Ezek az élelmiszerek olyan tápanyagokban gazdagok, amelyek elősegíthetik a ragyogó, sugárzó bőrt. Persze a smink és a kozmetikumok csodákat tehetnek a bőrrel, de az étrend is hatalmas szerepet játszhat a bőr egészségében. Íme, néhány finom, tápanyagokban gazdag reggeli, amivel egészséges ragyogást kölcsönözhetünk a bőrünknek.
Avokádó: Az avokádó gazdag az egyszeresen telítetlen zsírokban, valamint A- és C-vitaminban is, amelyek segítenek fenntartani a bőr szöveteinek egészségét és megelőzni a bőr kiszáradását. Mivel az avokádó gazdag C-vitaminban, okkal feltételezhető az is, hogy segíthet a bőr erősségében.
Egy 2022-ben közzétett tanulmány bizonyítékot talált arra, hogy a napi avokádófogyasztás az arcbőr rugalmasságának és feszességének javulását eredményezheti.
Dió: A dió nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét, egészséges zsírokat és E-vitamint, melyek hozzájárulhatnak a harmatos, ragyogó arcbőrhöz.
A dió tele van omega-3 zsírsavakkal is, melyek a bőr egészségének megőrzéséhez nélkülözhetetlen tápanyagot jelentenek, mivel megakadályozzák az arc kiszáradását.
Zöld tea: Kutatások kimutatták, hogy a zöld tea segíthet megvédeni a bőrt a károsodástól, valamint az öregedéstől. A zöld tea egy antioxidánst, a katechineket tartalmazza. Egy 2020-ban megjelent tanulmány bizonyítékot mutatott arra, hogy a katechinben lévő magas antioxidáns tartalom segíthet megvédeni a bőrt a nap UV-sugárzásától.
A Journal of Nutrition című folyóiratban közzétett vizsgálat további kutatásai azt mutatták, hogy a napi zöld tea fogyasztása akár 25%-kal csökkentheti a napozás okozta bőrpírt az arcon, valamint javíthatja a bőr nedvességét, érdességét, vastagságát és rugalmasságát.
Szamóca: A népszerű bogyós gyümölcs nem csak ízletes és az egyik legtáplálóbb bogyós gyümölcs, de az egészséges bőrhöz is hozzájárulhat.
A szamóca antioxidánsokban gazdag, ezeknek a szerepe pedig az, hogy szó szerint meghosszabbíthatja az életet. Gyakran használják őket az élelmiszerek romlásának, vagyis oxidációjának ellensúlyozására.
Az Anais Brasileiros de Dermatologia, a Brazil Bőrgyógyászati Társaság hivatalos kiadványában megjelent egyik tanulmány kimutatta, hogy az oxidáció a bőr öregedéséhez vezethet. Mivel a szamóca gazdag antioxidánsokban, valamint C-vitaminban, nagyszerű kiegészítője a reggeli étkezésnek, hogy elősegítse az egészséges, ragyogó bőr kialakulását.
Kelkáposzta: A karotinoidokban, C-vitaminban és glükorafánban gazdag kelkáposzta mind segíthet a gyulladás csökkentésében.
Zabpehelyliszt: A zabpehely alacsony a glikémiás indexen, ami azt jelenti, hogy ez egy olyan étel, amely nem fogja megemelni a vércukorszintet, és fogyasztását nem követi energiazuhanás. Az alacsony glikémiás indexű ételek kedvezőbbek a magas glikémiás indexűekkel szemben, mert ezek az ételek megugorhatják a vércukorszintet, ami stresszt és gyulladást okozhat, és potenciálisan pattanásokhoz vezethet.
Tojásfehérje: A tojásfehérje, vitaminokat és tápláló ásványi anyagokat biztosít, amelyek mindegyike erőteljes reggeli lendületet ad. A tojásfehérje magas a lizin és a prolin aminosavakban is. Bőrápoló termékek százai hirdetik az aminosavak erejét, de néhány rántotta a reggeli rutinban ugyanúgy segíthet.
Chia magok: A chia mag az egyik leggazdagabb forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyek, mint tudjuk, segítenek szabályozni a bőr olajtermelését, hogy akadályozzák a pattanásokat, csökkentsék a szárazságot, és minimalizálják az öregedés jeleit.