamatokat és a vérnyomásszintet.
Zab
A zab bővelkedik oldható rostokban, melyek kedvező hatással vannak a vérnyomásra. Emellett pedig ezek a rostok a gyomorban gél-állagú anyagot alkotva segítik eltávolítani a felgyülemlett felesleges koleszterint is. Zabkásaként vagy joghurttal fogyasztva kiváló napindító.
Olajos halak
Az olajos halak, úgy mint a lazac, a makréla vagy a pisztráng egyaránt bővelkednek Omega-3 zsírsavakban.
Cékla
Magas nitráttartalmának köszönhetően tágítja az érfalakat, aminek köszönhetően gyorsítja a véráramlást, ezáltal a vérnyomás is csökkenthető. Ugyanakkor vigyázzunk, magas nitráttartalmú élelmiszert ne adjunk csecsemőknek, mivel esetükben akár mérgezést is okozhat!
Olajos magvak
Magas magnézium- illetve káliumtartalmuknak köszönhetően az olajos magvak, kifejezetten a mandula, a dió és a lenmag, segíthetik a vérnyomás optimalizálását.
Citrusok
A citrusok számtalan vitamint, ásványi anyagot és növényi vegyületet tartalmaznak, ezek pedig segítenek csökkenteni a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát. Fogyasszunk narancsot, citromot, grapefruitot, kifejezetten a hideg, vírusos idő beálltával!