0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Állatállományra mérgező növények

Az University of Wyoming’s Johnson megyei állomásának helyi juhtartók jelentették, hogy a hegyi legelőkön tartott állatok egy része egy ismeretlen fűféle elszaporodásával egy időben elpusztult.

Az egyetem dolgozói azonosították a fűfélét, kései köles (Panicum dichotomiflorum Michx.) volt. Adott körülmények között a kései köles mérgező hatású a kérődzőkre, mert szteroid szaponinokat termel.

A kérődzők rendszerint képesek tolerálni e vegyületeket, mert a bendőjükben élő mikrobák lebontják és semlegesítik őket. A mérgezés pontos mechanizmusa egyenlőre nem ismert. Bizonyos jelekből arra következtettek az egyetem tudósai, hogy egyes gombák mikotoxinjai felerősítik a köles által termelt szaponin hatását, amit a bendő mikrobiómja már nem tud semlegesíteni, és ez toxikózist eredményez.

A késeiköles-mérgezésnek sokféle tünete van. Az egyik a fényérzékenység, amitől kivörösödik és kisebesedik az állatok bore, elsősorban az orruk, a szemük környéke és más szőrrel vagy gyapjúval nem fedett részek. A mérgezett állatok minél árnyékosabb helyet keresnek.

Azonkívül letargikussá válnak, ürülékük lazább szerkezetűvé válik, mint megszokott. Megduzzadhat előbb az ajkuk, majd az egész fejük. A májelégtelenség előrehaladtával az állatok szeme besárgul, sárgaság lép fel. Lovaknál, kecskénél és juhnál a kései köles fogyasztásának fatális májelégtelenség a végkifejlete.

Ha egy legelőn felbukkannaa faj, akkor azon csak kérődző állatokat szabad legeltetni, de a mérgezési tünetek felbukkanása esetén azokat is azonnal el kell távolítani a területről, és kölesmentes takarmányt kell adni nekik.

Forrás: FarmProgress

Magazin ajánló: