0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 20.

Hogyan élhetik túl a vadállatok a természeti katasztrófákat?

Egy új kutatás valós események során keresztül tárta fel azokat a tényezőket, amelyek segítségével egy-egy vadállat túlélheti a természeti katasztrófákat - adta hírül a National Geographic.
Impala (Forrás: pixabay)

A Princeton Egyetem számolt be arról a kutatásról, amelyben az állatok túléléséről, az ezt befolyásoló tényezőkről folytattak vizsgálatokat a mozambiki Gorongosa Nemzeti Parkban – olvasható a ng.24.hu-n.

A területet az Idai nevű trópusi ciklon katasztrofális árvizekkel érte el 2019 májusában, a nemzeti park pedig mérte, vizsgálta és detektálta a hatásait. Ehhez részben az állatokra felhelyezett nyomkövetős nyakörvekből, részint pedig a parkban kihelyezett kamerákból és más műszerekből nyerték ki az adatokat. A vadökológusoknak ez tökéletes alkalom volt, hogy valós helyzetben lássák, mi is segítheti az állatok túlélését.

„Ez volt az első alkalom, hogy egy nagy emlősközösség sorsát valós időben követni tudtuk egy természeti katasztrófa során”

– mondta el Robert Pringle, a kutatás résztvevője, aki a viharciklon idején a helyszínen volt. A kutatók végigkövették a ciklon érkezését, ezzel a vízszint változásait. Egyes állatoknak sikerült elmenekülni, másoknak nem. Korábbi adatokat is felhasználva született aztán meg az eredmény, amely alapján a park vezetői a valószínűleg itt is gyakoribbá váló viharokra jobban fel tudnak majd készülni.

Úgy tűnik, hogy a túlélés leginkább az állatok méretével függött össze.

Az aprócska, agár méretű oribi, és a kissé nagyobb nádi antilop állományának a fele elpusztult. A 8 GPS jeladót viselő bozótantilopból 5 élte túl a ciklont, de egyébként a faj mindössze 4 százalékot veszített.

A nagyobb termet nemcsak abban volt előnyös, hogy így el tudtak szaladni a víz elől a vadállatok, hanem abban is, hogy a hosszan tartó árvíz utáni éhínséggel könnyebben megbirkóztak a tartalékaiknak köszönhetően. A kis termetű állatoknak nincs annyi hájuk, hogy azon élve kivárják, míg a kipusztult fű újra kihajt.

A Gorongosa ragadozói számára nem jelentett problémát a ciklon, sőt, még profitáltak is abból, hogy a zsákmányállatok kisebb helyre szorultak vissza.

A kutatók az eredményeik alapján azt javasolják a különféle természet- és vadvédelmi szervezeteknek, hogy a hasonló katasztrófák előtt még időben menekítsék ki a kisebb termetű állatokat.
Forrás: pixabay
Forrás: ng.24.hu

Magazin ajánló: