A zab egy hasznos fűféle
A zab (Avena) a perjefélék (Poaceae) közé tartozó perjeformák (Pooideae) egyik nemzetsége mintegy ötven fajjal, amelyek közül Magyarországon mintegy másfél tucatnyi honos.
Bár egy értékes gabonáról van szó, mégis leginkább takarmánynak termesztik. A zabfélék egy-vagy kétnyári növények. Jellemzőjük, hogy gyorsan fejlődnek: az abrakzab teljes kifejlődéséhez az égöv melegebb tájain 16, hidegebb részein 22 hét elegendő, ezért még Norvégiában is termesztik. Korán kell vetni, hogy a még nyirkos földben kikelés után jól meggyökeresedjen.
A zab a gabonafélék családjába közé tartozó növény, amelyet világszerte termesztenek állati takarmányként, valamint élelmiszeripari célra, például gabonapehely, kenyér és sütemények előállítására. 2021-ben a zabot több mint 70 országban termesztették, és az éves termés mennyisége meghaladta a 22 millió tonnát.
A világ legnagyobb zabtermelői közé tartozik Oroszország, Kanada, Ausztrália, Lengyelország és Spanyolország. Ezek az országok a 2021-es termelésük alapján az első öt helyen álltak. 2021-ben Oroszország az éves világ zab termésének a 16 százalékát adta.
Egészséges alapanyagunk
Az emésztést elősegítő rosttartalma mellett segíti a vérnyomás szabályozását és az egészséges koleszterinszint fenntartását. Ezen túlmenően, a zabpehely rendszeres fogyasztása javítja a bélrendszer működését, erősíti az immunrendszert és támogatja a szív-, és érrendszer egészségét. Összességében, a zabpehely rendkívül tápláló és egészségmegőrző élelmiszer, amelyet érdemes beilleszteni az étrendbe.
Segít a testsúly szabályozásában
A zabpehely fogyasztása hosszan tartó telítettségérzetet eredményez, segítve ezzel a súlycsökkentést és az optimális testsúly fenntartását. A testsúly szabályozásában azért is szerepet kaphat a zabpehely fogyasztása, mert glikémiás indexe alacsony, felszívódása lassan történik, így nem emeli meg jelentősen a vércukorszintünket. Számos vízoldékony rostanyag is megtalálható benne. Ezek jelentős mennyiségű vizet tudnak megkötni, ennek és magas rosttartalmának is köszönhetően emésztést serkentő hatással rendelkezik, továbbá a teltségérzet kialakulása is hamarabb jön el, és jóval tovább is tart, mint sok más étel esetében.
Alacsony GI-je miatt cukorbetegek számára is ajánlott, különösen jól stabilizálja a vércukorszintet. Sőt, a főtt zabpehely még alacsonyabb GI-vel rendelkezik, mint a nyers, mivel a főzés felszabadítja a korábban is említett vízoldékony rostokat. Ezek a rostok lehetővé teszik, hogy a glükóz csak lassan jusson a véráramba.
Sokféle módon használható
A zabpelyhes levesek, főzelékek, sütemények, müzlik lényege, hogy zabpehellyel kiválthatunk kevésbé egészséges ételösszetevőket, például a fehér lisztet. Ezzel rostdúsabb, táplálóbb, egészségesebb élelmet kapunk.
Fasírt készítésekor egy kicsit tejbe áztatva, kinyomkodva helyettesíthetjük vele a zsemlét.
Ha ezzel panírozhatunk akkor, és még ropogósabb is lesz tőle a bunda.
Sűríthetünk vele leveseket és főzelékeket, ha a hagyományos rántás, de még a habarás helyett is adunk az ételekhez két-három evőkanállal, ezzel még a rosttartalmat is növeljük. Számos süteménynél helyettesíthetjük vele a lisztet.
A lédús gyümölcsökkel készült édességek esetén azért érdemes zabpehely lisztet is használni, mert nagyon jól magába szívja a gyümölcs nedvességet, ezáltal javítja a sütemény állagát.
Még tojásrántottába is tehető. Ilyenkor abban is segít, hogy jelenlétében nehezebben tapad le vagy ég le az étel.
A zabpehely vásárlásakor érdemes a natúr terméket venni, mert számos zabpelyhes termék van forgalomban mely nagy mennyiségű cukrot, és más nem kedvező élettani hatású adalékanyagot tartalmaz. Esetükben a zab, mint egészséges hívószó jó marketingfogás, csak az ilyen termékekben amennyire jótékony hatású a zab jelenléte annyira rossz hatású lehet a többi összetevő.