0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Ismerkedés a mobilGAZDÁVAL – Nekem nem ment elsőre

A program átlátható és felhasználóbarát, az ügyfél érdeklődési körébe tartozó híreket, információkat sorakoztatja fel, amelyek sokat segíthetnek egy gazdálkodónak az éppen aktuális helyzet, a kötelezettségek szélesebb körű megismeréséhez.

Mindemellett a programmal több hasznos tevékenységet is könnyedén elvégezhetünk, mint például egy adott terület lemérését.

A szerző felvételei

A közösségi oldalakon elég furcsa hírek voltak olvashatóak augusztus második felében. Több földműves kapott hivatalos értesítést arról, hogy a TMR nem ismerte fel az adott földterületen termesztett növényt.

A területi monitoring rendszernek, az internetes közösségi oldalon található kommentek szerint akadtak érdekes megállapításai, ami arra engedett következtetni, hogy a rendszer további fejlesztésre szorul… Például a csemegekukoricát zöldségféle-szamócaként, az őszibarackot lucernaként, a fekete bodzát gyepként, a fenyőfaültetvényt szójaként ismerte fel…

Nálunk is gondja volt a TMR-nek: az általunk termesztett kukoricát a rendszer napraforgónak jegyezte, ezért az adatok felülvizsgálatára szólítottak fel.

A helyzet tisztázására lehetőségem volt georeferált fénykép beküldésére a mobilGAZDA-alkalmazás segítségével.

Mivel korábban nem volt dolgom az alkalmazással, így teljesen ismeretlenül álltam a használata előtt, de egy gazdatársam/barátnőm segített – ezúton is szeretném megköszönni a türelmét –, hogy miként sajátíthatom el a mobilGAZDA kezelésének fortélyait. Letöltöttem a Play Áruház kínálatából, majd néhány perc alatt regisztráltam. A regisztrációs felület kitöltéséhez csupán néhány adat beírása szükséges, mint a vezeték- és keresztnév, az e-mail cím, az ügyfél-azonosító, az adóazonosító jel/adószám és egy általunk megadott biztonsági jelszó, melynek segítségével az aktiválást követően már be is tudunk jelentkezni. A regisztráció során egyetlen problémába ütköztem, valami oknál fogva a rendszer nem találta az adószámomat, de az adóazonosító jelem segítségével az akadályt pillanatok alatt kiküszöböltem.

A regisztrációt követte a helyszíni szemle, a fényképek elkészítése.

Egyik délután kimentünk a területre, hogy elvégezzük a felülvizsgálatot. Első lépésként fényképeket készítettünk saját felhasználásra a program segítségével – hiszen az alkalmazás erre is ad lehetőséget a Fényképek/Fényképkészítés saját felhasználásra menüpontban. Az első fotók elkészítésénél megtanulhattam, hogy a program a fénykép elkészítését követően azt kéri, sétáljak a fényképezett objektum irányába, majd csak ezt követően menthetem el az új fényképet az adott növénykultúráról. Amikor a „gyakorlás” véget ért, úgy döntöttünk, elkészítjük az értesítés által kért fényképeket is, melyet a felső sorban látható fényképezőgép ikon melletti kis szám jelöl. A rendszer kétféleképpen is kérheti a georeferált fényképezést: lehet iránymegadás nélküli és iránymegadásos is. Az alaptechnika ugyanaz: fényképezünk, majd a fényképezett objektum irányába sétálunk. Az iránymegadás nélküli fényképnél mindösszesen annyi a kitétel, hogy a fényképet a kijelölt földterületen készítsük el, míg a fénykép készítése iránymegadással ennél valamivel bonyolultabb feladat, hiszen a program kijelöli azokat a pontokat és hozzá az irányokat, ahonnan fényképet kér, melyet pontosan be kell tartanunk.

Az elkészült fényképeket először ellenőrizzük a program segítségével, majd ezt követően feltölthetjük/beadhatjuk.

Megmondom őszintén, nekem sem ment elsőre a program használata, ennek okán merült fel bennem a kérdés, hogy az idősebb, digitálisan kevésbé képzett korosztálynak milyen megpróbáltatással járhat az alkalmazás használata.

Az említett feladaton kívül azonban rengeteg hasznos részletet rejt a mobilGAZDA-alkalmazás: használhatjuk területmérésre, az egységes kérelmekkel kapcsolatos ügyintézésre, üzeneteket fogadhatunk és kérdéseket tehetünk fel.

Az előzőekben felsoroltak alátámasztják, a technika pozitív irányú fejlődése számos új lehetőséget kínál a gazdák számára, mégis kérdéses, hogy mennyi nehézséget okoz egy ilyen jellegű, innovatív alkalmazás kezelése és elsajátítása az idősebb gazdálkodók számára, ha még egy huszonévesnek – aki a technika fejlődésével párhuzamosan nőtt fel – sem megy egyből az alkalmazás használata.

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: